Congresul PPE de la Bucuresti, in presa externa - Politicienii romani nu ingroapa securea razboiului

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 09:03
6064 citiri
Congresul PPE de la Bucuresti, in presa externa - Politicienii romani nu ingroapa securea razboiului

Evenimentele si declaratiile de la Congresul Partidului Popular European, care se desfasoara in aceste zile in Romania, sunt dezbatute de presa internationala, care noteaza ca cei mai importanti lideri europeni s-au strans la Bucuresti, intr-o cladire impunatoare, de marmura, construita de Nicolae Ceausescu.

Disputa dintre premierul roman de stanga, Victor Ponta, si presedintele Traian Basescu a reaparut, miercuri, cand seful statului a participat la Congresul PPE, noteaza Reuters.

Jurnalistii amintesc ca premierul a incercat sa-l demita, in aceasta vara, pe presedintele Romaniei, organizand un referendum criticat de oficialii europeni si care "a ridicat semne de intrebare legate de acordul cu FMI".

Miercuri, conflictul intre cei doi a iesit din nou la suprafata, odata cu participarea lui Basescu la summit-ul PPE, "intr-o cladire enorma de marmura, care domina orasul, construita de fostul lider comunist Nicolae Ceausescu".

Victor Ponta a acuzat prezenta presedintelui la Congres, catalogand-o drept "inadecvata", argumentand ca seful statului ar trebui sa fie neutru politic.

Fox Business, pe de alta parte, preia o parte din declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Oficialul european a declarat la Bucuresti ca Uniunea Europeana are nevoie de mai multa integrare, pentru a realiza uniunea economica, fiscala si, in cele din urma, politica.

"Este foarte clar ca avem nevoie de o integrare suplimentara in zona euro, trebuie sa ne indreptam catre o uniune economica, fiscala si in cele din urma catre o uniune politica. Aceasta e solutia la criza", a declarat Barosso, subliniind ca procesul de integrare in Zona Euro trebuie sa fie unul inclusiv si nu sa creeze noi ziduri pe batranul continent.

Problemele cu fondurile europene

Presedintele Comisiei Europene i-a mai cerut premierului roman Victor Ponta sa ia masuri urgente pentru a rezolva problemele care au determinat suspendarea anumitor fonduri UE.

"Fara o actiune urgenta, absorbtia fondurilor europene va fi serios compromisa", a mai anuntat Barosso.

Congres PPE Basescu, alaturi de Merkel si Barroso, la Bucuresti

Din 2007, de cand a aderat la UE, Romania - a doua cea mai saraca tara din Uniune - a beneficiat de 20 de miliarde de euro din fondurile structurale. Bucurestiul a reusit insa pana acum sa absoarba doar 9,7%, iar Bruxelles a suspendat deja platile pentru patru programe - transport, mediu, politica regionala si competitivitate, din cauza neregulilor constatate. Mai mult, Romania risca sa piarda si fondurile UE pentru dezvoltarea resurselor umane, mai relateaza AFP.

Politicienii romani nu ingroapa securea razboiului

Subiectul reuniunii PPE din tara noastra este reluat si de EUobserver.

Si cancelarul german Angela Merkel s-a alaturat, miercuri, liderilor de centru-dreapta adunati la Bucuresti pentru un congres al PPE, chiar daca "politicienii locali par nici pe departe de a ingropa securea pe luptele recente".

In comparatie cu protestele prilejuite de vizita lui Merkel din Grecia, de saptamana trecuta, duzina de protestatari care scanda, in partea veche a orasului, "Merkel, Romania nu este a ta", a parut inofensiva, adauga jurnalistii.

Acestia adauga ca evenimentul PPE este vazut ca un semn de sprijin pentru Basescu, dupa un eveniment similar al socialistilor europeni, care trebuia sa aiba loc la Bucuresti si a fost mutat la Bruxelles.

EUobserver face o scurta trecere in revista a evenimentelor politice din aceasta vara, care au dus la suspendarea presedintelui si la un referendum in urma caruia, insa, Basescu s-a intors la Cotroceni.

"Abuzurile de putere - mai subtile in timpul guvernului Boc si mai strigatoare la cer in cazul Cabinetului Ponta, venit la putere in luna mai, au alarmat UE iin legatura cu respectarea statului de drept si a democratiei in Romania.

Dar problemele au aratat, de asemenea, limitele competentelor UE atunci cand vine vorba de un membru al Uniunii. Intre timp, luptele politice interne din Romania continua", incheie jurnalistii.

Presa spaniola scrie, de asemenea, despre evenimentul PPE din tara noastra. Minuto Digital scrie ca presedintele spaniol Mariano Rajoy si cancelarul german Angela Merkel au participat miercuri la reuniunea Partidului Popular European.

Cei doi oficiali au decis sa organizeze o intalnire bilaterala, pe fondul speculatiilor care anunta ca Spania va solicita salvarea din colapsul financiar. Ultima intalnire intre cei doi a avut loc pe 6 septembrie la Madrid, adauga gazetarii spanioli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Congres PPE Bucuresti, #Merkel basescu Congres PPE, #presa ecterna congres Bucuresti , #congres