Ce spune Opozitia despre "dezvaluirile" lui Dragomir din Comisia SRI: Incredibil cum s-a putut pica in aceasta plasa. Noi nu facem investigatii pe fond

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 10:49
11177 citiri
Ce spune Opozitia despre "dezvaluirile" lui Dragomir din Comisia SRI: Incredibil cum s-a putut pica in aceasta plasa. Noi nu facem investigatii pe fond
Foto: Arhiva Hepta.ro

Deputatul PNL Cezar Preda se arata "putin socat" de modul in care fostul ofiter Daniel Dragomir (foto stanga) "incearca manipularea" Comisiei de Control asupra SRI, iar deputatul USR Lucian Stanciu spune ca, daca se va constata ca Dragomir a incalcat la randul sau, cumva, legea, se va apela la organele abilitate.

Cei doi deputati din Opozitie, membri ai Comisiei SRI, au facut aceste declaratii pentru Ziare.com, in conditiile in care Daniel Dragomir a fost audiat, marti,, iar la final, noul presedinte al Comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda (foto dreapta), numit saptamana trecuta, a declarat, printre altele, ca fostul ofiter a venit la audieri cu o lista de 65 de persoane care ar trebui audiate pentru lamurirea acuzatiilor.

Miercuri, Claudiu Manda a mers si mai departe, dezvaluind public ca pe lista lui Dragomir figureaza 11 persoane din presa, 15 din politica, 11 ofiteri si fosti ofiteri SRI si 13 oameni de afaceri.

"Eu sunt in strainatate, dar am ramas putin socat de modul in care se incearca manipularea Comisiei", a comentat deputatul PNL Cezar Preda pentru Ziare.com, punand totodata accentul pe problemele pe care le are in justitie Daniel Dragomir, care anul trecut a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri si arestat preventiv in dosarul Black Cube.

Cezar Preda: Mi se pare incredibil cum s-a putut pica in aceasta plasa

Cezar Preda spune ca este "total inacceptabil" ca Daniel Dragomir, un "specialist in manipulare", a venit cu lista la comisia parlamentara, in loc sa mearga la Parchet, iar comisia a cazut in "capcana".

"Imi pare asa de rau ca nu am reusit sa ajung marti si nu inteleg cum comisia parlamentara a acceptat aceasta manipulare, aceea ca un om care se prezinta in fata comisiei ii lasa 'de lucru' 65 de nume care sa fie chemate la audiere.

Este total inacceptabil (...) Daca domnia sa avea 65 de oameni, putea sa poarte discutii cu domniile lor si acestia sa isi exprime dorinta de a veni la comisie. Or, nu! Domnia sa, specialist in a manipula, a lasat Comisiei 65 de nume, ca sa ii cheme Comisia si sa tina o agenda falsa cateva luni asupra modului in care Comisia e receptiva la transparenta acestei activitati.

Mie mi se pare incredibil cum s-a putut pica in aceasta plasa. Eu, daca eram la Comisie marti (si o sa ii spun dl presedinte luni, cand o sa revin in tara), n-as fi acceptat asa ceva. I-as fi spus sa duca lista direct la Parchet. Daca are ceva si poate sa acuze pe cineva, sa faca o plangere penala si sa cheme ca martori toate aceste persoane sau sa ii cheme procurorul.

Cum sa ii cheme Comisia la audieri, cand aceste persoane sunt unele active, unele in rezerva?! Nu stie nimeni daca ele vor sa vina, introduci tu intr-o ecuatie niste oameni care, chipurile, ar trebui sa spuna ce crezi tu ca ar trebui sa spuna. Este incredibil!", a declarat Cezar Preda.

Mai mult, deputatul PNL a subliniat faptul ca Daniel Dragomir are probleme in justitie, exprimandu-si temerea ca fostul ofiter vrea sa deturneze activitatea Comisiei si sa faca din ea un instrument.

"Nu imi imaginez cum domnia sa a crezut ca aceasta comisie parlamentara se va substitui unor organe judiciare. Domnia sa are in acest moment probleme cu Justitia. Eu sunt de acord si admit ca putem face transparent un sistem care la ora actuala este sub lupa societatii romanesti, acela al SRI sau al DNA. Inteleg ca domnia sa are probleme cu aceste doua institutii, dar a introdus in ecuatie si justitia romana, pentru ca domnia sa are probleme cu instantele de judecata.

Or, daca punem sub semnul intrebarii nu numai aceste doua institutii, ci inclusiv Justitia care a luat masuri cu privire la domnia sa (pe care nu a contestat-o nici in fata Comisiei), atunci inseamna ca intreg statul a luat-o razna. Iar Parlamentul Romaniei nu poate sa puna sub semnul intrebarii deciziile Justitiei.

