Taxa auto, ultima golanie a Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Decembrie 2008, ora 23:39
8631 citiri
Taxa auto, ultima golanie a Guvernului
tribuna.ro

Dupa ce s-a vazut cu sacii de voturi in caruta, atatia cati au fost ei, actualul guvern a comis o ultima ticalosie, de adio.

Triplarea taxei auto, peste noapte, pentru masinile second hand este o lovitura sub centura data multor romani in prag de Sarbatori.

Atunci cand, pentru a nu renunta cu totul la acest venit bugetar consistent aflat sub tunurile Comsiei Europene, Executivul a decis sa ia bani cu atat mai multi cu cat masina e mai noua, efectele erau previzibile.

Era firesc sa ne trezim cu o explozie a inmatricularilor de masini vechi, devenite de doua ori mai tentate: si mai ieftine, si taxate mai putin. Dupa cum fireasca era si scaderea vanzarilor de masini noi.

Criza financiara, si ea previzibila pentru profesionisti, a transformat aceste efecte intr-un adevarat dezastru pentru producatorul autohton de automobile. Dacia gafaie, isi trimite oamenii in somaj tehnic iar, pe unii dintre acestia chiar ii disponibilizeaza.

Cand decizia a fost luata la Palatul Victoria, toate acestea au fost ignorate sau asumate? In primul caz vorbim de crasa incompetenta, in cel de-al doilea de iresponsabilitate si cinism.

Dupa ce Dacia a intrat in picaj, guvernul a descoperit ca ceva trebuie facut. Initial s-a vorbit despre suspendarea taxei pe o anumita perioada. Visteria e insa goala, iar bugetul, si asa deficitar, nu-si permite sa piarda o asemenea sursa grasa. Si-atunci executivul a intors din nou taxa. Masinile vechi vor fi taxate cu mult mai mult, de trei ori mai mult.

Hotararea a fost luata peste noapte, cu aplicabilitate aproape imediata lovindu-i in plin pe oamenii care-si cumparasera masini la mana a doua, pe care, incepand cu 15 decembrie, nu le mai pot inmatricula decat daca platesc noul cuantum, in multe cazuri mai mare decat chiar valoarea autoturismului.

Ultimele zile inainte de aplicarea noilor prevederi au transformat RAR intr-un loc al marilor disperari si marilor spagi. Pentru a fi luati peste rand si a mai prinde astfel prevederile vechi, oamenii au dat mita chiar si 300 de euro.

Iar culmea incompetentei a fost atinsa de Guvernul Tariceanu prin "omisiunile" cu care actul normativ a plecat spre Monitorul Oficial. Data de 15 decembrie, de la care urmau sa intre in vigoare noile prevederi legislative nu era mentionata, motiv pentru care, triplarea taxei a intrat in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 9 decembrie.

Zi in care, romanii care se ingramadeau la ghiseu sa-si plateasca taxa auto au fost loviti in plin de vestea data de functionari: trebuiau sa scoata de trei ori mai multi bani din buzunar pentru a-si inmatricula masinile.

Haos, proteste in strada, violente urmate de o rectificare la modificare data de urgenta de Guvern si culminand cu blocarea activitatii administratiilor financiare. Simplu: reprezentantii institutiilor statului n-au mai stiut ce trebuie sa incaseze, motiv pentru care au decis sa nu mai incaseze deloc taxa auto, pana nu vor primi precizari.

Principial e, cu siguranta, mai logica o taxa de mediu cu atat mai mare cu cat masina e mai veche si mai poluanta. Cu doua amendamente - cuantumul si momentul intrarii in vigoare.

Noile reglementari fac ca, in anumite cazuri, taxa sa fie mai costisitoare decat masina insasi, ceea ce este aberant, cu atat mai mult cu cat pe soselele din Romania circula inca multe rable care pot fi vandute si cumparate fara restrictii desi sunt cu mult mai poluante decat orice masina second hand adusa din UE.

In al doilea rand, taxa nu le poate fi impusa peste noapte unor oameni care si-au cumparat deja o masina second hand, mizand pe prevederile vechi, sigurele cunoscute in momentul achizitionarii, si pe care, din cauza aglomeratiei de la RAR, nu au apucat sa o inmatriculeze.

Vorbim de oameni cu venituri mici, unii au facut credite pentru a-si cumpara masina, si nu au de unde sa mai scoata inca o data pe -atat pentru a o si inmatricula. Sunt pagubiti cu bani pentru care au muncit din greu sau pentru care vor munci ani de zile ca sa achite ratele.

Sa nu-i uitam nici pe dealerii auto care traiau din comercializarea masinilor aduse din UE. Ei raman acum cu stocuri in care au investit capital. Pe ei cine-i despagubeste? Romania se dovedeste din nou tara in care orice afacere este oricand in pericol de faliment din cauza legislatiei care se poate schimba brusc si fundamental. Foarte incurajator, mai ales intr-o perioada de criza!

Triplarea taxei nu prea are cum sa tina, fiind doar un tun menit sa aduca niste bani pe ultimele zile ale guvernului. Comisia Europeana a calificat deja drept anticoncurentiala diferenta de taxare dintre masinile vechi si cele noi, dintre cele cumparate din tara si din strainatate.

A existat chiar o procedura de infrigement impotriva Romaniei sub presiunea careia guvernul a facut in vara smecheria cu sucirea taxei. Purtatorul de cuvant al CE a declarat deja ca revenirea la o taxa neconcurentiala nu va fi admisa.

Dar ce-i mai pasa actualului guvern? Doar nu el va raspunde la Bruxelles si nici nu va da el banii inapoi, ci viitorul executiv. Slaba consolare pentru oamenii care stau acum si se uita la masina de-abia cumparata pe care nu o pot folosi din cauza unei golanii legiferate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#taxa auto triplata, #golanie Guvern, #infrigement CE , #comisie