M. Palada si S. Lazaroiu, doi inadecvati periculosi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:20
11236 citiri
M. Palada si S. Lazaroiu, doi inadecvati periculosi (Opinii)

Declaratiile purtatorului de cuvant al guvernului la adresa lui Traian Basescu, emise nu de la Palatul Victoria, ci pe Facebook, sunt absolut inadmisibile si ar impune demiterea urgenta a lui Mirel Palada.

Nu este admisibil ca un functionar guvernamental sa afirme despre Traian Basescu: "Cu mare parere de rau, cineva trebuie sa constate ca regele e gol. Pardon, ca presedintele e beat. Nu numai de putere. In seara asta, Presedintele Romaniei se incurca in asemenea hal in limba incat concluzia e indubitabila: ii e frica. Si pentru a-si invinge frica, si pentru a incerca sa acopere cu zgomot, s-a matrafoxat. Garcon, inca un carton la domnu'. Isi face curaj sa respinga bugetul Romaniei, sa blocheze o tara intreaga. Garcon, inca un carton la domnu'. Alcoolul dicteaza ".

Este o inadecvare foarte grava care nu-l afecteaza atat pe Mirel Palada, pana la urma un ilustru anonim pentru 99% dintre romani, cat pentru seful sau direct Victor Ponta, caruia ii da pana la urma masura, inclusiv in plan extern.

Dar, cu riscul de a strani o noua furtuna si a atrage un val de injuraturi, nu m-am putut abine ca in exact aceeasi zi in care Mirel Palada a luat-o atat de grav pe aratura sa mai uit si pe contul de Facebook al consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu. Si ce citesc acolo?

"-Cioc, cioc

-Cine e?

-Viorel Ponta

-Esti varza!"

Vi se pare mai adecvat? Vi se pare un limbaj mai potrivit pentru un inalt functionar al administratiei prezidentiale? Asadar, in timp ce purtatorul de cuvant al guvernului il facea pe presedintele Romaniei betiv, un consilier prezidential il face pe premier "varza". O mostra de civilizatie la cel mai inalt nivel.

Nu discut acum cine are dreptate. Nu discut aici fondul celor doua acuzatii, pentru ca nu despre el este vorba. Este vorba despre limbajul complet inadmisibil folosit de doi inalti functionari, despre doua atitudini la fel de agresive si inacceptabile, care se potenteaza reciproc.

Si presedintele, si premierul au acum cate un caine de lupta trimis sa muste din adversar cu o ferocitate dincolo de limitele firesti ale jocului politic, nu cu forta argumentului, ci cu aceea a insultei grosiere. Faptul ca declaratiile sunt facute pe Facebook nu e o scuza. O retea de socializare e un spatiu public, mai ales atunci cand ai un cont fara niciun fel de restrictii.

Un consilier prezidential ramane si pe FB tot un consilier prezidential. Un purtator de cuvant al guvernului, tot un purtator de cuvant al guvernului. FB nu e un maidan unde sa ne dezbracam nu numai de tinuta de serviciu, dar si de obligatiile de civilizatie impuse de o anumita pozitie in stat.

Cat timp reprezetnatii lor au libertatea de a se exprima astfel fara a fi scantionati, Victor Ponta si Traian Basescu isi asuma declaratiile facute de acestia si, in consecinta, nu mai pot pretinde respect. Devin parte a balacarelii cu institutiile pe care le reprezinta cu tot.

Ceea ce nu pare nimeni a intelege ca unul dintre motivele pentru care masa de absenteisti creste constant este degradarea fara precedent a limbajului folosit in politica. Un limbaj toxic, inundat de insulte, urlete si invective din care greu mai poti despinde o idee coerenta, un proiect, o licarire de viziune. Nu vor fi adusi inapoi la vot fara a le oferi, in primul rand, un limbaj decent.

Cele mai usturatoare si mai fundamentate acuzatii la adresa unor persoane publice -oameni politici, jurnalisti etc - le-am auzit de la Andrei Plesu. Fara nicio insulta, fara nicio violenta de limbaj, fara nicio tusa groasa, fara nicio grosolanie, doar prin forta argumentului si a logicii.

Dar asa ceva prespune buna cuviinta, respect atat pentru propria persoana cat si pentru cei carora te adresezi. Si buna cuviinta, si respectul dispar din politica romaneasca. Pentru ea relevanti sunt Palada si Lazaroiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mirel Palada Traian Basescu, #Sebastian Lazaroiu Victor Ponta , #consilier