Comisia de ancheta privind alegerile europarlamentare isi reincepe activitatea martea viitoare

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 08:59
2924 citiri
Comisia de ancheta privind alegerile europarlamentare isi reincepe activitatea martea viitoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia derularii procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 ii va audia marti pe reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Conform unor surse parlamentare, comisia ar urma sa-i invite saptamana urmatoare la audieri si pe fostii directori ai AEP, Gabriel Sauca si Cristian Petraru.

La sfarsitul lunii iulie, presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica, a propus destituirea celor doi directori din cadrul Autoritatii, motivand nereguli si neurmarirea actiunilor pe care trebuiau sa le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai.

Pe 26 iunie, Parlamentul a infiintat Comisia de ancheta privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, care a avut prima sedinta in 8 iulie.

Comisia este condusa de deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan si deputatul PNL Cristina Traila sunt vicepresedinti. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputatii Florin Iordache, Catalin Radulescu si Eugen Nicolicea.

In prima sedinta a comisiei, Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca vor fi solicitate pentru audieri urmatoarele institutii cu atributii in domeniu: Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia pentru Evidentia Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Institutul National de Statistica, alte autoritati, institutii publice centrale sau locale care pot furniza informatii necesare formarii unor opinii obiective cu privire la modul de organizare si desfasurare a alegerilor.

Comisia a stabilit sa fie transmise adrese catre STS si alte institutii implicate in procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le detin legat de scrutinul din 26 mai pana la aprobarea de catre Parlament a raportului comisiei de ancheta.

Intre obiectivele comisiei se numara:

  • evaluarea SIMPV - Sistemul Informatic de Prezenta la Vot;
  • stabilirea numarul cetatenilor romani cu drept de vot;
  • eventualele neconcordante intre procesele-verbale cu rezultatele incheiate la nivelul sectiilor de votare si la nivelul BEJ-urilor;
  • eventualele neconcordante intre numarul de participanti la vot si numarul buletinelor de vot intrebuintate;
  • verificarea informatiilor referitoare la o eventuala utilizare excesiva a listelor suplimentare;
  • verificarea modului de organizare si desfasurare a alegerilor;
  • solicitarea de la autoritatile competente a unor informatii referitoare la numarul si natura unor anumitor fapte de natura penala sesizate in legatura cu desfasurarea procesului electoral;
  • identificarea unor solutii legislative, administrative sau tehnice de natura sa imbunatateasca desfasurarea procesului electoral.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#comisie ancheta alegeri europarlamentare , #comisie ancheta