Mascarada comisiei Udrea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 August 2009, ora 18:15
7428 citiri
Mascarada comisiei Udrea
Foto: Jurnalul National

"Cetateanul intelege ca atunci cand iese in somaj, are concediu fara plata, o persoana agreata si mangaiata pe cap de omul asta pe banii publici isi face imagine. Eu vreau sa-i spun cetateanului: 'prietene, deci a dat 200.000 de euro la Realitatea pentru o emisiune care exista de trei ani.'".

Acesta este deci scopul comisiei Udrea, rostit cu subiect si predicat de unul dintre membrii sai, reprezentantul PNL, Adriana Saftoiu, potrivit inregistrarii unei discutii cu microfoanele, teoretic, inchise, scursa in presa.

Discutia dovedeste ceea ce deja era destul de evident: comisia Udrea nu a fost creata de grija banului public, nu urmareste legalitatea si nu dorese sa afle adevarul. Singurul ei scop, electoral, este confectionarea si transmiterea unui mesaj politic menit sa rapuna imaginea ministrului identificat in cea mai mare masura cu presedintele Traian Basescu.

Adevarul e ca era si greu de crezut ca Ludovic Orban, de exemplu, fostul ministru al Transporturilor al carui mandat ar avea toate motivele sa faca obiectul unui vast si amanuntit control de oportunitate si legalitate a folosirii banului public, ar avea autoritatea morala sa fie el insusi verificator sau ar avea vreun inters sa discute serios tema cheltuielilor de la buget.

Dupa cum e de-a dreptul hilar ca Adriana Saftoiu sa ajunga o impartiala anchetatoare a celei pe care se stie ca o uraste cu sete si din cauza careia a ajuns sa plece de la Palatul Cotroceni.

Cat despre Aura Vasile, dupa cum inregistrarea dovedeste, nu intelege nimic, dar are o misiune clara, lesne de anticipat cat timp se stie ca nu este decat bratul lung al lui Marian Vanghelie.

Inregistrarea, de un infinit penibil, scoate la iveala o conspiratie amatoristica scoasa parca dintr-un roman prost cu personaje maruntele moral si intelectual.

Ma intreb cum va mai putea aceasta comisie sa sustina ca vrea sa afle doar adevarul cand principala sa grija este sa cheme doar martorii care sigur nu vor veni la audieri, tocmai pentru a lasa impresia ca au ceva de asuns? Cum se va mai putea baza ea pe relatari din presa, cat timp Adriana Saftoiu a devoalat cum poate fi dat montat un ziarist cu un pont bine plasat (povestea aceea cu surse aropiate comisiei care declara sub anonimat exact ce vrea comisia sa apara in presa)?

Ceea ce era previzibil inca de la stabilirea componentei comisiei devine fapt implinit: comisia Udrea este complet discreditata, iar rezultatul anchetei ei, stabilit inca inainte de inceperea lucrarilor, este condamnat la derizoriu.

Mare pacat, pentru ca activitatea Elenei Udrea chiar ar fi trebuit verificata in mod competent, nu atat pe aspectul de legalitate, cat pe cel de opotunitate. Dar un astfel de control ar fi trebuit sa fie obiectiv, profesionist si transparent si, cu siguranta, ar fi avut un efect devastator.

Insa conspiratorii amatori care s-au starnit sa o doboare pe Elena Udrea cu jonglerii de trei lei au ingropat, de fapt, un demers perfect legitim si necesar, ba chiar i-au facut impricinatei marelele serviciu al victimizarii. Prin urmare, doamna Udrea are toate sansele sa iasa intarita din acest scandal.

Cel mai rau e insa ca mascarada pusa la cale de penibila comisie Udrea arunca in derizoriu si subiectul cu adevarat important: inutilitatea acestui minister care prin insusi existenta sa lezeaza grav banul public. Ma tem insa ca pe domnul Orban asa ceva nu-l deranjeaza, dupa cum Aura Vasile ar fi, cu siguranta, pe culmile fericirii sa aiba ea la dispozitie pusculita de la buget capatata de Elena Udrea.

Asa ca, parafrazand-o pe inteleapta Adriana Saftoiu, cetateanul ar trebui sa inteleaga ca atunci cand iese in somaj sau are concediu fara plata, o comisie parlamentara platita din banii sai este preocupata de vendete politice si conspiratii electorale fara nicio legatura cu interesul public.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#inregistrare audio comisia Udrea , #comisie