Biserica vrea semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Casatoria e intre un barbat si o femeie

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 16:00
12542 citiri
Biserica vrea semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Casatoria e intre un barbat si o femeie
Foto: Facebook / Pride in London

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara ca a fost lansata o initiativa civica prin care se cere modificarea Constitutiei astfel incat casatoria intre doua persoane de acelasi sex sa nu fie posibila in Romania.

"Este o initiativa civica pe care fratii nostri care iubesc familia crestina ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie.

De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia, a fost ingenunchiata in sensul acesta", a declarat mitropolitul, informeaza pressalert.ro.

Subiectul a fost amplu dezbatut in 2013, cand au fost purtate numeroase discutii si s-a lucrat pe larg la modificarea Constitutiei, subiectul fiind inchis ulterior.

Atunci, Victor Ponta si Crin Antonescu, fostii co-presedinti ai USL, aflata la putere, au avut pozitii divergente pe aceasta tema. In timp ce Victor Ponta sustinea ca articolul sa ramana neschimbat, Crin Antonescu dorea ca in Constitutie sa se scrie clar ca definitia casatoriei se refera la relatia intre un barbat si o femeie.

Pozitia lui Victor Ponta a fost criticata de numeroase ONG-uri, care s-au opus vehement si ideii ca in Constitutie sa fie introdus un aliniat care prevedea ca "Orice discriminare bazata pe orientare sexuala este interzisa".

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie prevede ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Parlamentul elen a adoptat marti noapte o lege care permite parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex, in ciuda protestelor si opozitiei manifestate de partide si Biserica Ortodoxa.

Grecia recunoaste parteneriatele gay

Un numar din ce in ce mai mare de tari europene a acordat drepturi parteneriatelor intre persoane de ce acelasi sex, printre ele numarandu-se Marea Britanie, Spania si Cipru, dar subiectul ramane unul sensibil in multe state UE, scrie Reuters.

Primul stat ex-comunist care ar putea legaliza casatoriile gay

Italia, obligata sa recunoasca legal cuplurile gay - Urmeaza Romania? (Video)

Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)

Desi Grecia a recunoscut parteneriatele civile inca din 2008, drepturile acordate nu se aplicau si in cazul cuplurilor homosexuale, initiativa fiind declarata discriminatorie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 2013.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Mitropolit semnaturi Constitutie gay , #constitutie