Congresul PPE: ce lideri vin la Bucuresti si ce decizii iau

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 09:22
4088 citiri
Congresul PPE: ce lideri vin la Bucuresti si ce decizii iau
Foto: Arhiva

Popularii europeni se reunesc in congres la Bucuresti pe parcursul a doua zile pentru a-si reconfirma liderii, pentru schimbari ale programului politic si a-si promova solutiile pentru o Europa marcata de criza economica, euroscepticism si ascensiunea populismului.

La summit sunt asteptati urmatorii sefi de stat si de guvern din UE: Traian Basescu (Romania, singurul presedinte), Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boiko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Jansa (Slovenia) si Antonis Samaras (Grecia), dar si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Venirea in Romania a celor mai importanti lideri europeni, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, a mai multor comisari, inclusiv a Vivianei Reding, deosebit de critica fata de Romania in ultima vreme, a cancelarului german Angela Merkel, pune Bucurestiul pe harta politica europeana a acestor zile.

Traficul din Bucuresti, dat peste cap de Congresul PPE si mitingul USL - vezi restrictiile

PDL, partidul gazda al reuniunii (impreuna cu UDMR), are toate motivele sa se mandreasca cu performanta, dar nu trebuie uitat ca Romania a fost aleasa ca tara de desfasurare a reuniunii pe cand democrat-liberalii erau la putere. Intre timp, acestia au pierdut guvernarea si au trecut si printr-un moment delicat odata cu suspendarea lui Traian Basescu si un rezultat mai putin multumitor la locale.

PPE este in acest moment cea mai influenta familie politica in Europa: are sefi de state si guverne in 16 tari membre UE si in sapte tari non-UE, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, 13 membrii ai Comisiei Europene si 271 de membrii ai PE.

Programul primei zile

Prima zi a congresului va debuta cu un seminar "Raspunsul este mai multa Europa", urmat de un pranz gazduit de grupul PPE. Intre orele 09:00-11:00 va avea loc un Comitet pentru dezbaterea Rezolutiilor, iar incepand cu 14:00 va avea loc alegerea presedintelui PPE. In cursa este inscris doar Wielfried Martens.

Intre 15:00-19:00 va avea loc prima sesiune plenara a Congresului, incepand cu mesajul de bun venit al gazdelor, mai exact al lui Vasile Blaga si al lui Kelemen Hunor. Ziua se va incheia cu o cina a delegatiilor la congres si cu un summit PPE al sefilor de state si de guverne, eveniment ce vor avea loc tot la Palatul Parlamentului.

Miercuri vor lua cuvantul Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman Van Rompuy, Traian Basescu. Alaturi de acestia vor mai avea discursuri Wilfried Martens, liderul PPE din PE francezul Joseph Daul, premierul moldovean Vlad Filat, secretarul PPE Antonio Lopez-Isturiz, presedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul Spaniei Mariano Rajoy, presedintele Georgiei Mihail Saakashvili, premierul grec Antonis Samaras, vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, premierul polonez Donald Tusk.

Programul de joi

In cea de-a doua zi a evenimentului intre orele 09:00-12:30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, a celor 10 vicepresedinti, precum si cea a trezorierului. Pedelista Anca Boagiu va fi aleasa, probabil fara emotii, vicepresedinte al PPE.

Incepand cu ora 11:30 va incepe a doua sesiune plenara a congresului in care se vor vota rezolutiile si Platforma politica. Vor fi de asemenea o serie de discursuri si se va anunta rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Intre 13:30-14:00 va avea loc o conferinta de presa care va fi urmata de un pranz gazduit de PDL.

Joi vor vorbi, printre altii premierul ungar Viktor Orban, cel portughez, Pedro Passos Coelho, premierul suedez Fredick Reinfeldt, ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg, etc.

In Capitala Romaniei va fi revizuit ,,Programul fundamental" politic al PPE, adoptat in 1992 la Atena.

La congresul de la Bucuresti va fi demarata procedura de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul lui Jose Manuel Barroso.

Martens declara in 11 octombrie, la Bruxelles, ca la Bucuresti se va discuta despre profilul pe care trebuie sa il aiba candidatul. La Bruxelles, unul dintre numele pronuntate drept posibili succesori este Viviane Reding, comisarul pentru justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Congresul PPE Bucuresti, #program congres PPE, #decizii Congres PPE Bucuresti , #congres