Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Puterea si Opozitia, in lupta deschisa (Opinii)

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 21:25
7513 citiri
Puterea si Opozitia, in lupta deschisa (Opinii)

Daca am extinde putin timpul, tinand cont si de diferenta de fus orar, infruntarea USL-PPE s-a suprapus cu cea "face to face" dintre Barack Obama si rivalul sau republican, Mitt Romney. Ambele reuniuni s-au incheiat 1-1, cu specificatia ca presedintele american a egalat scorul in cea de-a doua runda.

La o alta scara, duelul de la Bucuresti a avut accente megalomane de ambele parti. In vreme ce mitingul USL n-a parasit traditia zecilor de mii de militanti care au spus "da" chemarii partidului, mai-marii doctrinei popular europene s-au cantonat in imensa catedrala ctitorita de Ceausescu.

La congresul PPE declaratiile au urmat tipicul protocolar, cu eticheta diplomatica (era vorba totusi de importante personalitati europene), iar speech-urile n-au limitele tonalitatilor asezate, de curtoazie uneori. Au constituit exceptii trimiterile explicite (Vasile Blaga e un exemplu) catre dusmanul de clasa incartiruit pe stadion.

Seful Executivului german, Angela Merkel, l-a catalogat pe Traian Basescu drept un lider exemplar: "Presedintelui Romaniei nu i-a fost niciodata frica sa se gandeasca la viitor, chiar daca aceste actiuni nu au fost intotdeauna cele mai populare", e de parere cancelarul.

Gasesc fortate aceste "niciodata" si "intotdeauna". Nu cred ca Traian Basescu a fost in apele lui, asistand impasibil la demolarea imaginii sale si a partidului pe care l-a condus, fie si din umbra. Cat despre masurile de austeritate, as asigura-o pe dna Merkel ca s-au "bucurat" de intreaga afurisenie din partea celor asupra carora s-au aplicat. Un oricare sondaj pe tema ar indica o unanimitate pe care si-ar dori-o la realegerea d-sale in functia de cancelar.

Mai degraba cred ca enuntul s-a dorit un exemplu, o antiteza in masura a fi auzit de la Atena pana la Roma si Madrid.

L-as contrazice si pe Jose Manuel Barroso, cel care a afirmat ca "Romania este foarte importanta pentru UE. Solutia la criza este o uniune monetara, financiara, integrata, pentru toate cele 27 si, in curand, 28 de state".

Romania este importanta, dar nu "foarte" in hora tarilor unite. Altfel, ideea buchetului financiar comun a fost impartasita si de catre Traian Basescu.

Suedia, stat al carui nivel de trai nu mai necesita comentarii, refuza sa adere la zona euro, ba chiar si-a exprimat in mod public scepticismul fata de solidaritatea financiara intre tarile europene.

Stockholmul considera ca, prin proiectul uniunii monetare, statele ce aplica o supraveghere a sectorului lor bancar risca sa-si asume costurile de salvare ale altor natiuni aflate in dificultate economica.

Interesant este ca dl Barroso are planuri pentru state de la marginea Europei rasaritene, dar nu vede dramele de peste gardul Portugaliei natale, Spania spre exemplu.

Evident, congresul PPE gazduit de Bucuresti i-a venit ca o manusa (de ajutor) lui Traian Basescu. Cel putin pentru cateva zile, inconjurat de personalitati ce i-au asigurat suportul in cele mai dificile momente ale carierei sale prezidentiale. Si-a regasit zambetul, aplombul si chiar a recurs la o ghidusa partie printre ziaristi.

Dincolo, pe cea mai mare arena sportiva, registrul a fost unul deosebit de vitriolant. Victor Ponta a vorbit despre ticluirea unei federalizari a Romaniei pusa la cale de primejdia maghiara intruchipata de Tokes si premierul Ungariei. Nu poate fi vorba de asa ceva.

L-a numit pe Traian Basescu "ultimul comunist al Europei, ultimul securist al Europei". N-ar fi trebuit sa uite ca vinovatul principal al comunismului fardat, impreuna cu palma lui inmanusata, este insasi eminenta cenusie a partidului sau, Ion Iliescu. Aprig aparator si credincios militant - dupa '90 - pentru drepturile stangii de sorginte extrema. Din cauza octogenarului presedinte onorific azi, n-a ajuns sa-si faca efectul acel punct 8 al proclamatiei de la Timisoara.

Tot in discursul sau, prim-ministrul s-a angajat ca nu va taia tot timpul din fondurile alocate Sanatatii si Invatamantului. Probabil, doar din cand in cand.

In fine, Crin Antonescu a recunoscut, ba chiar si-a facut un titlu de onoare din asta, ca useliada de pe National Arena este o demonstratie de forta. Atunci, nimic mai adevarat decat ce scria Paul Valery: "Slabiciunea fortei consta in a nu crede decat in forta". Asadar, unde e supletea retoricii careia ii era fidel, pana nu de mult, presedintele liberal?

Intr-un precar echilibru mi s-a parut expunerea sefului socialistilor europeni, bulgarul Serghei Stanisev. Fostul premier al tarii de la sud de Dunare, pus candva sub acuzare de Sofia pentru implicarea intr-un caz de scurgere de informatii, cu date divulgate dintr-un raport secret privind crima organizata, i-a vazut speriati pe cei de la PPE. Marturisesc ca nu stiu cum a ajuns la concluzia cu pricina.

Campania semioficiala s-a deschis in forta si a intrat direct pe turnanta. Ultima suta de metri inseamna de fapt aproximativ o luna si jumatate. Deocamdata, USL are cateva lungimi bune in cursa cu finis programat pe 9 decembrie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#miting USL stadion, #Congres PPE Bucuresti , #campanie