Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prizonierii sabloanelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 22:25
3840 citiri
Prizonierii sabloanelor

De la inceputul anului, in Bucuresti, soferi barbati au comis 719 accidente grave, soldate cu 86 de morti si 683 de raniti. In aceeasi perioada, tot in Capitala, soferitele au comis 281 de accidente grave, soldate cu 31 de morti si 261 raniti grav.

Cifrele, luate dintr-o statistica a politiei rutiere, par sa zdruncine serios sablonul femeii la volan, neaparat pericol public.

Sigur putem vorbi si despre numarul mai mic al femeilor decat cel al barbatilor care conduc efectiv, ceea ce ar putea face ca procentele pericolelor publice din totalul fiecarei categorii sa fie mult mai apropiate. Ierarhia statisticii nu poate fi insa nicidecum inversata si, daca ne uitam pe strazi fara idei preconcepute, comportamentul in trafic confirma statisticile.

Femeile, soferi de rangul al doilea

Femeile sunt mai prudente si mai nesigure, ceea ce le face, de multe ori, lente si, implicit, extrem de enervante. Sunt, in general, mult mai neindemanatice, inclusiv din cauza felului in care tin volanul, cam ca si cum ar tine de manerele unei cratite, diametral opuse, "priza" care le limiteza amplitudinea miscarilor. Stangacia aceasta le face "campioanele" parcarilor stupide. Dar hibele lor, oricat de iritante, nu povoaca pericol public, decat poate pentru nervii "nervosilor".

Barbatii sunt mult mai rapizi si indemanatici, dar si mult mai agresivi, o agresivitate, care, potrivit statisticilor, ucide adesea. Asadar, ironizate, huiduite, injurate, enervante, femeile par totusi mai putin periculoase in trafic decat barbatii, desi stapanesc mai post "arta" volanului.

Exista insa si reversul medaliei, sablonul care functioneaza impotriva barbatilor.

Tatii, parinti de rangul al doilea

In imensa majoritate a proceselor pentru custodia copiilor, femeile au castig de cauza doar pentru ca sunt mame si nu tati. Faptul ca mama este prin definitie un parinte mai bun reprezinta o idee preconceputa, de foarte multe ori incorecta. Poate fi si de multe ori chiar si este, dupa cum sunt foarte multi barbati carora nu le pasa de copil, care nu vor decat sa fie lasati in pace, eventual, in schimbul pensiei alimentare. Dar nu toti sunt la fel, dupa cum nu toate mamele sunt exemple de daruire.

Exista, cu siguranta, situatii in care tatal ar merita cu prisosinta sa capete custodia copilului in defavoarea mamei, dar este strivit de sablon. Probabil ca tatal nu va reusi sa faca grisul cu lapte sau clatitele la fel de gustoase (sau macar nu din prima), asortarea culorilor hainelor ar putea avea de suferit, poate uneori un meci de fotbal (tenis sau volei) ar bate o poveste sau o plimbare in parc, dar nu astea sunt lucrurile esentiale. Iar in materie de dragoste, rabdare si educatie nu exista niciun motiv obiectiv pentru care tatal este prin definitie un parinte de rangul al doilea.

Si aceasta forma de discriminare nu apare doar in cazul proceselor de incredintare a copilului. Spitalele o comit uzual, refuzandu-le tatilor dreptul de a se interna impreuna cu copiii. De ce oare? Daca tatal e medic, de exemplu, poate fi chiar mai potrivit pentru o supraveghere atenta, decat o mama de alta meserie.

In aceste conditii este salutara aparitia Asociatiei Nationale a Tatilor (http://asociatiatatilor.ro) si a Aliantei antidiscriminare a tuturor taticilor care lupta impotriva acestor nedreptati flagrante.

Si in cazul soferitelor si in cel al tatilor vorbim despre sabloane, despre idei preconcepute. In aceeasi cheie putem analiza si diferentele facute in functie de rasa, regiune a tarii, culoare a parului etc. Le practicam fiecare dintre noi si suntem, zilnic, victime ale altora. E un cerc vicios din care nu ne poate salva decat o schimbare de mentalitate: inlocuirea judecatii de grup, cu una individuala. De la caz la caz.

Am putea decoperi asa ca foarte multe femei nu sunt catusi de putin pericole publice la volan, ca unii tati sunt parinti mai bun decat unele mamele, ca nu toti banatenii sunt harnici si seriosi si nu toti oltenii tupeisti si smecheri. Am putea descoperi cu stupoare ca exista oameni si nu categorii definite prin sabloane.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#discriminare, #preconceptii, #sabloane, #Femei, #volan, #tati , #comisie