Majoritatea tacuta ce ar putea rasturna scena politica (Opinii)

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 12:14
8955 citiri
Majoritatea tacuta ce ar putea rasturna scena politica (Opinii)

In politica noastra de lighean lucrurile par asezate, nu-i asa? Un sondaj realizat de fundatia Soros in luna noiembrie reconfirma, in linii mari si in marja de eroare, datele deja consacrate de restul cercetarilor. USL 55%, PDL -18%, PPDD 9%, UDMR 7%, Crin Antonescu 31%, Dan Diaconescu 14%.

Mai exista insa un procent, cel mai important as zice, si in care sta fitilul ce ar putea arunca in aer poza calma in care balteste scena politica. Doar 49% din subiecti au avut raspunsuri la intrebari. 51% sunt nehotarati sau nu intentioneaza sa mearga la vot. Asadar, daca luam in calcul imensa masa a nehotaratilor, vom constata ca USL are doar vreo 27%, PDL vreo 9 si tot asa. Adica foarte putin.

O asemenea masa fluida, care poate oricand balansa intr-o directie acum inca neconturata, ar trebui sa stearga orice urma de relaxare la varfurile partidelor si aliantelor mentionate in sondaj. Procentul urias al nehotaratilor si dezmagitilor ne arata ca actualele partide politice si-au consumat in cea mai mare masura potentialul de credibilitate.

Intr-un fel, cei 51% care nu se regasesc in oferta actuala constituie masa critica pentru o autentica reforma politica. O solicita si o asteapta. Ramane de vazut care va fi raspunsul la aceasta solicitare. In general, este vorba despre electorat de dreapta, fostul electorat DA, dezamagit si de PDL, si de PNL, care mai crede inca in principiile invingatoare in 2004, un electorat care pretinde anticoruptie reala, anticlientelism, competenta, coerenta si eficienta, stat minimal functional. Este un electorat care vrea cu adevarat in Europa.

Daca solicitarea acestor oameni va primi un raspuns, este posibil ca pana la alegeri, din poza surprinsa de sondajele de acum sa nu mai ramana mare lucru. Nu stiu daca Noua Republica este raspunsul asteptat, nu stiu daca acest partid va reusi sa fie la inaltimea proiectului pe care-l promoveaza, dar in mod cert, in acest moment, pentru el exista un spatiu imens pe scena politca, iar jocurile sunt departe de a fi facute. Dar exista si un risc major. Extremismul poate suci si minti luminate, asa cum au reusit de exemplu legionarii in perioada interbelica, ca raspuns la marile dezamagiri politice.

Daca ne uitam in zona personalitatilor e chiar mai rau. Cel mai bine clasat prezidentiabil, Crin Antonescu este, de fapt, pe 15 - 16%. Liderul PNL se afla cu mult sub procentele formatiunii pe care o reprezinta, ceea ce e o sabie cu doua taisuri. Vestea buna este ca mai are potential de crestere. Vestea proasta este ca nu a convins nici macar propriul electorat si nu este perceput ca o locomotiva a USL. Si cat timp este tractat in loc sa tracteze, pozitia sa este fragila, iar lupta pentru desemnarea prezidentiabilului USL ramane deschisa.

Sa nu uitam ca multi dintre greii PSD, in frunte cu Ion Iliescu, au evitat sa-l confirme pe Crin Antonescu drept prezidentiabil sigur al USL. Iar inalturarea lui Mircea Geoana a eliminat cel mai mic dintre pericolele pentru liderul PNL. In plus, plasarea modesta in sondaje ii poate submina lui Crin Antonescu si pozitia in fruntea partidului, lucru periculos mai ales acum cand, se pare, presedintele PNL se pregateste pentru inclestarea finala cu Dinu Patriciu.

PDL are motive si mai mari de ingrijorare. Niciun membru PDL nu este mentionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionati. Sigur, si aici poate exista si o abordare optimista: pe un teren viran e mai usor de impus o figura noua si puternica. Daca PDL o are, ceea ce ma indoiesc sincer. Ori o tine ascunsa sub sapte lacate pentru a nu o expune unei premature erodari, fie, varianta cea mai probabila, nu are cu cine sa umple acest spatiu gol.

Cert este ca si in zona personalitatilor, constatam aceeasi erodare si decredibilizare, aceeasi mare nevoie de noutate si vigoare. Cel mai mare risc nici nu este ca asteptarea sa ramana neimplinita. Cel mai mare risc este ca ea sa fie implinita de un personaj negativ. Sa nu uitam ca marii disctatori au ajuns la putere, in general, prin vot popular in perioade de degringolada.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#rezultate sondaje alegeri, #candidati alegeri electorale, #sana politica Romania, #castigator alegeri 2012 , #comasare alegeri