Adevarata problema stringenta a Romaniei (Opinii)

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 22:00
2308 citiri
Adevarata problema stringenta a Romaniei (Opinii)

Nervozitatea Opozitiei si ambiguitatea arcului guvernamental fata de recent lansatul proiect de revizuire a Constitutiei Romaniei reprezinta un simptom clar al bolii cronice de care sufera sistemul politic romanesc de dupa 1989.

Pe scurt, aceasta boala s-ar putea defini prin paralizia institutiilor si ierarhiilor oficiale, puterea aproape discretionara a cleptocratiei si ierarhiilor ei paralele, precum si mimarea democratiei si republicii. Actuala Constitutie este garantul mentinerii acestei boli, cu riscul decesului "pacientului", si nu expresia juridica ultima a suveranitatii natiunii romane, cum ar trebui.

Proiectul de revizuire cu care Traian Basescu a pasit in groapa cu lei a politicii romanesti este timid si incomplet fata de gravele vicii de fond pe care Constitutia le are.

Prevederile Constitutiei din 1991, agravate prin amendamentele din 2003, sunt unice printre sistemele constitutionale din statele membre UE si NATO, fiind redactate parca intentionat pentru a bloca institutiile Statului, oferind in schimb grupurilor de interese - cu capital privat, dar cu conexiuni subterane "de Stat" - mana libera in economie, plus o imunitate penala pe care "oamenii de afaceri" din alte tari, cu siguranta, o invidiaza.

Desi anemic, proiectul de revizuire este, totusi, un pas in directia corecta. Daca ar fi adoptat, ar reprezenta o gura de oxigen pentru sistemul politic romanesc, aflat in pragul asfixiei. Fara sa elimine toate viciile grave ale actualei Constitutii, ar echivala cu o "reanimare" a Statului si institutiilor sale pana cand, poate, printr-un miracol, un viitor Parlament ar avea intelepciunea sa decida ce fel de republica este Romania, cine o conduce si cui revin, exact, raspunderile.

Mentinerea actualei Constitutii implica mari riscuri, dintre care cel mai serios este, in cuvintele lui Nicolae Iorga, "abandonul istoric". Adica riscul dizolvarii relatiei unice dintre un Stat si poporul pe care il reprezinta.

Odata ce romanii ar fi iremediabil convinsi ca Statul roman nu ii reprezinta si pe ei, ci doar pe bogatii, puternicii si smecherii momentului, totul ar fi pierdut.

Ar fi tragic ca Statul tuturor romanilor, constituit dupa zbateri seculare si sacrificii uriase, in 1918, sa intre in colaps dupa 100 de ani de existenta, datorita unui motiv trivial, precum incapacitatea politicienilor sai de a gasi un compromis functional. Nu Curtea Europeana a Drepturilor Omului se afla "in afara realitatilor istorice", cum crede Ion Iliescu, ci clasa politica romaneasca.

Ingopand proiectul de revizuire intr-un torent de invective, Ion Iliescu a dat, savant, si un verdict: "Nu aceasta este cea mai stringenta problema a oamenilor". Sugestiv, nici macar un singur politician din tabara presupus favorabila reformarii Statului (ca despre ceilalti nici nu are rost sa vorbim) nu a replicat pe masura la acesta aberatie. Revizuirea Constitutiei este o problema foarte stringenta a oamenilor din Romania. Mai exact a celor cinstiti. E drept, Ion Iliescu nu a precizat la care "oameni" se refera.

Dintre politicenii actuali, Ion Iliescu, cu formatia sa autentic marxista, este cel mai bine plasat pentru a intelege ca actuala Constitutie este una "de clasa". Ea protejeaza interesele vitale ale cleptocratiei post-decembriste, prin doua mecanisme: punerea principalelor institutii ale Statului in situatia de a-si da "sah etern" si, pentru siguranta, scoaterea "Justitiei" de sub orice forma de control democratic si suveran. Primul garanteaza cleptocratiei un Stat impotent. Al doilea ii asigura imunitate penala.

Marii perdanti in acest sistem sunt cetatenii cinstiti ai Romaniei, pentru care, de 21 de ani, nu ramane, in cel mai bun caz, decat maruntisul. Exact din acest motiv (esential) 90% dintre romani au mereu probleme cu banii. Si tot exact din acest motiv revizuirea Constitutiei este nu numai "cea mai stringenta problema a oamenilor" (cinstiti) din Romania, dar si o problema de supravietuire pentru Statul roman.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#revizuirea Constitutiei, #constitutie Basescu, #Constitutia Romaniei , #constitutie