Comasarea ticalosiilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 13:42
7444 citiri
Comasarea ticalosiilor (Opinii)

PDL si UDMR se completeaza magistral in complexa operatiune de blocare a reformelor si n-am sa cred in ruptul capului ca nu o fac bine organizat, strategic pentru a astupa orice bresa.

De data aceasta au colaborat perfect pentru a ingropa orice speranta de reformare a sistemului electoral si pentru a arunca in derizoriu chiar notiunea de referendum, efecte previzibile ale legii pentru care guvernul isi asuma raspunderea. Legea arunca in acelasi bulion incert toate alegerile de anul viitor din care nimeni nu va mai intelege nimic, majoreaza numarul de parlamentari si nu sufla o vorba despre vreo schimbare a sistemului electoral.

UDMR ar fi acceptat o reducere simbolica a numarului de parlamentari, pana pe la vreo 380, nu mai jos, dar PDL nu vrea sa micsoreze deloc cascavalul. Nu-i destul ca oricum va primi o portie mai mica decat in 2008, caci procentele de atunci nu le mai poate obtine? Si atunci s-au inteles: in loc sa imputineze parlamentarii, ii inmultesc, aplicand aceeasi norma de reprezentare de pana acum la o populatie cu muuult mai mare decat in realitate. Adica peste 22 de milioane, fata de 17 milioane, cat a aratat recensamantul ca suntem. Dar ce conteaza recensamantul?

Frunstasii PL sa straduiesc sa ne convinga ca reducerea numarului parlamentarilor va veni sigur mai incolo. Poate ca va veni, desi practic nu mai e timp cat timp decuparea colegiilor trbuie sa fie gata in trei luni. Cert este ca deocamdata avem o lege nou nouta, facuta de ministerul condus de un democrat liberal, lege pe care guvernul isi asuma raspunderea si care prevede, de facto, cresterea numarului de parlamentari. Este singura certitudine, restul sunt vorbe. Emil Boc leaga reducerea numarului de parlamentari de modificarea Constitutiei. Ne e necesar. Dupa cum spunea chiar Traian Basescu, aceasta reducere se poate face printr-o simpla lege, asa cum este legea pe care guvernul isi asuma raspunderea. Si atunci de ce am mai fost la referendum, de ce ne-am mai duce vreodata la referendum, ce valoare are o astfel de consultare?

UDMR n-a vrut vot uninominal pur, pentru a nu-si pierde mandatele din judetele unde maghiarii nu sunt majoritari, dar au o reprezentare suficient de buna incat sa ciuguleasca ceva in sistem proportional. UDMR a propus, in schimb, sistemul mixt, uninominal + lista. PDL ar fi vrut uninominal pur, dar nu accepta sistemul mixt, caci partea de vot politic, pe lista, din sistemul mixt nu-l avantajeaza catusi de putin. Si atunci s-a revizuit: nu se schimba nimic. Ramanem cu sistemul actual, gandit de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, in avantajul partidelor lor. Si din nou ne vom trezi cu castigatori care raman fara mandat si parlamentari calificati de pe locul al treilea, adica cu sistemul pe care toate partidele au jurat ca-l vor schimba. Veti spune ca mai e timp de schimbare pana la alegeri. Nu, nu e timp, pentru ca, spuneam, deja incepe decuparea colegiilor, operatiune care depinde strict si de sistemul de vot.

Iar cazul reformei electorale aruncate la cos nu este nici pe departe singular. Desi adesea zicea ca mai au un pic si se despart, partidele din coalitie si-au jucat minunat partitura si, mai la suprafata, mai pe sub masa, au colaborat intotdeauna perfect pentru interesele proprii. PDL s-ar fi indurat sa accepte o forma de regionalizare de gura lui Traian Basescu, care, va amintiti conditiona comasarea de o noua organizare teritoriala. Dar UDMR a salvat turma. Nem, pentru ca acolo unde suntem minoritari sa nu devenim si mai minoritari! Si PDL a rasuflat usurat. Zilele trecute Elena Udrea a facut chiar un scurt parastas acestui proiect.

Ati auzit pe cineva suparat dupa ce guvernul a dat din nou liber, fara restrictii, la aditionarea contractelor pe bani publici? S-a suparat cineva pentru ca pensiile speciale au fost atat de anulate incat un an de munca a fost socotit doi pentru militari si fostii angajati din serviciile secrete ( si cei aflati acum in pensie erau teribil de activi inainte de 1989), iar consecinta a fost ca bugetul pentru aceste pesnii nu numai ca nu a scazut, ci a crescut cu 30%?

Sau poate ca majoritatea o fi fost in grav pericol cand UDMR a votat impotriva bugetului ANI, singura institutie care a avut parte de acest tratament la dezbaterea bugetului in comisii? Pot sa jur ca toti faceau semnul victoriei pe sub masa. Si ce frumos s-au inteles membrii Comisiei comune privind Statutul deputatilor si senatorilor sa declare legala angajarea de catre parlamentari a propriilor rude la birourile din teritoriu finantate, desigur, din bani publici, decizie care contrazice (ce surpriza!) concluziile ANI pe aceeasi tema.

Nu stiu cum se mai pot numi toate acestea. Pragmatism, cinism, demagogie? Eu le consider niste ticalosii care impedica evolutia normala a acestei tari si care, ma tem, nu se vor sfarsi curand pentru ca tin de mentalitatea intregii clase politice romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#comasare alegeri, #asumare raspundere comasare alegeri , #comasare alegeri