Presa de azi: Afacerile cu statul, puse de Basescu in bratele alesilor

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 07:30
3891 citiri
Presa de azi: Afacerile cu statul, puse de Basescu in bratele alesilor
Foto: Romania Libera

Inceputul sfarsitului? Saptamana neagra pentru PD-L, titreaza, vineri, Cotidianul.

In aceasta saptamana, principalul partid de guvernamant a trecut prin cele mai negre zile de cand a ajuns la putere. Pentru prima oara a pierdut voturi cu miza uriasa in Parlament, iar in cadrul grupurilor parlamentare au aparut adevaratii disidenti. Nervii liderilor PD-L incep sa cedeze si califica un act democratic si constitutional ca fiind "o mascarada". Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, liderii din vechea garda sunt atacati la baioneta de fidelii gruparii conduse de Elena Udrea.

Ultimele patru zile au fost negre pentru principalul partid de guvernamant. In Parlament a pierdut doua voturi cu miza uriasa. La scrutinul pentru desemnarea unui judecator pentru Curtea Constitutionala, partidul condus de premierul Emil Boc a suferit o infrangere categorica, amanata doar prin decizia neconstitutionala a Robertei Anastase de a nu valida rezultatul votului.

Si la Senat, dar la nivel de comisie, candidatul PD-L pentru Curtea Constitutionala a suferit un esec rasunator, dar grav pentru principalul partid de guvernamant a fost faptul ca la ambele scrutine aliatii din coalitia majoritara au avut alta pozitie.

Si cum un necaz nu vine niciodata singur, au aparut si adevaratii disidenti in partid. Pe 31 mai s-a inregistreat prima demisie: deputatul de Olt, Nicolae Stan, achizitionat in august 2008 de la PSD. Doua zile mai tarziu, senatorul Iulian Badulescu - vicelider al grupului PD-L - a parasit si el partidul, trecand la PSD, miercuri deputatul de Iasi, Daniel Oajdea, a anuntat ca va vota in favoarea motiunii, iar joi, un alt senator, Georgica Severin, a anuntat si el ca va vota impotriva Guvernului. In tot acest timp, dinspre PSD si PNL vin informatii care dau ca sigure veniri din principalul partid de guvernamant.

Romania Libera: Cum supravietuiesc crizei functionarii de stat

In partea de sus a ierarhiei birocratice, secretarii de stat si consilierii isi multiplica veniturile prin participarea in consilii de administratie sau comisii. In partea de jos, functionarii si personalul contractual impart sporuri si stimulente. Chiar si un sofer poate lua, sub forma de stimulente, trei salarii pe luna.

Un exemplu: "soferul-minune" care a avut in aprilie venituri nete de 4.050 de lei a primit acesti bani cu respectarea prevederilor legale si a Legii salarizarii unice, adoptata la inceputul anului de Guvernul Boc, arata informatii din cadrul Ministerului Muncii. Conform oficialilor acestui minister, este vorba de fostul sofer personal al ministrului, el aflandu-se din noiembrie in concediu medical.

Venitul net pe luna aprilie al acestuia, aproximativ 4.000 de lei, este de fapt suma primita de acesta in concediu medical, calculata drept 100% din media veniturilor ultimelor sase luni. Plata concediului medical se face integral, in functie de valoarea salariului brut deoarece persoana in cauza are o problema serioasa de sanatate, spun oficiali ai ministerului.

Cum de fapt acesta si-a luat primul concediu in noiembrie, calculul s-a facut pe baza veniturilor brute lunare din perioada mai 2009-octombrie 2009, care au fost curpinse intre 4.526 de lei (in iulie) si 6.458 de lei in octombrie. Media bruta a acestei perioade a fost de 232,6 lei pe zi, ceea ce inseamna ca veniturile brute ale acestuia din aprilie au fost de 4.885 lei. Impozitat (CAS si impozit pe venit), soferul a ramas in mana cu 4.050 de lei. Fiind in concediu medical, angajatul nu a platit contributia la sanatate, iar CAS a fost calculata la salariul minim pe economie, conform prevederilor legale.

