Recunoasterea alegerilor din Belarus de catre Europa ar fi o 'tradare'

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 18:51
1074 citiri
Recunoasterea alegerilor din Belarus de catre Europa ar fi o 'tradare'

Europa ar comite o "tradare" daca ar recunoaste deplin alegerile legislative de duminica, insa statele europene vor incerca sa sublinieze elementele pozitive din Belarus, pentru a se deschide calea catre o apropiere de aceasta tara, a declarat opozantul belarus Aleksandr Kozulin.

Aleksandr Kozulin a fost intrebat daca UE ar putea recunoaste aceste alegeri. El a raspuns ca este "putin probabil sa recunoasca deplin aceste alegeri, insa poate emite o serie de aprecieri destinate sublinierii elementelor pozitive, iar astfel sa deschida calea masurilor importante pentru apropierea de Belarus. Cred ca este putin probabil ca europenii sa recunoasca pe deplin scrutinul, pentru ca ar fi o tradare totala a mediilor democratice ale societatii, ar fi o lezare a sperantelor Belarusului pentru viitor. Este foarte important pentru noi ca opozitia sa participe la discutiile dintre putere, Europa si Statele Unite. Este foarte simplu, Statele Unite si Europa ar trebui sa insiste, pentru ca, daca nu se intampla acest lucru, va insemna acordarea unei cec in alb lui Aleksandr Lukasenko", a declarat opozantul.

Opozantul belarus, intrebat daca se poate spune ca exista o schimbare importanta in politica puterii din Belarus, in sensul apropierii de Occident si de Europa avand in vedere concesiile facute de putere, a raspuns ca "daca puterea din Belarus are o viziune strategica a dezvoltarii relatiilor, ar trebui sa spuna ca Belarusul se angajeaza pe calea valorilor europene, ca suntem pentru o cooperare pe termen lung cu Europa", informeaza NewsIn.

"Insa ceea ce se intampla astazi nu este decat un targ. Santajul fata de rusi consta in a le spune ca tara se va orienta spre Europa si Statele Unite, iar santajul fata de Europa si Statele Unite inseamna a se spune 'Vedeti, Rusia a cucerit militar Georgia si acum independenta Belarusului este amenintata'. Suntem pe cale sa avem un stat precum Coreea de Nord, independent, dar in care nu exista drepturi si libertati", a subliniat el.

Intrebat daca exista schimbari pozitive in pregatirea acestor alegeri in raport cu cele precedente, Kozulin a spus ca "numarul de opozanti in comisii, urnele transparente, accesul observatorilor, votul anticipat, posibilitatea pentru opozanti de a se intalni cu alegatorii, niciunul dintre aceste elemente nu a fost rezolvat pe deplin.

Insa in ceea ce priveste elementul de suprafata, membrii comisiilor au devenit mai atenti, mai binevoitori, deci aici as putea raspunde 'Da'. Exista la noi cinci zile de vot anticipat. Noaptea urnele sunt pazite de un politist.

Timp de cinci zile se pot lua si schimba buletinele de vot. Votul anticipat a reprezentat, potrivit estimarilor oficiale, 32% din total la alegerile prezidentiale din 2006 si acesta sunt cifrele oficiale. Daca luma evaluarile neoficiale, el reprezinta mai mult de 50%", a comentat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Cererea statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al ONU urmează să fie votată vineri, 19 aprilie, în Consiliul de Securitate, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi...
#vot, #comisie supraveghere, #Europa , #comisie