Campanie timpurie in Bucuresti - de la plici si oua cu mustati la Tariceanu fara USL

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 18:21
8347 citiri
Campanie timpurie in Bucuresti - de la plici si oua cu mustati la Tariceanu fara USL
Foto: Ziare.com

Inca nu a inceput campania electorala, dar politicienii au furat startul. Centrul Capitalei este impanzit cu afise cu un plici, in timp ce bucurestenii din sectorul 2 il pot privi in ochi, in fiecare zi, pe Cristian Popescu, ale carui bannere uriase ocupa cam jumatate de bloc fiecare.

Campania electorala incepe, oficial, pe 10 mai si se incheie pe 9 iunie, timp in care legea electorala nu interzice explicit nicio forma de reclama pentru aspirantii la fotoliul de primar.

Candidatii justifica bannerele aparute prematur prin faptul ca nu cer votul cetatenilor, ci doar isi "informeaza corect alegatorii". Cat despre steagurile cu plici, simbol asociat cu Silviu Prigoana, candidatul PDL la Primaria Capitalei, democrat-liberalul spune ca nu le-a comandat el si, cel mai probabil, "o firma de publicitate a vrut sa-mi faca o surpriza".

Povestea pliciului

Silviu Prigoana a inceput sa fie asociat cu imaginea pliciului in urma harjonelilor amoroase pe care le-a avut cu Adriana Bahmuteanu, actuala sa sotie de care doar el mai stie de care ori a divortat. Ba doamna lui Prigoana a povestit ca-n familie nu se foloseste spray de muste si, la o incaierare conjugala, au pus mana pe plici, desi inca nu e foarte clar "care din noi a dat mai tare, care a dat mai incet".

Recent, vicepresedintele PDL Theodor Paleologu deslusea, ironic, semnificatia obiectului: "Pliciul e un element de brand personal de care Silviu Prigoana este mandru. Pliciul denota barbatie, autoritate, pasiune", scria Paleologu pe Facebook.

Acum, pliciul este prezent pe steagurile amplasate pe tot bulevardul Unirii din sectorul 3 al Capitalei. In plus, a fost lansat si Pliciul.ro, unde internautii sunt invitati sa isi lase adresa de email pentru a afla, ulterior, ce poate face obiectul. Mai multe detalii despre puterea pliciului vor primi pe 30 aprilie, se arata pe pagina de Internet.

Prigoana spune ca nu stie nimic despre steagurile care au impanzit Capitala, dar va afla curand daca partidul a platit pentru afise. "Nu stiu, o firma de publicitate a vrut sa-mi faca o surpriza. Eu n-am stiut de povestea asta", a precizat pedelistul. A admis insa ca imaginile din centrul Capitalei "ii fac bine".

De la plici, la oul verde cu mustata

In preajma Sarbatorilor Pascale, Prigoana a renuntat insa la plici. Si-a asociat imaginea cu un ou stilizat cu ochelari si mustata, pe un fond verde Rosal, care le-a urat bucurestenilor "Paste fericit!".

Prigoana, campanie electorala sub chip de ou de Paste

Pe langa felicitarea cu deputatul-ou, in cutiile postale ale bucurestenilor au aparut si calendare in care pedelistul se semneaza "Silviu Prigoana - primar general", iar ziua de 10 iunie 2012, data alegerilor locale, este bifata cu acelasi verde, de altfel culoarea pe care a ales-o PDL Bucuresti pentru alegerile locale.

Pe site-ul pedelistului, oul-Prigoana se ciocneste cap in cap cu oul rosu pe care, evident, il sparge. Aceeasi stilizare cu teme pascale, oul-Prigoana, apare si pe contul de Facebook al pedelistului, pe care in aceste zile au fost postate retete de Paste. Cu mentiunea ca "Doamna recomanda pasca fara aluat".

De altfel, campania electorala a lui Prigoana nu a inceput doar in cutiile postale si in mediul virtual, ci si la televiziunile pe care deputatul si familia sa le controleaza. Astfel ca pe Taraf TV si Etno TV telespectatorii sunt invitati sa-i dea si-un like pe Facebook lui Prigoana.

USL - sters, Tariceanu ramane

Afisele cu pliciul nu sunt singurele care au aparut in Bucuresti cu mult inainte de campania pentru alegerile locale. Pe motiv ca nu le cere votul, ci doar isi informeaza alegatorii, Cristian Popescu, aflat la un moment dat in carti din partea USL pentru sectorul 2, a amplasat, cu o luna inainte de campanie, bannere uriase pe blocurile bucurestenilor.

