Strategia Nationala de Aparare a Tarii, discutata marti

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 16:53
1486 citiri
Strategia Nationala de Aparare a Tarii, discutata marti
Foto: infomondo.ro

Comisiile pentru aparare vor dezbate, marti, de la ora 12.00, in sedinta comuna, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, avizata favorabil de Comisiile de politica externa.

Strategia Nationala de Aparare a primit, in 23 august, aviz favorabil de la Comisiile reunite de politica externa, insa amendamentul sustinut de opozitie, de eliminare a presei din categoria vulnerabilitatilor, nu a fost adoptat, cu toate ca a fost sutinut si de cel putin un parlamentar al puterii.

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat la finalul sedintei ca el a sustinut eliminarea mentiunii presei la categoria vulnerabilitati, aducand in discutie mai multe argumente din jurisprudenta europeana.

"Aceasta majoritate decurge din votul care a avut loc pe marginea textului legat de presa, de libertatea presei. Au fost argumente intr-un sens sau in altul. Eu, personal, am invocat si o practica europeana, una legata de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, de jurisprudenta Curtii Europene. (...) Din pacate, acest tip de argumente nu a primit sprijiniul majoritatii colegilor. La vot, acest amendament a fost respins, ceea ce determinat abtinerea unor colegi, intre care si eu, la votul final", a spus Corlatean.

Intrebat daca amendamentul a fost sustinut de opozitie, Corlatean a spus ca a fost cel putin un parlamentar din arcul puterii care l-a sustinut la randul sau. "Si din arcul guvernamental a existat un vot, cel putin, daca nu chiar doua, in favoarea lui", a precizat social-democratul. Acesta a adaugat ca nu au existat probleme majore fata de restul textului, considerand amendamentele trimise ca o "ameliorare bine-venita".

Potrivit presedintelui comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Attila Korodi, au existat si amendamente, cu rol de recomandare, pe care comisiile reunite le-au introdus in textul avizului, printre care recomandarea ca in Strategie sa intre elementul de voluntariat pentru rezervisti in armata romana. Korodi a mai spus ca au fost discutii si cu privire la cooperarea regionala, aici fiind mentionata si Turcia ca partener important, pe langa statele din Balcani.

Comisiile reunite au mai aprobat doua recomandari, care nu vor fi incluse ca propuneri de modificare, ci "recomandari catre institutiile statului", astfel incat Romania sa aplice metodologia UE cu privire la achizitii in domeniul armatei si sa actioneze mai "coerent" pentru a sprijini investitiile romanesti in tarile vecine.

In Strategia Nationala de Aparare, adoptata de CSAT, inaintata de seful statului Parlamentului, "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" si prin "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului" este considerat una dintre vulnerabilitatile Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a precizat pe 7 iulie, intr-un interviu, ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia campaniile de presa, iar nu presa in ansamblu reprezinta o vulnerabilitate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Comisia de aparare, #strategia nationala de aparare a tarii , #comisie