Iulian Fota: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 20:00
2283 citiri
Iulian Fota: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, a afirmat vineri, in cadrul unui simpozion international, ca responsabilitatea pentru crimele impotriva evreilor ii apartine maresalului Ion Antonescu.

"Ura ca politica de stat nu poate fi acceptata intr-o Romanie care este membra a Uniunii Europene si a comunitatii internationale. Responsabilitatile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilitatile sunt ale conducatorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu si logica este foarte clara: nu poti sa accepti un conducator care a omorat, a deportat, a umilit cetateni fie ca erau evrei sau romi.

Din pacate, in anii '40 aceste lucruri teribile s-au intamplat si ca atare politica oficiala a statului roman in ultimii ani a fost de acceptare a responsabilitatii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru ca documentele si arhivele aici nu mint si de a construi acele elemente institutionale si de atitudine care sa garanteze ca astfel de lucruri in Romania nu se vor mai intampla niciodata", a declarat Iulian Fota la simpozionul international "Gropile comune ale Holocaustului" organizat la Bucuresti, informeaza Agerpres preluat de Evenimentul Zilei.

Consilierul prezidential a adaugat ca politica statului roman va continua pe coordonate de informare, educare, explicare si de consolidare a unei atitudini civice care sa nu mai permita ca astfel de atrocitati sa se mai intample.

"Nu e o intamplare ca predarea istoriei Holocaustului si primii pasi in Romania in aceasta zona au fost facuti de institutii militare. Colegiul National de Aparare e prima institutie care s-a deschis catre astfel de cursuri. Ulterior, sistemul de securitate nationala prin deschiderea arhivelor, sprijinirea unor activitati si-a conturat un rol ca si componenta a politicii statului. Acest lucru arata clar antiteza intre ce am facut din pacate acum 70 de ani si cat de responsabili si europeni suntem astazi", a mai spus consilierul prezidential Iulian Fota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iulian Fota Holocaust, #maresal Ion Antonescu, #maresal Antonescu Holocaust , #consilier
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Antonescu a fost organizator de excursii; destinatia? BUG !