"Aceasta campanie de informare nu este o campanie electorala. In sectorul 2, meshuri in care apare si domnul Tariceanu au fost platite din bani privati", justifica Popescu. Sperantele de a-l contracandida pe Neculai Ontanu la Primaria Sectorului 2 i-au fost insa spulberate, dupa ce a fost demis de la conducerea filialei.

Seful liberal Crin Antonescu argumenta decizia prin faptul ca Dan Cristian Popescu "a dus o campanie prin care a acreditat ideea ca ar fi candidatul USL la Primaria Sectorului 2, lucru care a ingreunat negocierile PNL cu PSD in privinta candidatului USL la Sectorul 6".

Popescu a gasit imediat si solutia: de pe bannerele afisate in oras cu "Economia, inainte de toate!" a disparut sigla USL. Acum, pe afise sta scris "Planul de dezvoltare economica a sectorului 2" in loc de "Planul USL de dezvoltare economica a sectorului 2". Pe meshuri a ramas insa fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

"Bannerele din oras cu mine si cu domnul Tariceanu au drept scop promovarea unui program economic si nu a unui candidat. De aceea, cu acordul domnului Tariceanu, aceste bannere vor ramane pana cand USL va anunta candidatul pentru Primaria Sectorului 2", scrie Popescu pe contul sau de Facebook, unde le transmite, totodata, internautilor ca "Revolutia bunului simt continua!".

Artistii strang semnaturi

In timp ce politicienii sustinuti de partide politice au inceput deja batalia electorala, independentii se ocupa de strangerea de semnaturi.

Un candidat independent la functia de primar general al Bucurestiului trebuie sa stranga, pana la 1 mai, aproximativ 36.000 de semnaturi. Nicusor Dan, de exemplu, mai are nevoie de vreo 17.000 de iscalituri. Dupa ce, de 1 aprilie, a prezentat lista cu "100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu", contracandidatul sau la Primarie, acum vrea sa fie o optiune care suna bine pentru alegatorii tineri.

Care suna bine, la propriu, pentru ca, pe 22 aprilie, 15 formatii si artisti vor canta pro bono intr-un eveniment prin care se strang semnaturi pentru candidatura lui Nicusor Dan.

Candidat modern, nu monden

In acelasi stadiu, de strangere a semnaturilor, se afla si Irinel Columbeanu, a precizat omul de afaceri pentru Ziare.com.

A ales sa se promoveze cu ajutorul mijloacelor moderne de propagare a informatiei, pentru ca "1,2 milioane de bucuresteni au cont de Facebook" si vrea sa fie perceput drept "un candidat modern", care mizeaza pe inteligenta electoratului, nu drept o prezenta exotica si "un candidat monden".

"Metodele clasice, precum corturile, nu mi se par deloc moderne. In Bucuresti, exista 1.150.000 de utilizatori de Facebook. Nu e nimic gresit sa iei o adeziune cum vor ei, nu sa te duci tu dupa ei. (...) Cat despre treaba celor care ma privesc drept un candidat exotic, e treaba lor. Sunt un candidat modern, nu monden", a mai declarat omul de afaceri pentru Ziare.com, subliniind ca avantajul sau este ca lupta in care s-a implicat este "antipolitica", tocmai prin faptul ca nu este sustinut de niciun partid.

Cine mai vrea sa fie primar

Perioada de depunere a candidaturilor nu s-a incheiat, iar lista candidatilor nu este batuta in cuie. De la o zi la alta, mai apare cate un nume sonor sau, dimpotriva, un necunoscut, care vrea sa ocupe fotoliul de primar.

Monica Tatoiu vrea sa candideze la Primaria Capitalei

Recent, Monica Tatoiu declara ca vrea sa intre in cursa electorala. Deocamdata, spunea aceasta, cauta sustinere politica si e in tratative cu diverse partide.

Si Sanziana Buruiana, presedintele "partidului fotomodelelor", tinteste la sefia Capitalei. Pentru a se promova pe scena politica, ea propune includerea de taxa pe lipsa de neuroni, taxa pe excesul de kilograme ori cea pe inselatul nevestei.

Un alt nume pestrit, care vrea sa-i fure scaunul lui Sorin Oprescu, actualul edil, este Ioana Popescu, supranumita de presa "jurnalista-sexy". Candideaza dintr-un motiv cat se poate de sincer: "am vazut ca se minte si am zis sa incerc si eu". Platforma acesteia include mai in gluma, mai in serios "preventia unor fenomene naturale precum inghetul, zapada, inundatiile" ori "instituirea prezentei obligatorii la slujbele de duminica la biserica".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#campanie Prigoana plici, #campanie electorala Bucuresti, #afise Dan Popescu Tariceanu, #candidati Primaria Bucuresti , #campanie