Comasarea alegerilor, o binecuvantare pentru Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:36
6008 citiri
Comasarea alegerilor, o binecuvantare pentru Romania (Opinii)
Foto: Arhiva

Pentru ca tot am aflat de la doamna Elena Udrea ca Romania este un model pentru statele dezvoltate ale Occidentului si guvernarea lui Emil Boc este una exceptionala, nu mai ramane decat sa recunoastem ce binecuvantare o reprezinta comasarea alegerilor locale cu parlamentarele intr-o singura zi.

Atat de previzibili in discurs, de cand i-am auzit promovand modelul Romania in Europa, ma astept ca amaratii de germani, francezi, britanici si italieni sa navaleasca in valuri si sa ia cu asalt campiile bogate si orasele prospere ale spatiului carpato-danubiano-pontic.

Nu inteleg cum au rezistat pana acum si nu ne-au invadat tara, dar imi explic asa ura care i-a manat sa nu ne primeasca in spatiul lor stramt si corupt din Schengen. Dar inutil sa te opui grandorii infaptuite de echipa lui Basescu.

Asa, mai fara scoala, fara prea multa carte si exprimandu-se intr-o limba aproximativ romaneasca, oamenii astia din trupa lui Boc au reusit sa modernizeze statul total. Coroana reformei, perla democratiei si culmea inovatiei si inteligentei lor politice - comasarea alegerilor locale si parlamentare.

Deja cred ca guvernele din Europa fierb de invidie si dau in clocot de nerabdare sa copieze geniala tactica de propasire a democratiei din Romania. Sarkozy vrea sa devina roman, iar Angela Merkel si-a trimis deja spionii sa afle secretul lui Boc.

Atat de rar folosita in tarile alea amarate ale Occidentului, asumarea responsabilitatii a fost arma preferata prin care Executivul Boc a transformat Romania intr-un exemplu de democratie pentru Europa. Tot prin asumare va deveni realitate si comasarea alegerilor.

Pentru ca astfel se stimuleaza democratia, pentru ca este o practica recomandata a fi folosita in exces in orice democratie consolidata, asumarea raspunderii Guvernului are uriasul avantaj ca incurajeaza dezbaterile de idei si scoate in valoare tot ce are clasa politica mai bun.

Tocmai de aceea actualul Executiv se afla la a XV-a asumare a raspunderii in Parlament. Motivele pentru care premierul nu a putut altfel sunt irefutabile - economie la buget, o prezenta mai mare la vot si liniste pe durata lui 2012 pentru a creste economia, ca romanii sa traiasca la fel de bine ca si in prezent.

Regret sincer ca prim-ministrul inca nu a avut revelatia suprema: daca nu ar mai organiza alegerile deloc, ar face o economie si mai mare la buget. Vorba ceea - de ce sa te multumesti cu 20 de milioane de euro, cand poti economisi 40 de milioane? Doar numai autostrada Nadlac - Arad, care s-a surpat inainte de inaugurare si trebuie acum refacuta, costa de vreo 10 ori mai mult... Evident, nu ajungi sa fii un model pentru intreaga lume civilizata fara sa te coste scump. Si fara sacrificii de sine.

In ce priveste prezenta mult mai mare la vot in cazul comasarii alegerilor, e limpede. Romanii se vor bate sa ajunga la urne, sa stampileze sase buletine de vot, in provincie, si sapte in Capitala, in loc de jumatate. In fond, e o chestiune de timp pana cand toate tarile lumii vor renunta la cele doua randuri de alegeri.

Modelul romanesc va invinge si in cativa ani nu va mai exista decat o singura runda de alegeri. Eventual, o singura data pe tot globul. Cat despre linistea pe care Executivul si-o doreste in 2012, pentru avantul economic, nu poate fi pusa la indoiala de nimeni. E absolut necesara. Fara ea, sunt convins ca am intra in faliment.

Cred cu tarie ca, daca mai-marii nostri ar avea un moment de sinceritate si onestitate, daca nu ar fi ipocriti si demagogi, ar recunoaste ca pentru binele general al tuturor, cel mai bine ar fi sa renuntam cu totul la alegeri. Oricum ar fi, ele incurca. Sunt o pierdere de vreme, de bani si un pericol pentru democratie. Pentru ca daca ajung altii la putere, se duce pe pustii exemplul si modelul Europei. Nu-i asa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#comasarea alegerilor locale parlamentare, #asumarea raspundere Guvernul comasare, #Emil Boc comasare alegeri , #comasare alegeri