Sunteti de acord cu comasarea alegerilor? - Dezbatere Ziare.com

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:19
8240 citiri
Sunteti de acord cu comasarea alegerilor? - Dezbatere Ziare.com
Foto: inpolitics.ro

Guvernul si-a angajat joi raspunderea pe legea care va permite comasarea in 2012 a alegerilor locale cu cele parlamentare. Proiectul are sanse mari sa fie pus in aplicare. Opozitia a depus motiune de cenzura, dar sansele ei sunt infime. Prin urmare, la anul vom merge la vot in noiembrie si vom pune stampila pe 6 buletine. Va deranjeaza?

Pe cei de la Putere nu, dimpotriva. Argumentele pentru care coalitia de guvernare a decis comasarea alegerilor in anul ce sta sa inceapa par pertinente. Unul dintre ele ar fi ca nici noi, nici politicienii nu vom pierde 2012 tinand-o tot intr-o petrecere electorala. Va fi o singura campanie (teoretic...), iar pana atunci ne vom vedea cu totii de treaba (tot teoretic...).

In plus, guvernul mai sustine ca prezenta la vot va fi mult mai mare, scolile in care se organizeaza sectiile de vot nu vor fi date peste cap de doua ori, iar la buget se va face o economie de 20 de milioane de euro.

Guvernul isi angajeaza raspunderea pe comasarea alegerilor - decizie oficiala

In replica, Opozitia vede in comasarea alegerilor o incalcare flagranta a regulilor democratiei. "Modificarea legislatiei electorale pe care o impuneti acestei tari contravine Codului bunelor practici in materie electorala, ce contine recomandari ale Consiliului Europei, adoptate de catre Comisia de la Venetia", se arata in textul motiunii de cenzura depuse joi de USL.

USL a depus motiune de cenzura pe comasarea alegerilor - Ponta stie ca nu trece

De asemenea, liderii Opozitiei invoca si faptul ca alegatorii vor fi usor indusi in eroare de mesajele confuze pe care candidatii pentru primarie, consiliul local, consiliul judetean, presedintia consiliului judetean, Senat si Camera Deputatilor le vor transmite in fel si chip.

In plus, ei spun ca mandatul alesilor locali se incheie, potrivit legii, in primavara, iar toate actele pe care acestia le vor semna dupa expirarea mandatului vor fi lovite de nulitate. Premierul Emil Boc le-a reamintit insa social-democratilor aflati acum in Opozitie ca in 1996, pe vremea cand erau la guvernare, au amanat alegerile locale care trebuiau sa se desfasoare in luna februarie pana in luna iunie "printr-o simpla hotarare de guvern".

Neoficial lucrurile stau un pic diferit: Decat nelegale si prelungite, mai bine nelegale si anticipate

Cele de mai sus au fost argumentele oficiale. Politicienii stiu insa ca e mai mult de atat si nu se sfiesc sa recunoasca, din cand in cand, pe la televizor. De exemplu, senatorul Miron Mitrea, si nu doar el, a explicat ca PDL se agata de primarii pe care ii mai are, de teama ca acestia vor da bir cu fugitii dupa locale si ii vor lasa pe candidatii la Parlament fara "armata si munitie" la alegerile generale. "Cand pierzi alegerile locale inainte de cele parlamentare, mergi cu o caruta moarta. Din motivul asta nu vor", a sustinut senatorul PSD.

Totodata e lesne de presupus ca democrat-liberalii isi doresc alegeri cat mai indepartate, pe de o parte pentru a ramane cat mai mult la butoanele puterii (la care nu se stie cand si daca mai ajung), dar si in speranta ca economia se va revigora un pic si vor avea, in aprilie, de unde sa mareasca salariile sau pensiile, lucru nepermis de lege daca alegerile ar fi in primavara.

Marian Sarbu: Salariile si pensiile ar putea fi majorate in aprilie-mai

La randul ei, si Opozitia pare a avea propriul interes in a se opune organizarii alegerilor tocmai in noiembrie.

"USL scade rapid in sondaje si, daca ar fi dupa dansii, vor sa fie alegeri cat mai repede. Analistii spun ca or sa ajunga pana la 40 la suta pana in primavara", a afirmat primvicepresedintele PDL Roberta Anastase, iar daca ar fi asa, ar fi dramatic pentru USL care a fost construita doar pentru a obtine 50% plus 1 la alegeri si a ajunge la guvernare.

Anastase: Comasarea nu este benefica PDL. Guvernarea a fost un blestem

Iar argumentul este intarit de senatorul PDL Mihaela Popa, care sustine ca a discutat cu mai multi primari USL si acestia nu ar avea nimic impotriva comasarii alegerilor, ba dimpotriva, ar fi chiar multumiti sa "cotizeze" o singura data la partid cu galeti, afise, excursii, mici sau pungi cu pui congelati.

Ca este in mare masura asa, recunosc chiar si unii lideri PSD, cum ar fi senatorii Dan Sova sau Toni Grebla, care au declarat public ca ar fi de acord cu comasarea alegerilor, dar in primavara, adica devansandu-le pe cele parlamentare, prin alegeri anticipate.

"Noi suntem de acord cu alegerile comasate in luna iunie. Decat sa le facem si nelegale si sa le si prelungim inutil, mai bine le facem nelegale si inainte de termen", a recunoscut Toni Grebla intr-o declaratie data recent pentru Ziare.com.

USL, de acord cu comasarea alegerilor ... in iunie

O opinie ferma a exprimat si directorul IMAS, sociologul Alin Teodorescu. Acesta a declarat recent la B1TV ca sondajele arata ca romanii sunt mult mai lucizi si mai pusi la curent cu ispravile politicienilor decat isi imagineaza acestia, asa ca vor sti foarte bine pe cine si de ce vor stampila la alegeri, indiferent cum si cand vor avea ele loc.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu comasarea alegerilor in 2012? Veti fi astfel mai avantati sa va prezentati la urne, o data si gata? Va bucura sau va nemultumeste faptul ca se vor da mai putine pomeni electorale? Va exista riscul sa incurcati galetile, in conditiile in care PDL se gandeste sa isi schimbe culoarea din portocaliu in cine stie care? Va temeti ca va veti prinde degetele in buletinele de vot, mai ales ca si numele protagonistilor vor crea confuzii - Robert Negoita vs Liviu Negoita la Sectorul 3 sau USL (Uniunea Social Liberala) vs USP (Uniunea Social progresista) la parlament?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comasare alegeri, #alegeri 2012, #guvern angajare comasare alegeri , #comasare alegeri