Revista Presei: PDL, in mars fortat pentru comasare

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 09:03
2300 citiri
Revista Presei: PDL, in mars fortat pentru comasare
Foto: Arhiva

Coalitia guvernamentala a anuntat la inceputul saptamanii ca isi va asuma raspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale si parlamentare pana la Craciun.

Reducerea numarului de alesi - puncteaza cotidienele centrale de marti - a fost insa amanata pentru anul viitor si va necesita noi negocieri in randurile Puterii.

Continutul proiectul legat de suprapunerea alegerilor ramane totusi o nebuloasa. Astfel, in timp ce unii lideri a Coalitiei sustin ca se va merge pe varianta propusa de MAI, alti lideri sustin ca vor redacta un alt proiect. Oricum, proiectul va fi promovat prin asumarea raspunderii guvernamentale, pana la sfarsitul acestui an, potrivit jurnalistilor de la Adevarul, care apreciaza ca "PDL face mars fortat pentru comasare".

"Comasarea alegerilor, decisa pana la Craciun", dezbate pe larg si Evenimentul Zilei acest subiect, prezentand declaratiile prim-vicepresedintelui PDL, Gheorghe Flutur.

O informatie care a ajuns in presa, pe surse, arata insa ca "PDL a renuntat la reducerea numarului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR", adauga si Romania Libera.

Cotidianul Puterea, pe de alta parte, prezinta reactia Opozitiei, amintind ca liderul liberal Crin Antonescu amenintase cu o demisie in masa din Parlament. Liberalii s-au opus insa acestei idei, apreciind ca exista si alte forme de protest. "Adio dezertare din Parlament", titreaza jurnalistii materialul in care prezinta cum s-a desfasurat sedinta conducerii USL.

Adevarul: PDL, mars fortat pentru comasare

Chiar daca s-au dezis, la sfarsitul saptamanii, de proiectul initiat de seful MAI, Traian Igas, liderii PDL il considera acum suficient de bun pentru a fi doar 'cosmetizat'.

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru comasarea alegerilor, pentru a inchide subiectul pana la Craciun, scrie Adevarul.

"Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare", a anuntat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, citat de Adevarul.

La finalul sedintei coalitiei de guvernare, senatorul UDMR a subliniat ca acesta va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de MAI, insa i se vor aduce mici modificari.

Evenimentul Zilei: Comasarea alegerilor, decisa pana la Craciun

Fekete Andras Levente a mai declarat ca in acest proiect nu va fi precizat numarul de parlamentari, desi coalitia convenise, recent, comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 - 300 de deputati si 88 de senatori.

"Nu discutam de o lege electorala. Coalitia doreste sa se refere doar la comasarea alegerilor si nu la altceva", a precizat si prim-vicepresedintelui PDL, Gheorghe Flutur, potrivit Evenimentul Zilei.

Romania Libera: PDL a renuntat la reducerea numarului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR

Surse din PDL au spus ca aceasta schimbare de mesaj este doar o strategie de negociere cu partenerii, dupa ce pedelistii au facut niste calcule tardive si au constatat ca nu sunt avantajati de sistemul convenit.

Astfel, democrat-liberalii au descoperit ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori, au explicat aceste surse, citate de Romania Libera.

Din 147 de senatori, in prezent grupul UDMR din Senat are noua membri, in urma simularii facute de PDL s-a constatat ca, daca se aplica noua formula, numarul senatorilor UDMR ar fi ajuns la 11, in conditiile in care numarul total de senatori ar fi fost 88.

"In acest fel, ponderea UDMR in Senat ar fi fost artificial mai mare, intrucat nu se tine cont de marimea populatiei unui judet, ci se avea in vedere doar numarul de judete", au mai explicat sursele citate.

Puterea: Adio dezertare din Parlament

In replica, liderii USL intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura, daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe proiect, procedura care echivaleaza cu ocolirea Parlamentului, chiar daca, anterior, amenintasera cu o masura mai drastica.

Opozitia anuntase inca din luna octombrie ca daca Guvernul va decide comasarea alegerilor, ia in calcul o retragere din Parlament, aminteste Puterea.

"Sa ne dam demisia din Parlament!", a spus din nou luni, la sedinta conducerii USL, liderul liberal Crin Antonescu. Potrivit unor surse participante la discutie, propunerea a fost primita cu destula raceala din partea celor prezenti la sedinta.

Liberalii Puiu Hasotti si Eugen Nicolaescu au fost cei care s-au opus ideii de demisie colectiva, iar cel care a spulberat, ferm, aceasta idee este Mircea Dusa, liderul deputatilor PSD.

"Din analizele noastre, doar vreo 10 parlamentari ar avea din ce sa traiasca daca e sa demisionam maine", ar fi spus el. Un alt argument invocat de Dusa arata ca Guvernul ar organiza "imediat" alegeri anticipate in colegiile din care ar demisiona parlamentarii Opozitiei. "Si tare mi-e teama ca dupa aceste alegeri vor castiga un numar suficient de parlamentari cu care sa faca cele doua-treimi din Parlament pentru a modifica si Constitutia dupa cum vor ei", a mai spus pesedistul in sedinta conducerii USL.

(D.R.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#comsare alegeri raspundere Guvern, #comasare alegeri 2012, #demisie Parlament Opozitie comasare , #comasare alegeri
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
Mai degraba spre concasare ! O sa le iasa oghii , ca la melci !!!