Piedone, primarul anti-politica din minusculul PC

Autor:
Sambata, 21 Iunie 2008, ora 17:15
5314 citiri
Piedone, primarul anti-politica din minusculul PC

Actualul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, reprezinta una dintre cele mai mari surprize ale acestei campanii electorale. Omul conservatorilor, cel putin la nivel declarativ, a reusit cea mai detasata victorie a turului 2 din Capitala.

Insa proaspatul primar nu s-a grabit deloc sa isi asocieze numele cu partidul mogulului Dan Voiculescu nici in campania electorala, nici in discursul de invingator din seara zilei de 15 iunie.

Iar prezenta reprezentantilor PC in momentul victoriei a fost cel putin modesta.

Campania cu care Piedone a reusit sa castige Primaria la Sectorul 4 a fost una destul de modesta la nivel mediatic si s-a bazat aproape exclusiv pe contactul direct cu oamenii.

In strada, la piata, printre blocuri, Piedone nu a facut altceva decat sa practice acelasi discurs populist cu care oamenii l-au identificat timp de 12 ani.

In lipsa unui discurs politic, Piedone a facut o singura conferinta de presa in campania electorala si a evitat sa intre in confruntari televizate cu contracandidatii sai de la Sectorul 4.

Probabil ca nu multi locuitori ai Sectorului 4 stiu ca primarul lor este membru al Partidului Conservator sau ca a mai trecut si prin alte formatiuni politice in trecut.

De altfel, Piedone are un istoric destul de bogat al traseismului politic, peregrinandu-se agale pe la PSD, BNS, iar acum PC.

Experientele politice, insa, nu au aratat decat faptul ca actualul primar al sectorului 4 nu are nimic in comun cu politica, nici ca discurs, nici ca prezenta fizica. De fapt, din punct de vedere al imaginii, Piedone este mai degraba un anti-politician: fara doctrina sau expresivitate politica.

Remarcat de opinia publica drept un "justitiar al pietelor" in urma cu 12 ani, Piedone a construit pas cu pas pentru ca acum sa ajunga primar.

Nedorit sau nedoritor de partidele mari, el a preferat sa-si construiasca imaginea din pozitia de presedinte de ONG dedicat protectiei consumatorului.

Acest lucru i-a permis sa isi speculeze public reusitele, formandu-si astfel un bazin electoral important- si asta in ciuda scandalurilor in care au fost implicat, dintre care cel mai important a plecat de la modul dubios in care a obtinut o locuinta ANL.

Zilele acestea, el trebuie sa faca fata unor acuzatii noi, legate de felul in care si-a obtinut permisul de conducere in controversata Politie din Pitesti.

Inca o data, Piedone nu simte nevoia sa ofere explicatii publice electoratului, bazandu-se pe valul de popularitate "de piata" care l-a adus si la Primarie.

Piedone a reusit sa-si impuna aceasta imagine cu un discurs mai degraba simplist, populist, omul oamenilor simpli, bun gospodar.

Pe aceasta baza, edilul de la 4 a reusit in 2004 cand a candidat la Primaria Capitalei un surprinzator 10%.

Si asta intr-un context tot semipolitic - atunci Piedone a fost sprijinit politic de BNS, tot aproape invizibil.

Dupa cum a facut-o si atunci, si acum, partidul a ramas undeva in umbra "brandului Piedone". Si se pare ca nu i-a daunat. Ba mai mult, locomotiva Piedone a reusit sa traga dupa el si PC in Consiliul Local al Sectorului 4, aceasta fiind singura reusita notabila a conservatorilor in alegerile locale.

Instalat oficial in functia de primar, Piedone are posibilitatea de a se detasa complet de conservatori in timpul celor patru ani de mandat.

Aceasta noua tipologie de primar care-si face loc in administratie - cvasiindependent, fara discurs politic, populist, tehnocrat de tip "gospodar" arata ca sansele ca "edilul Piedone" sa uite complet de "politicianul Piedone" sunt foarte foarte ridicate.

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen...
#independent, #PC, #primar, #Piedone , #campanie