Opinii: Final de campanie

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 15:10
2421 citiri
Opinii: Final de campanie

Am traversat un scrutin electoral spectaculos prin rasturnari de rezultate si suspans mentinut pana in ultima zi.

Este pentru prima oara cand Curtea Constitutionala decide castigatorul alegerilor, cand victoria se obtine la o diferenta asa de mica, cand resurse uriase sunt aruncate intr-un joc cu miza "totul sau nimic".

In acelasi timp a fost o campanie urata, cu lovituri sub centura, cu filmulete scoase de la naftalina si aruncate pe ecrane zile si nopti in sir. Cu dezbateri televizate beneficiare de o audienta imensa dar din care nu puteai separa idei si proiecte de vorbarie si atacuri murdare.

Castigatorul, Traian Basescu

Are de rezolvat o mare problema. De ce aproape jumatate din electorat nu i-a acordat incredere. Pentru ca cele 5 milioane de alegatori care l-au votat pe dl Geoana au fost, in buna masura, votanti anti Basescu. Explicatia ca televiziunile mogulilor au reusit sa le transmita ura anti Basescu este doar in mica parte adevarata. Nu vorbim, totusi, de copii mici care pot fi dusi de nas. Daca ar fi luptat in finala cu Crin Antonescu ar fi pierdut, probabil, la scor.

Este momentul ca dl Basescu sa traga invatamintele care se impun din acest scrutin.

O buna parte din electori au fost cuceriti de discursul "antidictatura" practicat de Crin Antonescu si de Mircea Geoana. Care si acum clameaza ca majoritatile parlamentare fac si desfac guverne si premieri, nu presedintele. Ca pentru echilibrul puterilor in stat premierul ar trebui sa apartina taberei opuse presedintelui.

Exista doar o mica problema. Cu sistemul acesta, democratic nimic de zis, dupa 20 de ani am ajuns la mila institutiilor internationale de credit si a bancilor. Nu putem plati salarii si pensii din ce producem. Si asta intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu cu tot ce-i trebuie ca sa traim cu totii decent. Unde a fost greseala? De ce clasa politica s-a imbogatit iar populatia se multumeste, in cel mai bun caz, cu firimituri?

Cei castigati de partea sa au apreciat dorinta dlui Basescu de a reforma statul si institutiile sale. De a stopa frauda si amestecul economic-politic, mortal pentru societate. Vazand ca ministerele si guvernele nu se ocupa de modernizarea sistemelor de educatie, sanatate, justitie, a initiat si finalizat diagnostice si propuneri de solutii pentru reformarea lor. S-a preocupat de reforma constitutionala. A condamnat comunismul si a trimis dosarele securitatii la CNSAS. Iata ca electoratul a apreciat aceste actiuni si i-a acordat increderea a doua oara.

Dl Mircea Geoana

Inca isi face iluzii ca a castigat 5,2 milioane de voturi. Daca le scade pe cele anti Basescu si pe cele aduse de Crin Antonescu nu mai raman foarte multe.

Discursul de tip "pomana contra voturi" nu mai tine la electoratul roman. Lozinci de felul "locuri de munca, ajutoare sociale, masuri de iesire din criza", nu mai pacalesc pe nimeni. Am inteles in sfarsit, cu totii, ca locurile de munca le face mediul privat, nu presedintele si nici macar statul, ajutoarele sociale date la cine e mai iute de mana inseamna risipa, criza nu poate fi combatuta in Romania pentru ca este globala, iar economia romaneasca nu mai este de mult autarhica.

Cu alte cuvinte dl Mircea Geoana a folosit un discurs din anii '90, care nu mai poate prinde la cetateni care intre timp au muncit sau vizitat Europa.

Dincolo de greselile copilaresti, vizita la dl Vantu, pactul pentru Timisoara, apelul la televiziunile mogulilor care l-au demonizat pe dl Basescu pana la nivelul in care au obtinut efectul contrar (cazul filmuletului cu palma prezidentiala), dl Geoana isi datoreaza esecul convingerii ca nu poate pierde cursa, convingere emanata din fiecare gest si vorba si care in final i-a fost fatala. Nimic nu este mai respingator decat un concurent prea sigur pe victorie.

Dl Crin Antonescu

De departe surpriza alegerilor. A captat multa lume cu "un alt fel de politica". Cu un trecut neimputabil (poate cu exceptia salariilor luate mai mult pe absente), cu tineretea si capacitatea de comunicare impresionante, cu promisiunea unei clase politice mai curate, a reusit sa castige, in primul tur, 2 milioane de voturi si sa-i aduca dlui Geoana probabil tot atatea in turul doi.

Cu toate astea n-a prins finala. Multi votanti de dreapta s-au intrebat ce cauta Crin Antonescu in bratele PSD. Care sunt valorile liberale compatibile cu cele ale socialistilor. Pana la urma nici macar n-a ascuns ca singura "compatibilitate" este alungarea lui Basescu. Dar oare, e suficient pentru a castiga alegeri prezidentiale? Adica, urmasul Bratienilor se face frate cu urmasii comunistilor, cu unicul obiectiv de a-l goni pe Basescu din viata politica?

Se pare ca n-a fost suficient. Romanii nu-l percep pe dl Basescu asa cum il percepe dl Antonescu: tragedia acestui popor, prilej de nefericire profunda, cauza unor viitoare scene dramatice, apocalipsa, distrugerea Romaniei.

Dl Antonescu ar trebui, mai degraba, sa intrebe FMI si alti experti neutri care este mostenirea economica lasata de guvernarea Tariceanu, de care nu s-a detasat. In principiu, castigatori ar fi fost bugetarii, daca economia ar fi continuat sa "duduie" la infinit, pe baza afacerilor imobiliare si fluxurilor financiare speculative. Dar te poti baza pe o astfel de presupunere miracol?

Am trecut de un scrutin electoral costisitor si obositor. Ne trebuie minte si intelepciune sa ne lingem ranile, sa ne adunam puterile, atatea cate mai sunt, sa ne aliniem in spatele noii conduceri, sa ne modernizam si reformam tara si institutiile sale. Sa separam politicul de economic si de administratia centrala si locala, sa aducem profesionisti la conducerea deconcentratelor in locul politrucilor nulitati profesional.

Avem multe de facut. Depinde de noi toti sa reusim sau sa esuam lamentabil inca 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#final campanie, #alegeri prezidentiale 2009, #rezultate alegeri prezidentiale , #campanie
Comentarii
Poza Mihaela Cartis
Mihaela Cartis
rank 5
Doua chestiuni cu care nu sunt de acord in analiza dv., domnule profesor Stefan Vlaston.
Poza Mihaela Cartis
Mihaela Cartis
rank 5