Numaratoarea voturilor a la russe

Autor: Ana Ilie
Vineri, 08 Mai 2009, ora 23:55
2294 citiri
Numaratoarea voturilor a la russe

Fraudele electorale dovedite sunt o raritate in Rusia, in conditiile in care guvernul federal, comisia electorala, politia secreta, tribunalele si presa lucreaza impreuna pentru ca din urne "sa iasa cine trebuie".

Nici nu e de mirare ca alegerile pentru primaria orasului Sochi, oras cu miza olimpica, au fost declarate "curate", cu toate ca, potrivit sondajelor, castigatorul Anatoly Pakhomov, care a obtinut din prima 77% din voturile exprimate, nu ar fi putut intra sub nici o forma nici macar intr-un eventual tur doi, potrivit New York Times.

Nu a fost un 99% sovietic, fiind prea batator la ochi, nici un "nesigur" 55%.

Frauda electorala nu exista in Rusia. Premierul Vladimir Putin chiar voia sa-l vada pe Pakhomov instalat la primaria statiunii la Marea Neagra, unde vor patrunde sute de milioane de ruble in perioada urmatoare, pentru a ridica orasul la rang de localitate demna a gazdui Jocurile Olimpice din 2014.

In viziunea lui Putin, doar Pakhomov poate sa se asigure ca uriasa insula artificiala intruchipand Federatia Rusa va fi construita in mai putin de cinci ani (cincinalul binecunoscut romanilor).

Un expert in stiinte politice releva de curand in presa americana ca Moscova stabileste "baremuri" pentru oficialii locali - cate voturi trebuie sa obtina fiecare.

Aceste baremuri, amintind de cotele din vremurile sovietice (iarasi cincinalul!) sunt extrem de ridicate, facand imposibila obtinerea lor prin "alegeri curate", ceea ce explica intr-o oarecare masura omniprezenta fraudelor.

Pe de alta parte, justitia rusa are legi dure impotriva celor care fraudeaza alegerile. Cu alte cuvinte, sustinea expertul, candidatii sunt indemnati sa faca ce au de facut, fara a fi prinsi. Asa se explica "absenta" aproape totala a fraudelor.

Aproape totala pentru ca, din cand in cand, cate o raza de lumina tot patrunde in hatisul scrutinelor rusesti.

In martie, Anton Chumachenko, un membru in varsta de 23 de ani al partidului Rusia Unita, al lui Putin, a castigat un loc in consiliul municipal al Sankt Petersburg.

Dupa trei saptamani, Chumachenko a trimis o scrisoare deschisa alegatorilor sai, pe care-i anunta ca demisioneaza pentru ca nu vrea sa isi inceapa cariera politica "batandu-mi joc de drepturi, legi si moralitate".

A reiesit ca, in seara alegerilor, Chumachenko a realizat ca va iesi pe locul sase, in conditiile in care erau puse la bataie doar cinci locuri. Insa cand comisia electorala a anuntat rezultatele, avansase deja pe locul cinci, castigand postul.

Muncit de remuscari, rusul a renuntat la functia din conciliul municipal, ceea ce i-a fortat pe membrii comisiei electorale sa confirme autenticitatea scrisorii publice.

Mai mult, acestia au anuntat ca investigheaza acuzatiile lui Chumachenko, pe care l-au calificat totusi, cu marinimie, drept "emotionat" si "nobil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#rezultat alegeri Rusia, #fraude electorale Rusia , #comisie