Campanie apatica, final imprevizibil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Mai 2008, ora 21:11
6551 citiri
Campanie apatica, final imprevizibil

Campania electorala a trecut deja de mijloc. Ati simtit? Ma indoiesc. E drept ca prima jumatate este de incalzire, efortul cel mare fiind concentrat catre final.

In Capitala, patru par candidatii care conteaza: Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu si Ludovic Orban. Sondajele de opinie au inceput sa contureze o ierarhie, insa ele sunt totusi contradictorii, in functie de partidul care le-a comandat.

In privinta dezbaterilor de campanie, apatia este totala. Cine are ceva de spus nu prea stie cum s-o faca, cine stie cum nu prea are ce spune, asa ca ansamblul nu e prea fericit. Toata lumea a identificat durerile Capitalei, de parca ar fi fost tare greu, si fiecare vrea sa fie bine, cu mai multa sau mai putina competenta. Ceva tensiune si si competitie vin doar din formatele televiziunilor care nu mai stiu ce sa inventeze ca sa stimuleze show-ul.

Cat despre teme, ce ne-am fi facut daca Traian Basescu n-ar fi rostit cuvantul blat? Am fi adormit probabil cu telecomanda in mana. Asa cel putin ne stricam de ras, pentru ca blatiada este in toi. Toata lumea acuza pe toata lumea, de toate aranjamentele cu putinta, astfel incat si un pranz in oras, cu sotia, poate deveni suspect. Asa, toti cei care-l detesta pe presedinte nu fac altceva decat sa se conformeze agendei publice stabilite de Traian Basescu.

Buldogul in lesa si independentul de partid

Vasile Blaga a intrat in batalie mai mult de nevoie, decat de voie, lucru pe care nu-l poate ascunde prea bine nici acum. Cum e putin probabil ca PD-L sa se gandeasca din nou la propulsarea primarului Capitalei catre o functie mai inalta, in cazul victoriei, Blaga isi ia adio de la ministerul de Interne unde spera sa revina sau de la fotoliul de premier unde spera sa ajunga dupa alegerile parlamentare.

Daca pierde, ii va fi imputata o infrangere istorica, prima dupa 8 ani pentru democrati in Bucuresti. Asadar, riscuri mari, lupta grea si premiu complicat, caci administrarea Bucurestiului nu este catusi de putin un torfeu. Vasile Blaga are un program articulat, realist, competent elaborat de Liviu Negoita. In plus, pare un organizator temeinic, cu mana forte. In schimb, Blaga nu are pic de carisma.

Nu cred ca este vorba de lipsa de exercitiu sau timorare. Ii lipseste, cum se zice, "organul". Asa ca mesajul lui isi atinge greu tinta, ajungand numai la cei care au rabdare sa treaca peste ariditatea personajului. Sansa lui ramane votul politic si, mai ales, tandemul cu Liviu Negoita. Sprijinul fatis al lui Traian Basescu e o arma cu doua taisuri. Ii va aduce niste de voturi, dar ii si creeaza imaginea unui buldog in lesa stapanului, o depersonalizare periculoasa mai ales pentru un personaj total lipsit de farmec personal. Nici mostenirea lui Adrian Videanu nu este in avantajul sau. Una peste alta, probabil ca Balga va ajunge in turul al doilea, unde are toate sansele sa se lupte cu exact opusul lui - Sorin Oprescu.

Doctorul candideaza ca profesionistul independent antisistem, o imagine care nu tine insa daca zgariem nitel pojghita subtire si ajungem la fond. Nici daca se dadea de trei ori peste cap ca-n povesti, Sorin Oprescu n-ar fi putut sa devina peste noapte independent dintr-un social democrat convins, omul de incredere al lui Ion Iliescu, candidat la presedintia partidului si de doua ori fost candidat PSD la primaria Capitalei. Cat despre antisistem, sa fim seriosi!, Sorin Oprescu ar fi fost foarte fericit in sistem daca ar fi devenit din nou candidatul PSD.

El este de fapt candidatul aripii Iliescu. Spuneam ca este exact opusul lui Vasile Blaga. Foarte subtire ca proiect, celebru pentru superficialitatea lui in politica, unde nu a dus niciun proiect pana la capat, doctorul este in schimb foarte carismatic. Joaca excelent emotiile, pozeaza foarte bine in victima demna, are umor, are discurs si farmec, cu care reuseste sa-si acopere eficient carentele de substanta. Este din acest punct de vedere un candidat de tip Basescu. Marea lui vulnerabilitate este asocierea cu Ion Iliescu, devastatoare in Bucuresti, mai ales ca turul al doilea de scrutin va avea loc exact la 18 ani de la mineriada 13-15 iunie. In schimb, spre deosebire de Vasile Blaga, care in turul al doilea nu prea mai are de unde primi voturi, Sorin Oprescu ar putea miza in finala pe sprijinul fatis al PSD, dar si pe cel, poate mai discret dar cert, al PNL.

Candidatul mediu si cel disperat

Dintre candidatii PSD si PNL, doar Ludovic Orban poate spera la un sprint catre turul al doilea. El mizeaza puternic pe specializarea sa in transporturi, esentiala pentru cel mai mare of al bucurestenilor, adica traficul. Atat doar ca viceprimar fiind nu s-a remarcat in mod special, avand o prestatie mult mai slaba decat Razvan Murgeanu, de exemplu, si nici ca ministru al Transporturilor nu ne-a aratat competente exceptionale.

Spre deosebire de Vasile Blaga, are avantajul de a-si fi dorit candidatura, iar spre deosebire de Sorin Oprescu este sustinut de intregul partid. Programul ii este mai bun decat carisma si nici nu se poate baza pe un vot politic. Pe ansamblu este destul de plat, nici prea-prea, nici foarte-foarte din niciun punct de vedere. Nici suficient de charismatic, nici suficient de profesionist.

Cristian Diaconescu se poate considera deja infrant. Candidat fara entuziasm, fara incredere in sine insusi, ajuns in campanie intamplator si fara cine stie ce program, sabotat de o mare parte din partid care-l sustine fatis pe Sorin Oprescu, cu Marian Vaghelie piatra de moara agata de gat, cu o echipa de campanie subtire, din ce in ce mai singur si mai crispat, Cristian Diaconescu plateste din greu faptul ca a cazut in capcana acestei candidaturi.

Recent a cazut si el in capcana "Magurele", vorbind despre construirea unei linii verzi dincolo de limitele administrative ale orasului si deci ale competentei sale. Va obtine probabil un scor slab care-i va ramane mereu pata pe o imagine pana acum destul de buna. Este discutabil si instinctul politic al lui Cristian Diaconescu cat timp nu a anticipat dezastrul care-l asteapta. Iar daca si l-a asumat, nu are acum de ce sa se planga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un deficit tot mai mare – TradeVille
Un deficit tot mai mare – TradeVille
Piața Rezidențială Din București Îngrijorează Analiștii Piața construcțiilor rezidențiale din București a înregistrat un declin îngrijorător, de 41%, in primele doua luni ale anului,...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#analiza, #Campania electorala, #sondaje electorale , #campanie