Ambasada SUA, ingrijorata de decizia CCR privind revizuirea Constitutiei

Marti, 21 Iunie 2011, ora 16:39
6098 citiri
Ambasada SUA, ingrijorata de decizia CCR privind revizuirea Constitutiei
Foto: Romania Libera

Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale referitoare la constitutionalitatea unor propuneri de amendare a Legii fundamentale, potrivit unei declaratii a ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

"Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea propunerilor de amendare a Constitutiei Romaniei. Dorinta autoritatilor romane de consolidare a modului de administrare a justitiei din Romania in lupta impotriva coruptiei este laudabila. Esentiale in realizarea acestui efort sunt amendamentele constitutionale care prevad posibilitatea punerii sub sechestru si a confiscarii bunurilor dobandite ilicit", se arata in declaratia postata pe site-ul ambasadei.

Mark Gitenstein sustine ca decizia Curtii Constitutionale nu numai ca impiedica acest efort, dar "in numele drepturilor fundamentale", indeparteaza aceasta decizie de popor.

"Poporul roman, prin alesii sai, ar trebui sa poata sa ia in considerare in mod liber aceste schimbari", mai precizeaza ambasadorul SUA la Bucuresti.

"Amendarea Constitutiei intr-o democratie republicana nu ar trebui sa fie pe bunul plac al majoritatii temporare, ci mai degraba oamenii ar trebui sa aiba puterea de a corecta erori judiciare", mai sustine Mark Gitenstein.

Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR

Curtea Constitutionala a declarat, vinerea trecuta, neconstitutional proiectul de modificare a Constitutiei trimis de presedintele Traian Basescu.

Punctele declarate neconstitutionale au fost articolul 44, alineatul 8, care se referea la eliminarea prezumtiei ca averea cetatenilor a fost dobandita pe cai legale, cel privind imunitatea parlamentara si ministeriala, cel referitor la componenta CSM si cel privind exceptarea politicilor fiscale ale Guvernului de la controlul judecatoresc.

Totodata, judecatorii CCR au hotarat ca reducerea numarului de magistrati din CSM de la 14 la 10 este neconstitutionala, precum si marirea numarului de reprezentanti ai societatii civile in Consiliu de la doi la sase. De asemenea, este neconstitutional si alineatul 3 al articolului 133, care prevede ca presedintele CSM poate fi ales si din randul reprezentantilor societatii civile. Judecatorii CCR au considerat ca toate aceste prevederi au ca efect incalcarea independentei justitiei, in contradictie cu dispozitiile art.152 alin.(1) din Constitutie.

Basescu a transmis spre avizare proiectul de revizuire a Constitutiei

Presedintele Traian Basescu a trimis, la inceputul lunii, Consiliului Legislativ proiectul de modificare a Constitutiei, care, desi pastreaza multe dintre prevederile actualei legi fundamentale, are o serie de modificari importante.

Astfel, noul proiect prevede, printre altele, modificari importante in structura unor institutii ale statului, incepand cu introducerea unui parlament unicameral cu maximum 300 de membri, pana la prevederi referitoare la functionarea acestora - cum ar fi suspendarea presedintelui doar cu avizul obligatoriu, nu consultativ al Curtii Constitutionale, eliminarea acordului Parlamentului privind anchetele sau perchezitiile la adresa membrilor Legislativului sau acordul dintre presedinte si premier pentru numirea unor noi ministri, in cazul unei remanieri.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#revizuire Constitutie Curtea Constitutionala, #declaratie ambasador SUA , #constitutie