Parchetul General explica Parlamentului de ce legea nu-i permite sa trimita comisiei de ancheta dosarul alegerilor din 2009 UPDATE

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 16:16
3954 citiri
Parchetul General explica Parlamentului de ce legea nu-i permite sa trimita comisiei de ancheta dosarul alegerilor din 2009 UPDATE
Foto: Facebook / Ministerul Public

Ministerul Public a instiintat, vineri, comisia parlamentara de ancheta privind alegerile din 2009 ca nu ii poate trimite documentele solicitate deoarece informatiile din dosarul in care s-au efectuat anumite activitati de urmarire penala sunt nepublice, iar deciziile CCR interzic transmiterea lor.

Reactia Parchetului General vine dupa ce noul presedinte al Comisiei care ancheteaza alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a anuntat ca a cerut Parchetului propriul dosar care viza alegerile din 2009.

Vezi Cine e Oana Consuela Florea, noul sef al comisiei de ancheta: A lucrat pentru Voiculescu si Grapini.

In raspunsul adresat Parlamentului Romaniei sub semnatura procurorului general Augustin Lazar se arata de la bun inceput ca, in conformitate cu art. 285 Cod procedura penala, coroborat si cu prevederile art. 111 din Constitutia Romaniei, Ministerul Public "nu poate da curs acestei solicitari".

Mai exact, in cauza mentionata, ce formeaza obiectul dosarului nr. 213/P/2017 "au fost desfasurate activitati de urmarire penala, nepublice, cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea persoanelor care au savarsit o infractiune si la stabilirea raspunderii penale a acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata", iar la finalul cercetarilor dosarul a fost clasat, dupa cum s-a anuntat public.

Procurorul general invoca deciziile CCR nr. 45/1994 si 317/2006, conform carora "in lipsa unor raporturi de drept constitutional, documentele detinute de alte autoritati publice decat Guvernul si organele administratiei publice - chiar si in situatia in care acestea sunt considerate mijloace de proba necesare activitatii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia".

"In plus, Codul de procedura penala prevede in mod expres si limitativ persoanele care au acces la dosar si care pot obtine fotocopii, comisiile parlamentare neregasindu-se printre acestea.

Dupa cum precizati in adresa dumneavoastra, 'Activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio legatura cu o ancheta judiciara, obiectul acestora fiind diferit', astfel incat cele doua anchete nu pot interfera", mai subliniaza procurorul general in raspunsul trimis comisiei conduse de Oana Florea.

UPDATE 20:00 - Deputatul Oana Florea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009, a transmis, vineri, ca inca nu au luat o decizie dupa raspunsul primit de la Lazar.

"Regulamentul comun al celor doua camere prevede ca avem, in anumite conditii, acces chiar si la informatii clasificate. Trebuie sa ne intalnim cu toti colegii si sa vedem din punct de vedere legal care este calea de urmat si care este argumentul, daca este justificata refuzul de a da actele documente. Conform articolului 7 din Regulamentul comisiei, documentele nu sunt publice. Deci nu ar fi urmat sa ne dam publicitatii.

E reactia mea pe moment, Va trebui sa discutam cu colegii si sa dam un vot. Comisia trebuie sa isi continue activitatea indiferent de piedicile care sunt puse in calea ei", a declarat presedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, conform Stiripesurse.ro.

Precizam ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat pentru a treia oara sa vina la comisia de ancheta, precizand ca nu detine informatii cu privire la prezidentialele din 2009, iar din acest motiv comisia de ancheta a reclamat-o la Ministerul Justitiei.

Dosarul Parchetului General a fost deschis in 24 aprilie, in paralel cu infiintarea comisiei parlamentare de ancheta avand acelasi obiect. Ambele actiuni au fost initiate ca urmare a unor articole publicate de Dan Andronic in Evenimentul Zilei.

Procurorii au cerut mai multe documente de la institutiile implicate in organizarea alegerilor si au audiat mai multi martori.

In paralel, in comisia parlamentara de ancheta au fost audiate pana acum mai multe persoane publice, printre care fostul candidat la presedintie Mircea Geoana, fostul premier Emil Boc, mai multi ministri sau alti oficiali.

Si fostul director al SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, a dat declaratii la comisie.

Audierile au fost marcate de replici ironice si situatii absurde.

Conducerea Parlamentului a decis in 13 iunie prelungirea activitatii comisiei parlamentare de ancheta cu inca 60 de zile.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Parchetul general documente comisie ancheta , #comisie ancheta