Evenimentul Zilei: Afacerile cu statul, puse de Basescu in bratele alesilor

Senatorii si deputatii sustin ca sunt de acord sa-si declare contractele finantate din bani publici. Societatea civila are rezerve ca o asemenea modificare a legii ANI se va produce.

Traian Basescu le cere parlamentarilor sa corecteze legea ANI. Declarativ, alesii sustin ca o vor face.

Declararea afacerilor cu statul este sustinuta, oficial, de majoritatea parlamentarilor juristi care promit ca vor accepta aceasta propunere facuta de presedintele Traian Basescu in cererea de reexaminare a legii ANI trimisa legislativului.

Reprezentantii societatii civile, care i-au cerut presedintelui sa nu promulge legea ANI, mutilata de Senat, se arata sceptici insa fata de ipoteza ca parlamentarii sa voteze o astfel de reglementare.

Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, propunerea facuta de Palatul Cotroceni ar crea "o transparenta dezirabila a contractelor din bani publici intr-o perioada de criza". De asemenea, modificarea legii ar oferi institutiei pe care o reprezinta "un instrument in plus pentru identificarea si sustinerea conflictelor de interese".

La ora actuala, mingea este in terenul parlamentului, pentru ca seful statului poate refuza o singura data promulgarea unei legi, iar daca senatorii si deputatii vor pastra forma actuala, seful statului va fi obligat sa o accepte.

Adevarul: Funeriu si-a pus consiliera sa-si pazeasca afacerea

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a desemnat-o pe Melania Mandas Vergu, consilierul sau personal, sa faca parte dintr-o comisie care sa monitorizeze proiectele europene, printre care si pe al ei.

Comisia se numeste Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este organizata de Ministerul Muncii si are drept scop urmarirea proiectelor obtinute pe aceasta linie de finantare.

Melania Vergu are si ea un proiect obtinut la inceputul acestui an prin POSDRU, intitulat "Practica sa inveti, invata sa practici", care este derulat prin propria firma, SC Edu Tim Consultanta Europeana.

Numirea Melaniei Vergu in Organismul Intermediar pentru POSDRU a indignat conducerea Autoritatii de Management pentru POSDRU din cadrul Ministerului Muncii. Directorul general al autoritatii, Anca-Cristina Zevedei, i-a cerut ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa numeasca pe altcineva in locul Melaniei Vergu.

Gandul: Berceanu sare la gatul asfaltatorilor: spaniolii, austriecii si francezii nu se tin de treaba

Contractele pentru constructia tronsonului de autostrada Cernavoda - Medgidia si a centurii ocolitoare a Municipiului Arad ar putea fi reziliate

Doua contracte de constructie a peste 30 km de autostrada ar putea fi reziliate in urmatoarele zile, dupa ce ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a enervat vazand ca lucrarile nu inainteaza. Este vorba de centura ocolitoare a Aradului si de tronsonul de autostrada Cernavoda - Medgidia, in ambele cazuri fiind implicati constructori straini.

"S-a pus la punct o adevarata industrie de a crea motive pentru intarzierea lucrarilor si pentru a creste pretul. In urmatoarele zile vor fi discutii foarte serioase cu acesti constructori, putandu-se ajunge chiar la rezilierea contractelor.

Prefer sa pierd sase luni pentru organizarea unei noi licitatii, decat sa pierd sapte ani, cum s-a intamplat la centura Sibiului", a declarat directorul Directiei de infrastructura rutiera si concesiuni din Ministerul Transporturilor, Adrian Ionescu, cu prilejul seminarului "Cei mai mari jucatori din economie. Modernizarea Romaniei. Cum va arata economia in 2020?", organizat de Ziarul Financiar.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#afaceri stat, #criza functionari, #consiliera Funeriu , #consilier