Aceasta prezenta vrea sa deturneze si sa faca din aceasta comisie un instrument. Eu am mai participat la o comisie, cea cu alegerile din 2009. Daca cineva are vreun plan cu domnul Dragomir si vrea ca aceasta comisie sa elaboreze tot un document cum a fost cel al Comisiei 2009, eu nu pot sa iau parte la asa ceva si am s-o spun raspicat in Comisie. Nu ii apar nici pe cei de la SRI, nici pe cei de la DNA, dar apar deciziile Justitiei", a mai spus Cezar Preda.

Intrebat de ce crede ca s-a adresat Daniel Dragomir comisiei parlamentare, nu Parchetului, deputatul liberal a raspuns: "Pentru ca asa a dorit dansul sa introduca in ecuatie o comisie, care prin competentele legale in niciun caz nu poate sa faca ce cere domnia sa, iar domnia sa s-a spalat pe maini:

'Daca ei nu vor sa ii controleze pe cei 65, care ar fi facut lumina nu numai in Romania, ci in toata Europa, inseamna ca si aia de la Comisie sunt vanduti serviciilor si procuraturii'. Asta e tot mobilul si tot obiectivul".

"Nu stiu cu ce misiune a venit domnul presedinte Manda, poate a venit cu ganduri foarte curate, dar nici asa, sa ne manipuleze cineva este nepermis... (...) Cand vorbesti de dovezi concrete ele sunt dovezi, nu supozitii. Eu va spun ca intram intr-o capcana de manipulare pentru intreaga institutie a Parlamentului", a avertizat Cezar Preda.

Lucian Stanciu (USR): Daca se dovedeste ca a ascuns informatii despre ilegalitati, atunci n-ar fi bine pentru dumnealui

La randul sau, deputatul USR Lucian Stanciu, membru al Comisiei SRI, ne-a prezentat, pe scurt si atat cat a fost posibil tinand cont de restrictiile impuse de lege, felul in care a decurs audierea lui Dragomir si ce urmeaza.

"El a propus o lista cu niste nume despre care sustine ca ar cunoaste despre situatiile pe care el le reclama. Asta nu inseamna ca si Comisia ii va audia pe vreunul sau pe toti. Orice document intra in Comisie devine secret, nu va pot da nume de pe acea lista, nici detalii.

A venit cu diverse documente pentru a-si proba acuzatiile. Urmeaza sa le analizam, dansul o sa mai fie audiat saptamana viitoare. Atunci probabil ca va veni si cu alte documente. Vom cere, ca intotdeauna, opinii si partii acuzate, vom pune totul cap la cap si vom vedea", a declarat Lucian Stanciu pentru Ziare.com.

Intrebat cine este "partea acuzata" de Daniel Dragomir, deputatul USR a raspuns fara sa dea nume, conform legii: "Cred ca sunt informatii publice - a acuzat mai multi ofiteri, fosti ofiteri SRI, de diverse lucruri. Sunt diverse acuze pe care le face in spatiul public, pe blogul lui am vazut ca le scrie, pe Facebook, la televizor, despre presupuse ilegalitati care s-ar fi comis.

In competenta Comisiei intra numai verificarea legalitatii activitatii SRI, noi nu facem investigatii pe fond".

De asemenea, intrebat daca fostul ofiter a explicat la audiere de ce nu s-a dus la Parchet daca avea probe privind savarsirea unor infractiuni, deputatul Lucian Stanciu a precizat: "Nu va pot da detalii despre felul in care a raspuns, dar daca se dovedeste ca a ascuns informatii despre ilegalitati, atunci n-ar fi bine pentru dumnealui, normal. Oricine stie despre vreo ilegalitate ar trebui sa vina deindata la organele abilitate.

Sunt motivatiile dansului, puteti sa il intrebati pe dansul de ce, dar cred ca a declarat intr-o emisiune de ce nu s-a dus la un Parchet".

Lucian Stanciu a mai afirmat ca sedinta de marti a Comisiei SRI s-a desfasurat "intr-o maniera profesionista".

"Atat timp cat sunt suspiciuni rezonabile, orice persoana este invitata si audiata cu maximum de profesionalism. A fost totul normal", a mai punctat acesta.

Cat despre faptul ca presedintele Claudiu Manda a anuntat ca Dragomir va aduce probe si dovezi la audierea de saptamana viitoare, deputatul USR a precizat: "Banuiesc ca va aduce, nu va pot spune ce a declarat el in Comisie, dar ma astept ca sa isi sustina acuzatiile".

Cat priveste lista de 65 de persoane lasata de Dragomir pe masa Comisiei, aceasta a fost explicita, cu "nume si prenume", a punctat Lucian Stanciu.

"Din punctul meu de vedere, scopul meu este de a pune toate intrebarile necesare pentru a afla adevarul si de a vedea daca a fost comisa o incalcare a legii sau nu. Dar, daca vom constata ca si cel care acuza a incalcat cumva legea, vom apela si noi, ca orice cetatean responsabil, la organele abilitate, bineinteles", ne-a mai declarat deputatul USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dragomir audiat comisia SRI , #comisie