Ziare.com

Prima persoana care a refuzat sa vina la Comisia de ancheta pentru alegerile din 2009

Luni, 29 Mai 2017, ora 12:36

   

Prima persoana care a refuzat sa vina la Comisia de ancheta pentru alegerile din 2009
Fosta presedinta a AEP Ana Maria Patru a trimis o scrisoare comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care i-a informat pe membrii acesteia ca declina invitatia la audieri.

Ea era asteptata luni la comisia de ancheta, in calitate de fost vicepresedinte al AEP ladata alegerilor prezidentiale din 2009.

"V-am distribuit scrisoarea doamnei Ana Maria Patru. Declina prezenta la lucrarile comisiei si ne trimite un document pe care va rog sa il analizati si o sa discutam ulterior", i-a informat Mihai Fifor pe membrii comisiei.

Senatorul USR Mihai Gotiu a intrebat ce se poate face in cazul in care Ana Maria Patru refuza sa vina la audieri, Fifor spunand ca la finalul sedintei se va lua o decizie in acest sens.

"Hotararea spune foarte clar ce putem face, rugamintea mea este sa ne uitam peste materialul trimis si la finele sedintei de azi discutam si luam o decizie", a precizat presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Ana Maria Patru este prima persoana invitata la audieri care nu se prezinta, pana acum fiind audiati Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul presedinte al AEP Octavian Opris, vicepresedintele AEP Marian Muhulet si Mircea Geoana.

In Hotararea nr. 39/2017 pentru constituirea de ancheta se arata urmatoarele:

" (3) Comisia parlamentara de ancheta poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate raspunde si in scris Comisiei parlamentare de ancheta, furnizand informatiile solicitate, sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile Comisiei parlamentare de ancheta.

(4) Refuzul persoanelor invitate la Comisia parlamentara de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, care sunt utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala".

PNL a sesizat CCR cu privire la aceste modificari ale regulamentului Camerei Deputatilor, special pentru anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009.

Anterior, Art. 76 din Regulamentul Camerei Deputatilor, prevedea doar ca o comisie de ancheta parlamentara "poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice", orice alta persoana chemata la audieri avand statut de invitat si putand sa refuze participarea.

In acest sens exista doua decizii edificatoare ale Curtii Constitutionale, Decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 si Decizia 502 din 2005, care arata ca Parlamentul "nu poate stabili drepturi si obligatii" decat pentru senatori sau deputati, precum si pentru autoritatile, demnitarii si functionarii publici, in functie de raporturile constitutionale pe care le au cu Parlamentul.

Asa s-a intamplat, de exemplu, in 2013, in cazul comisiei de ancheta Nana, cand fostul consilier prezidential Adrian Radulescu nu a venit la audieri, fara a exista repercusiuni.


Fosta sefa a AEP si-a dat demisia in noiembrie anul trecut si nu mai are in acest moment niciun raport cu Parlamentul Romaniei.

Citeste si:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4564 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

sa vedem decizia camandirului Eugen Nikolschi.Va inchiti cam greu punerea in bot facuta de catre invitata.

 

Adica Comisia asta

vrea sa o cheme pe doamna Patru, sa o vada si ei, macar asa, imbracata, ca e inca interesanta, iar doamna nu vrea sa vina. Grea chestiune! Ce va face Comisia? Va merge ea acasa la duduia Patru? Si daca merg ei, aia multi si degeaba, la ea acasa, si doamna e la coafor? Vor discuta cu administratorul blocului? Ca altceva oricum nu pot face. Sa demonstreze Comisia asta ca a furat Basescu, nu se poate, dar se stie. Basescu a furat. Sa demonstreze ca Geoana nu a furat, e la fel; nu se poate, dar se stie. Si Geoana a furat. Asa ca mai ramane un lucru; sa nu faca nimic, dar sa para ca au facut ceva. Ca la PSD.

 

Dom'le, aceasta comisiune va trebui sa-i dea un certificat...

... "de consolare" lui Geoana, in care sa scrie negru pe alb sau invers: "Se acorda domnului Dovleac de Dabuleni pentru merite deosebite in munca de partid, activiati sociale si alte chestii bune pentru cetateni."

- Acest certificat va putea fi inramat si donat Muzeului din Dabuleni unde se va organiza sala memoriala a Aproape-Presedintelui Geoana. Vizitatorii sunt rugati sa nu mai scuipe seminte pe exponate.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor