Casa Regala si Biserica, in Constitutie: Discutii pe "Nihil sine Deo" si rolul BOR in preambul

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 23:30
4527 citiri
Casa Regala si Biserica, in Constitutie: Discutii pe "Nihil sine Deo" si rolul BOR in preambul
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri ca in Comisia de revizuire a Constitutiei se va repune in discutie subiectul legat de deviza "Nihil sine Deo".

"Se va repune in discutie, pentru ca nu s-a argumentat complet, si propunerea unei devize, deviza 'Nihil sine Deo', deviza traditionala a Casei Regale si a statului roman, pentru ca exista, si probabil stim foarte bine, numeroase exemple in acest sens. Este o discutie care se va relua maine (joi, n.r.)", a spus Antonescu.

"Nihil sine Deo", ("Nimic fara Dumnezeu" in latina - n.red.) este un dicton folosit ca motto de catre familia regala de origine germana Hohenzollern-Sigmaringen.

Aceasta formula a fost utilizata ca motto in Regatul Romaniei sub conducerea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen (1878 - 1947).

Motto-ul este afisat in incaperile din Castelul Peles si in insemnele Casei Regale.

Rolul BOR in istoria Romaniei, inclus in preambulul viitoarei Constitutii

Antonescu a facut precizari si in ceea ce priveste rolul Bisericii Ortodoxe Romane in istoria nationala si in evolutia si identitatea poporului roman, aratand ca acesta va fi inclus in preambulul viitoarei Constitutii.

Antonescu a spus ca amendamentul privitor la rolul BOR a fost respins de Comisia de revizuire tocmai din acest motiv, argumentul fiind acela ca o astfel de idee nu isi gaseste locul intre articolele Constitutiei care fac trimitere explicita la drepturi, libertati, indatoriri sau institutii.

"Au existat amendamente care nu s-au respins pe fond, ci pentru ca s-a socotit de catre Comisie ca locul lor nu este la pozitia respectiva. De pilda, un subiect despre care s-a discutat mai mult a fost cel privitor la rolul BOR in istoria Romaiei, in evolutia si identitatea poporului roman si s-a respins un articol care fusese propus, cu o larga majoritate, numai dintr-un motiv legat de forma", a spus Antonescu.

El a precizat ca ideea acestui articol va fi inclusa intr-un preambul, pentru ca intre timp s-a convenit ca aceasta Constitutie revizuita sa aiba, pentru prima data, un astfel de preambul.

"In acest preambul astfel de judecati, de judecati de valoare, judecati istorice isi vor gasi locul si nu, cel putin cum a apreciat Comisia, in articole propriu-zis ale Constitutiei, care fac trimitere drepturi, libertati, indatoriri sau institutii", a spus Antonescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#biserica revizuire Constitutie, #BOR statut Constitutie, #Biserica Ortodoxa constitutie Romania , #constitutie