Comisia de ancheta parlamentara cere sa se modifice procesul de votare la alegerile prezidentiale

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 18:36
3419 citiri
Comisia de ancheta parlamentara cere sa se modifice procesul de votare la alegerile prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia de ancheta recomanda renuntarea la terminalele si telefoanele de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru alegeri.

Mai exact, raportul Comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 recomanda modificarea legislatiei electorale, printre propuneri fiind si renuntarea telefoanele si terminalele de verificare a actelor de indentitate, puse la dispozitie de catre STS.

In raport, sunt mentionate o serie de deficiente in desfasurarea procesului electoral la alegerile prezidentiale, deficiente care trebuie corectate pentru ca ele sa nu repete si alte scrutinuri. In consecinta, comisia considera ca este necesara modificarea legislatiei electorale si propune o serie de schimbari fata de prevederile legale actuale.

Citeste si Comisia de ancheta sustine ca Boc si Basescu au fraudat prezidentiale din 2009. Se bazeaza pe niste decrete prezidentiale

Printre acestea, se afla judecarea cu rapiditate a contestatiilor depuse impotriva actelor birourilor electorale in termene, inainte de incetarea activitatii acestor birouri si completarea Registrului electoral cu intentia alegatorilor de a se prezenta la un anume scrutin astfel incat sa se faca o estimare corecta a numarului de sectii de votare necesare si a suportului material de care au nevoie.

O alta propunere este "imbunatatirea parametrilor softului de date utilizat de catre Biroul Electoral Central in cadrul desfasurarii procesului electoral privind alegerea Presedintelui Romaniei atat la nivel national, cat si in diaspora, astfel incat acesta sa elimine posibilitatea exercitarii votului multiplu, printr-un program de scanare a oricarui document necesar in exercitarea dreptului la vot, in toate sectiile de votare din tara si strainatate". In paralel, se cere renuntarea la telefoanele mobile si la terminalele puse la dispozitie de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale in procesul electoral.

Apoi este propusa introducerea unui program de centralizare electronica a procesului de votare care sa cuprinda pe langa numele persoanei care voteaza/CNP/ si ora la care a votat si "asigurarea unei transparente totale prin monitorizare audio-video a Sectiilor de votare in tara si strainatate, atat in etapa desfasurarii votarii, cat si in etapa numararii buletinelor de vot si intocmirii/semnarii proceselor verbale".

De asemenea, presedintilor sectiilor de votare si loctiitorii acestora li se cere sa nu fi facut parte din niciun partid politic in ultimii doi ani care au precedat scrutinul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#comisie ancheta schimbare legislatiei electorale, #comisie ancheta raport , #comisie ancheta