CCR a blocat initiativa "Oameni noi in politica" invalidand un numar suficient de semnaturi cat sa nu mai fie trecut pragul

Luni, 24 Iunie 2019, ora 20:20
13272 citiri
CCR a blocat initiativa "Oameni noi in politica" invalidand un numar suficient de semnaturi cat sa nu mai fie trecut pragul
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala a stopat initiativa cetateneasca "Oameni noi in politica" invalidand peste 10.000 de semnaturi, din diverse motive, inclusiv lipsa unor stampile care trebuiau puse de primarii. Motivarea deciziei CCR a fost publicata luni si este puternic contestata de sustinatorii campaniei.

"Pe 21 mai 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat eforturile a circa 1.000 de voluntari si ale zeci de organizatii civice si chiar politice care au muncit 2 ani pentru a demara si finaliza cel mai mare proiect civic de reforma electorala din istoria Romaniei.

Astfel, CCR a oprit initiativa cetateneasca de reforma electorala Oameni noi in politica din drumul ei spre a deveni lege, motivand ca 'nu indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) din Constitutie, respectiv numarul de sustinatori (de cel putin 100.000) si dispersia teritoriala (sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in mu-nicipiul Bucuresti, sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi) '.

Astazi, 24 iunie 2019, Curtea Constitutionala a publicat motivarea hotararii, un document rusinos care, in loc sa corecteze abuzurile primariilor, le intareste din punct de vedere constitutional si care confirma o infrangere totala a mecanismelor democratice", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de initiatorii campaniei.

Acestia cer implicarea partidelor parlamentare.

"Avand in vedere hotararea prin care CCR s-a facut partasa unui abuz, solicitam partidelor politice parlamentare sa preia integral proiectul de lege de reforma electorala Oameni noi in politica si sa-l inregistreze ca initiativa legislativa in Parlament", sustin ei.

Conform sursei citate, CCR a invalidat 10.291 de semnaturi, coborand numarul total de semnaturi valide la 99.583, adica imediat sub pragul de 100.000.

"1) Amintim ca voluntarii initiativei au strans circa 140.000 de semnaturi, dintre care au fost atestate de catre primarii 109.874 de semnaturi (multe primarii au refuzat atestarea lor, altele le-au invalidat pentru motive ridicole: lipsa numarului de apartament sau de bloc, de exemplu);

2) Prin invalidarea acestor 10.291 de semnaturi de catre Curtea Constitutionala, 3 judete din totalul de 11 necesare care ar fi trebuit sa aiba cate peste 5.000 de semnaturi atestate au coborat sub acest prag: a) Iasi (CCR a invalidat 536 de semnaturi din totalul de 5.318 semnaturi deja validate de primarii), b) Maramures (CCR a invalidat 93 de semnaturi din totalul de 5.076 de semnaturi deja validate de primarii), c) Sibiu (CCR a invalidat 196 de semnaturi din totalul de 5.027 de semnaturi validate deja de primarii) ", informeaza sursa citata.

Motivele invocate de CCR pentru invalidarea celor peste 10.000 de semnaturi au fost:

1) Primariile care au realizat atestarea nu au indicat calitatea persoanei care a fost desemnata pentru atestarea semnaturilor;

2) Lipsa stampilei din partea primariilor;

3) Primariile nu au trimis imputernicirile pentru persoanele care au efectuat atestarea semnaturilor.

"Niciunul dintre aceste motive de invalidare a unor semnaturi de catre CCR nu este imputabil initiatorilor initiativei civice Oameni noi in politica si nu demonstreaza in vreun fel lipsa semnaturilor. Dimpotriva, la depunerea semnaturilor validate de catre primarii la camera competenta a Parlamentului, toate cerintele legale erau indeplinite.

Hotararea CCR este o validare a abuzurilor primariilor si o invalidare a semnaturilor stranse corect de catre cetateni, bazandu-se pe o interpretare mecanicista a legii.

Motivele invalidarii de catre CCR a peste 10.000 de semnaturi pot fi cel mult interpretate ca omisiuni sau neregularitati din partea primariilor, care deriva din incompetenta sau reaua credinta a primarilor.

In fapt:

- semnaturile au existat,

- semnaturile au fost atestate de primarii

- semnaturile sunt la modul concret o realitate care a fost ignorata de catre CCR", arata cei care au sustinut initiativa cetateneasca.

Mai mult, este cert ca pocesele verbale de predare-primire incheiate intre Presedintele Comitetului de initiativa, Mihai Politeanu, si Senatul Romaniei, certifica faptul ca au fost validate de catre primarii si primite de catre Senat un numar de 109.874 de semnaturi, fiind indeplinit criteriul numarului de cel putin 100.000 de sustinatori.

De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este indeplinit: au fost inregistrate cate cel putin 5.000 de semnaturi din 11 judete:

1. Bucuresti: 19.095 de semnaturi

2. Cluj: 7.256 de semnaturi

3. Bihor: 6.232 de semnaturi

4. Timis: 6.231 de semnaturi

5. Brasov: 5.846 de semnaturi

6. Arad: 5.840 de semnaturi

7. Prahova: 5.506 semnaturi

8. Arges: 5.363 de semnaturi

9. Iasi: 5.318 semnaturi

10. Maramures: 5.076 de semnaturi

11. Sibiu: 5.027 de semnaturi

"Mentionam ca la solicitarea Presedintelui Comitetului de Initiativa catre CCR de a publica opisurile primite de catre Curte, precum si numarul total de semnaturi primite de la Senat, CCR a refuzat sa le comunice pe motiv ca nu sunt informatii de interes public", mai acuza cei de la Oameni noi in politica.

Mihai Politeanu, presedintele Comitetului de initiativa, spune ca a trimis proiectul la USR, partid din care face parte si care are obligatia morala de a-l inregistra ca proiect in Parlament.

"E incredibil cata bataie de joc la adresa a aproape 150.000 de romani, a sute de donatori si sute de voluntari care au stat in zapada, inclusiv de Craciun si pe 31 decembrie ca sa stranga semnaturi. Personal am muncit 2 ani pentru acest proiect si da, fara modestie, a pornit de la mine, a fost adoptat de Initiativa Romania si apoi sustinut de grupurile civice noi, de Ro100, USR, POL, PACT samd. E un proiect care ma face sa fiu mandru si furios in egala masura", a scris Mihai Politeanu pe Facebook, dupa aflarea motivarii CCR.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CCR motivare oameni noi politica, #initiativa cetateneasca oameni noi politica , #constitutie