Cazanciuc: Sunt de acord ca parlamentarii sa nu mai fie judecati de Inalta Curte

Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:55
1013 citiri
Cazanciuc: Sunt de acord ca parlamentarii sa nu mai fie judecati de Inalta Curte
Foto: Capital

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, ca este de acord cu propunerea ca parlamentarii sa nu mai fie judecati de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in prima instanta, propunere adoptata luni de Comisia de revizuire a Constitutiei.

"Am fost de acord cu aceasta propunere formulata de judecatorii Inaltei Curti. Practic, aici nu este vorba decat de incercarea Inaltei Curti de a reveni ceea ce este si prin denumire - o curte de casatie - si anume de a reduce treptat judecata in prima instanta pentru orice categorie profesionala, orice forma de demnitate si sa se concentreze pe ceea ce inseamna unificarea practicii", a spus Cazanciuc, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, s-a ajuns la o "incarcare artificala" a Inaltei Curti cu cauze care in mod normal se judeca la judecatorie sau la tribunal.

Intrebat, in cadrul unei conferinte de presa, daca reprezentantii instantei supreme au solicitat aceasta modificare, Cazanciuc a sustinut ca "in cadrul discutiei avute cu premierul si conducerea Inaltei Curti a fost exprimata aceasta intentie foarte clara, dorinta foarte clara, a Inaltei Curti de a se reduce competenta dupa persoana si de a ramane doar ca o curte de casatie".

El a mentionat ca acest lucru nu presupune ca parlamentarii nu vor mai fi anchetati de Parchetul ICCJ, ci ca nu va mai fi obligatoriu pentru infractiunile comune ca acesta sa faca urmarirea penala.

"PICCJ face aceasta preluare a unor dosare ca forma de unificare a practicii, ca forma de sprijin pentru acele unitati de parchet, unde nu intotdeauna ai suficiente resurse pentru a solutiona anumite dosare. Daca pentru infaptuirea actului de justitie este mai usor sa se instrumenteze un dosar la Parchetul General acest lucru cred ca trebuie facut in continuare.

DNA va ramane competenta sa ancheteze orice forma de coruptie

Daca Parchetul General va considera ca este mai bine pentru ancheta ca un parlamentar dintr-un judet sa fie anchetat la Bucuresti si nu in acel judet, poate fi in continuare o solutie. (...) DNA cu siguranta va ramane competent sa ancheteze orice forma de coruptie", a mai spus ministrul.

In ceea ce priveste competentele instantei supreme, mai sunt si alte probleme, printre care se numara si stramutarile.

"Am avut o discutie ca Inalta Curte sa decida stramutarile doar in ceea ce priveste curtile de apel si restul sa ramana la nivelul curtilor de apel, adica curtea de apel sa decida practic ce inseamna stramutare pentru instantele din coordonare. Sunt diverse formule propuse de Inalta Curte pentru a reduce aceasta competenta si a se transforma, cum spuneam, in curte de casatie", a mai declarat Cazanciuc.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Robert Cazanciuc parlamentari ICCJ, #Cazanciuc ICCJ constitutie, #Cazanciuc competente ICCJ Constititie , #constitutie