Raport OSCE: Presa se concentreaza prea putin pe programele electorale

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 23:22
1604 citiri
Raport OSCE: Presa se concentreaza prea putin pe programele electorale

"Romania beneficiaza de o piata media dinamica si care serveste pluralismul, cu radiodifuzori publici si privati si o larga varietate de presa scrisa; numarul, tipul si accesibilitatea presei furnizeaza votantilor informatii ample si diverse pe teme politice si despre alegeri, in special prin stiri si dezbateri electorale", se arata in sumarul raportului interimar al Misiunii OSCE de observare a alegerilor, datat 13 noiembrie si publicat luni.

Conform raportului, televiziunea este principala sursa de informatie politica, cele mai populare posturi de televiziune din tara fiind Pro TV, Antena 1 si TVR 1. De asemenea, remarca OSCE, posturile private Realitatea TV si Antena 3 isi cresc cotele de audienta in timpul campaniilor electorale, informeaza Mediafax.

"Acoperirea media a campaniei se concentreaza pe candidatii principalelor partide parlamentare. Cu toate acestea, presa se concentreaza mai putin pe platformele-program ale candidatilor decat pe actualul presedinte si pe managementul crizei financiare sau discutiile cu Fondul Monetar International", remarca OSCE, potrivit sursei citate.

"Doi dintre candidati (Constantin Ninel Potirca si Gheorghe-Eduard Manole) au facut plangeri la Curtea Constitutionala in ceea ce priveste accesul la timpii de antena gratuiti pe posturile publice de radio si televiziune. In ambele cazuri, Curtea Constitutionala a acceptat plangerile si a cerut radiodifuzorilor sa ia masuri pentru a corecta situatia si pentru a oferi timpii de antena candidatilor", mai remarca Raportul interimar al OSCE.

Campania din Romania a fost marcata de un "limbaj dur"

Campania electorala din Romania este "activa si, intr-o oarecare masura, se bazeaza pe platforma candidatului", dar este dominata de tema referendumului si au existat repetate situatii in care candidatii si-au atacat adversarii intr-un "limbaj dur", se arata in raportul intermediar al OSCE, potrivit NewsIn.

"Campania electorala, care s-a dezvoltat pe fundalul crizei guvernamentale, este activa si, intr-o oarecare masura, se bazeaza pe platforma candidatului, dar este dominata tot mai mult si de problema referendumului.

Chiar daca nu au fost inregistrate incidente majore, au existat momente marcate de un limbaj dur si materiale de campanie negativa, adesea anonime", se arata in raportul intermediar (27 octombrie - 10 noiembrie) redactat de observatorii OSCE.

Ludovic Orban, dat exemplu

Mai exact, in raport se face referire directa la declaratiile liberalului Ludovic Orban. "Au existat mai multe situatii in care candidatii sau lideri de marca ai partidelor si-au atacat adersarii intr-un limbaj dur. Crin Antonescu s-a distantat public de o declaratie a prim-vicepresedintelui PNL, Ludovic Orban, care a spus ca Basescu va primi voturi numai de la 'tigani, prostituate si dependenti de droguri' ", continua raportul.

"Spre sfarsitul perioadei monitorizate, au aparut pancarte si bannere care atacau presedintele actual, dar fara a indica cine este responsabil pentru continut, incalcand astfel legea.

Dupa cateva zile, pe aceste bannere au fost lipite abtibilde mari acuzand fosta guvernare PSD de coruptie", se mai arata in document.

De asemenea, se mentioneaza ca PD-L Iasi si PSD Dolj au fost unele dintre filialele partidelor care au depus plangeri ca materiale ale candidatilor lor au fost distruse.

Misiunea limitata de observare a alegerilor (LEOM) din Romania condusa de Vadim Jdanovici este compusa din 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE care isi desfasoara activitatea in Bucuresti.

In plus, alti 14 observatori pe termen lung vor fi trimisi in centre regionale din tara.

Scopul misiunii este de a evalua daca alegerile prezidentiale din Romania sunt in conformitate cu obligatiile fata de OSCE si alte standarde internationale, cat si cu legislatia interna a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#raport OSCE presa Romania, #campania electorala prezidentiale 2009, #raport OSCE prezidentiale 2009 , #campanie