Moldova alege, dar are de ales?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 14:52
2237 citiri
Moldova alege, dar are de ales?

Moldova n-a mai vazut demult o campanie electorala atat de disputata ca anul acesta.

Bucurandu-se de monopolul surselor de informare, comunistii (PCRM), care-l au in frunte pe presedintele Vladimir Voronin, au jucat cartea dezinformarii si dezbinarii - profitand de faptul ca partidele de opozitie, dezorientate, s-au "desteptat" prea tarziu.

Desi coalitiile electorale sunt interzise prin lege, formatiunile din Opozitie puteau renunta in a depune liste fiecare si ar fi putut candida toate sub sigla unui singur partid - fapt care totusi nu s-a intamplat.

PCRM va obtine, cel mai probabil, in urma alegerilor de duminica, in jur de 30% din voturile exprimate - acesta fiind electoratul stabil al comunistilor (persoane vorbitoare de limba rusa, pensionari si cei care au ca sursa unica de informare televiziunea de stat Moldova 1).

Ideologia comunistilor - un stat independent, unitar, loialitatea fata Rusia ca partener economic vital (spre exemplu, din 350.000 de cetateni plecati la munca in strainatate care trimit acasa aproximativ o treime din PIB-ul tarii, peste 100.000 lucreaza in Rusia)- le garanteaza acestora aproape 35%-45% din locurile in Parlament.

Moldovenii simpli, din zonele rurale, slab informati, voteaza fie pentru comunisti, fie impotriva lor - PL (Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoaca)+ PLDM (Vlad Filat)+ AMN (Serafim Urechean) + MAE (Anatol Petrenco).

Sanse de a ajunge in Parlament in afara comunistilor nu au, teoretic, decat aceste partide (Partidul Democrat Liberal, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra si Miscarea "Actiunea Europeana"), pentru ca pragul electoral a fost ridicat de putere la 6%.

Aceste formatiuni sustin unirea sau apropierea Republicii Moldova de Romania si au o agenda europeana.

Cu cat intra mai multe partide in Parlament, cu atat exista insa posibilitatea destabilizarii Legislativului.

"Un Parlament divizat, fara o majoritate consistenta, cu un Guvern instabil, ostatic al factiunilor minoritare care se cearta intre ele, ar putea rezulta intr-o "ucrainizare" a politicii moldovene", crede analistul Vladimir Socor.

Campanie cu abuzuri si sicane

Pana la ucrainizare insa, Moldova a avut parte de o campanie electorala "romanizata", crede Lucian Purcareanu, consultant politic la Kensington Communication, firma romaneasca angajata de un partid politic de dreapta din Republica Moldova in aceasta campanie electorala.

"Campania s-a desfasurat oarecum in stilul campaniilor din Romania anilor '90. PCRM, aflat la putere, a folosit banii si functiile din stat in campanie.

Sigur, legal, nimic nu le-o interzice. Pentru ca ei organizeaza alegerile, sigur ca au aparut si zvonuri de fraude electorale, insa nimeni nu a putut prezenta dovezi in acest sens", povesteste el.

Situatiile in care cetatenii romani au fost impiedicati la granita romano-basarabeana sa treaca in Moldova pe motiv ca nu au facut testul HIV sunt binecunoscute. Mai sunt inca multe alte cazuri de hartuiala.

Redactia televiziunii pe internet Jurnal TV a fost vizitata de un politist care a cerut o serie de IP-uri ale unor vizitatori de pe site-ul televiziunii, care postasera pe forum critici la adresa statului si a conducerii Republicii.

Doi consultanti romani ai PLDM au fost ridicati de politie noaptea, de pe strada, si expulzati a doua zi sub motivul ca au opus rezistenta arestarii.

Jurnalul de Chisinau, in editia on-line de 1 aprilie, a prezentat o stire falsa conform careia MAE (Miscarea "Actiunea Europeana") se retrage din cursa electorala, fara a mentiona ca este o gluma proasta - rectificand dupa doua ore "stirea".

La un concert electoral tot al MAE, din localitatea Balti, desi exista o aprobare scrisa, nu li s-a dat acces la electricitate si concertul nu s-a putut tine.

Doua eleve de clasa a XII-a au fost duse la politie si obligate sa dea in scris explicatii pentru ca au ras la o intalnire electorala cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, candidat PCRM.

Numarul ingrijorator de mare al abuzurilor, intr-o perioada atat de scurta de timp, spune multe despre maturitatea politica a Moldovei, dar si despre nervozitatea puterii.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#campanie electorala Moldova, #abuzuri Moldova , #campanie