A inceput vanatoarea chiaburilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 09 Iunie 2011, ora 19:30
11212 citiri
A inceput vanatoarea chiaburilor (Opinii)
Foto: realitatea.net

In vremuri de criza, cand banii sunt tot mai putini si lucrurile esentiale supravietuirii tot mai scumpe, saracii devin tot mai violenti in raport cu bogatii.

Criza prelungita si masurile de austeritate i-au facut pe romani sa traiasca tot mai prost si i-au saracit tot mai mult. Inevitabil, au aparut si primele semne de revolta. Tot mai des auzim pe strada, la mitinguri sau chiar si in platourile televiziunilor cum oamenii cer socoteala celor care-i conduc. Casele, masinile si bijuteriile scumpe au devenit o vulnerabilitate foarte periculoasa.

Politicienii, cea mai ipocrita specie dintre toate animalele bipede, au sesizat corect oportunitatea si au iesit, preventiv, primii la atac. De cate ori nu i-ati auzit atacandu-se reciproc la averi. Casa ta e mai mare, posetele tale atarna mai greu. Asa a inceput criza.

Astazi s-a ajuns deja la marca sacoului pe care il porti, la luciul pantofilor sau dimensiunea sosetelor. Formula "omorati si dezbracati chiaburii!" - a renascut. Usor si pe nesimtite s-a facut trecerea catre o adevarata lupta de clasa intre bogati si saraci.

Trist este ca lupta este incurajata, ba chiar provocata, chiar de catre cei care sunt printre cei mai avuti dintre romani - actualii guvernanti, care s-au gandit sa scoata din Constitutie prezumtia ca averea oricui e dobandita legal. Strategia e cu atat mai nenorocita cu cat sansele de revizuire a Constitutiei sunt mai scazute. In realitate, aproape nule.

Acest detaliu chiar nu mai conteaza, din moment ce putem introduce in dezbaterea publica o adevarata vanatoare a chiaburilor, a celor imbogatiti in mod ilicit si a tuturor celor care pot parea suspecti in ochii multimii tot mai flamande si furioase.

In Constitutia Romaniei, alineatul 8 al articolului 44 prevede "caracterul licit al averii se prezuma".

Printre primii care s-au aratat deranjati de prezumtia de corectitudine a fost chiar procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Cu alte cuvinte, procurorul incerca sa isi motiveze neputinta si incompetenta printr-o prevedere de bun simt din Constitutie. Taman acel aliniat i-a impiedicat pe procurorii nostri sa-i arunce dupa gratii, eventual definitiv, pe marii corupti ai Romaniei.

Aceleasi rezultate si la o alta institutie, infiintata chiar cu scopul de a controla averile. Zero.

In acest context social si politic a venit si proiectul de revizuire a Constitutiei care prevede inlocuirea prezumtiei caracterului licit al averilor cu formula "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata". Altfel spus, toate averile care nu au fost, inca, verificate si dovedite a proveni din surse corecte sunt prezumate a fi ILICITE.

Pe scurt, daca proiectul de revizuire a Constitutiei ar avea vreo sansa de a deveni realitate, din ziua respectiva vom fi 22 de milioane de presupusi iliciti.

Nu am niciun dubiu ca in Romania majoritatea averilor au fost dobandite ilicit. Absolut niciunul. Sunt convins chiar ca cele mai mari averi au, la baza, in majoritatea cazurilor, bani facuti in mod ilicit. Ca orice om normal de pe aceasta planeta, mi-ar placea sa stiu ca bunurile concetatenilor mei au fost obtinute legal si pot fi justificate prin munca pentru care au fost resplatiti in mod corect.

In acelasi timp, am convingerea ca tocmai datorita acestui numar foarte mare de averi obtinute in mod ilicit, in aceasta tara va fi imposibil de facut vreodata curatenie. Nici macar nu se va incepe niciodata vreo vanatoare serioasa a ilicitilor.

Motivul? Nu e loc in puscarii. Nimic nu mi-ar placea mai mult decat sa asistam la debutul procesului de curatire a Romaniei. Insa, pentru ca cei care vorbesc despre acest lucru nu intentioneaza nicio clipa sa-l si puna in practica, pentru ca printre ei se ascund si unii dintre ilicitii tarii, pentru ca totul nu face parte decat dintr-un joc cu miza zero, sunt linistit in ce priveste viitorul. Vom ramane cu prezumtia de avere dobandita licit si fara niciun imbogatit necinstit dovedit si cu averea confiscata.

Ar fi totusi mai onest ca politicienii care se bat cu pumnul in piept ca vor sa curete tara de corupti sa incerce sa faca tot ce pot pentru ca institutiile existente deja, in baza legilor actuale, sa isi faca treaba si sa nu mai aiba zero rezultate in tara cu coruptia cea mai crescuta din intreaga Uniune Europeana.

Cand noi suntem scufundati in coruptie pana la gat si, in acelasi timp, avem cei mai ciudati, mai ineficienti si mai bogati politicieni, ce sanse credeti ca avem sa facem cu adevarat curatenie in aceasta tara?

Fiti siguri ca ne vom pastra si politicienii pe care-i meritam si prezumtia de liciti si vom ramane si printre cei mai corupti dintre europeni. Altfel, schimbarea ar trebui sa se produca in masa si sa aiba efecte cutremuratoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#proiect revizuire constitutie, #avere licita Constitutie, #coruptie Romania , #constitutie