Maior a fost intrebat in comisie de Comey si bin Laden: Alegerile din Romania au fost recunoscute de SUA (Video)

Luni, 12 Iunie 2017, ora 14:25
6724 citiri
Maior a fost intrebat in comisie de Comey si bin Laden: Alegerile din Romania au fost recunoscute de SUA (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Unii dintre membrii comisiei de ancheta parlamentara a alegerilor din 2009 au incercat sa puna presiune la audiere pe fostul director al SRI George Maior, invocand cazul James Comey sau chiar numele lui Osama bin Laden, insa incercarile au fost zadarnice.

Inca de la inceput George Maior a fost intrebat daca este la curent cu modul in care se desfasoara ancheta din SUA in legatura cu demiterea fostului sef al FBI James Comey, insinuandu-se astfel ca ar exista o similitudine cu ancheta deschisa in Romania pentru alegerile din 2009, lucru invocat in ultima perioada de mai multi politicieni.

"Audierile din Congresul american, pe care le urmaresc, reprezinta modul de functionare a democratiei americane. Aceasta comisie ar trebui sa isi desfasoare activitatea in limitele competentelor si obiectivelor pe care si le-a trasat intr-un parlament, democratic si european, al Romaniei", a declarat George Maior, facand trimitere la diferentele dintre sistemele legislative roman si american, dar si la cazurile in sine.

Pe parcursul audierii sale, George Maior a declarat in repetate randuri ca vizita sa la Gabriel Oprea, anchetata de Parlament, a fost un eveniment privat despre care nu poate fi obligat legal sa vorbeasca.

George Maior a subliniat ca a fost director al SRI 9 ani, timp in care a avut si viata privata.

"Starea de securitate nationala este una care presupune atentie, dincolo de aspectele electorale, minut de minut din partea SRI. Dar daca am extrapola un pic, ar insemna ca timp de 9 ani ar fi trebuit sa fiu doar intr-o calitate oficiala, inclusiv cand eram acasa, ceea ce este imposibil pentru cineva si nu se intampla nici in marile democratii pe care le-ati evocat", a adaugat ambasadorul Romaniei in SUA.

De altfel, acesta a tinut sa sublinieze ca la audierile din SUA "nu i s-au pus dl Comey intrebari legate de viata lui privata".

George Maior a declarat in repetate randuri in comisie ca SRI a actionat doar in limitele constitutionale si legale pe care le are, "in cei mai buni parametri".

In context, el a subliniat ca in timpul mandatului sau a reusit "rezolvarea oricaror incompatibilitati legate de activitatea ofiterilor serviciului, orice incompatibilitate legata de situatia ofiterilor acoperiti".

Revenind la comparatia facuta de unii membri ai comisiei intre audierile din SUA si din Romania, George Maior a tinut sa mentioneze "seria de scrisori pe care le-am primit de la toti directorii serviciilor de informatii omologi cu care am lucrat si care au subliniat caracterul exemplar al comportarii serviciului pe toata durata mandatului meu", precizand ca ar putea trimite copii ale acestor scrisori la comisia de control SRI.

De asemenea, George Maior le-a cerut membrilor comisiei sa nu uite ca "alegerile din Romania au fost recunoscute si de catre guvernul american, foarte rapid si foarte clar", existand monitorizari facute de organizatii internationale.

Oprea, comparat cu bin Laden

Vizibil nemultumit si deranjat de pozitia intransigenta pe care a avut-o George Maior, deputatul PSD Liviu Plesioanu l-a acuzat pe George Maior ca sfideaza comisia si l-a intrebat, in mod surprinzator, pe fostul director al SRI daca si o intalnire cu Osama bin Laden i s-ar fi parut in regula, daca el asa vede intalnirea cu Gabriel Oprea, ca pe o intalnire privata.

"Nu putea fi o intalnire privata, putea fi o intalnire necesara pentru securitatea tarii", a punctat mai intai George Maior, referindu-se la ipotetica intalnire cu fostul sef al-Qaida.

"Revin cu acelasi raspuns. Si dvs definiti intr-un mod pe care il considerati adecvat o intalnire privata. Dar ea nu a avut nici caracter politic, nici oficial, nici neconstitutional si nu s-au petrecut evenimente ilegale. Exista institutii in stat abilitate sa cerceteze acest lucru. Nu consider ca sfidez aceasta comisie, cu atat mai mult poporul roman, pe care l-am aparat in acesti ani din punct de vedere al constitutionalitatii", a subliniat Maior.

In context, George Maior a subliniat ca nu a sesizat "nicio vulnerabilitate la alegeri", iar acest lucru poate fi verificat de Comisia de Control SRI, care poate cere toate informarile facute de serviciu in 2009.

Si in SUA poti sa nu raspunzi la intrebari

George Maior a refuzat sa spuna si cine l-a invitat acasa la Gabriel Oprea in seara respectiva.

"Nu vreau sa mai comentez acel eveniment privat sub niciun aspect si detaliu al sau. Mi-am spus opinia si credinta in legatura cu un eveniment privat", a raspuns el.

Pentru ca un membru al comisiei l-a acuzat ca obstructioneaza activitatea acesteia, George Maior a replicat: "Nu, dimpotriva, am facut un efort masiv sa vin aici, mi-am exprimat opiniile, dupa o munca epuizanta care a vizat interesul Romaniei in cel mai inalt grad", facand trimitere la vizita la cel mai inalt nivel organizata pentru presedintele Klaus Iohannis la Casa Alba.

"Daca nu au existat elemente politice, de ilegalitate, niciun fel de influentare a votului, in legatura cu un eveniment privat, nu inteleg cum as putea sa obstructionez activitatea comisiei", a subliniat acesta.

Indignata, Steluta Cataniciu (deputat ALDE) l-a intrebat pe George Maior daca vrea sa sustina ca la audierile din SUA un invitat are posibilitatea de a nu raspunde la o intrebare, iar ambasadorul a raspuns afirmativ.

"E o intrebare foarte buna. Da, are aceasta posibilitate. Bineinteles ca i se poate da un 'waiver', are posibilitatea sa nu raspunda la anumite intrebari la audierile in Senat sau in Camera Reprezentantilor, iar daca se considera ca acest lucru obstructioneaza activitatea in sens de aplicare a justitiei, alte institutii au obligatia sa investigheze, ceea ce se si intampla", a declarat ambasadorul, facand referire la numirea unui procuror special in SUA pentru anchetarea informatiilor contradictorii legate de cazul Comey.

"Sunt distinctii foarte clare. Cel audiat are posibilitatea sa nu raspunda la intrebari, daca acele intrebari nu au legatura cu interesul national", a subliniat George Maior.

Citeste si Maior spune ca dezvaluirile lui Andronic sunt fake news: Nu poti scoate istoria din albia sa!

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Maior audiat comisie ancheta Comey , #comisie ancheta