CCR a pus capac modificarii Constitutiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:06
7139 citiri
CCR a pus capac modificarii Constitutiei

Amanarea unei decizii a CCR la sesizarea presedintelui privind legea referendumului devine mai importanta decat insasi decizia. Cu atat mai mult cu cat o decizie de respingere era destul de probabila, avand in vedere ca magistratii constitutionali au decis in majoritate ca noul cvorum de 30% pentru validarea referendumului este constitutional.

E putin probabil ca majoritatea judecatorilor sa isi schimbe pozitia la distanta de cateva luni. Dar tot atunci CCR a decis ca noul cvorum nu poate intra in vigoare decat la un an de la intrarea in vigoare a noii legi. Initial USL si-a facut socotelile si a zis ca termenul s-ar implini numai bine odata cu primul tur al prezidentialelor, deci cele doua scrutine ar putea fi cuplate.

Atat doar ca legea nu a intrat in vigoare nici pana astazi pentru ca presedintele nu a promulgat-o, ci a trimis-o din nou la CCR. Si cum Curtea nu a luat decizia din lipsa de cvorum, matematic, daca luam in calcul toate etapele, termenul de un an nu mai are cum sa se implineasca pana la prezidentiale. Deci cuplarea referendumului cu cvorum de 30% cu scrutinul prezidential devine imposibila.

Teoretic, nimic nu impiedica USL sa organizeze referendum pentru Constitutie odata cu prezidentialele, pe legea nemodificata, adica cu cvormul de 50%. Teoretic, poate miza pe prezenta foarte mare la acest tip de alegeri. Dar practic, nimeni nu obliga un om care alege presedintele sa participe si la referendum. Scrutinele sunt diferite, listele de prezenta difertie, asa ca riscul e foarte mare.

Efectele amanarii sunt foarte importante. Pe de-o parte, devine clar ca mandatul viitorului presedinte va fi guvernat de actuala Constitutie, ceea ce mareste din nou miza alegerii lui. Implicit, PSD are un motiv in plus sa nu-i puna in mana lui Crin Antonescu o parghie atat de importanta ca desemnarea premierului, fara criterii si limitari legale substantiale.

Nu e singura lovitura pe care o primeste Crin Antonescu. Sa ne amintim ca domnia sa a condus comisia prezidentiala pentru modificarea legii fundamentale. A fost singurul proiect major de care si-a legat numele de cand defileaza la varful politicii romanesti.

I-ar fi prins bine sa si-l poata pune la rever la prezidentialele de anul viitor. Constitutia lui Antonescu! Ii dadea si lui un pic de greutate. Dar Constitutia lui Antonescu pare moarta. Si ajungem la un alt efect.

De fapt, modificarea Constitutiei a avut doar doua scopuri clare: ingradirea justitiei si amputarea puterilor presedintelui. Sigur ca primul obiectiv va ramane in picioare cat timp vom avea parlamentari penali, adica multa vreme de acum incolo, dar nu cu la fel de mare intensitate dupa ce PSD a pus mana pe Parchet. Dar cel de-al doilea se topeste. Feudalizarea Romaniei, scopul real al regionalizarii dorite de Liviu Dragnea, se va intampla oricum sub numele de descentralizare ce va fi adoptata prin asumarea raspunderii guvenrului. Si atunci de ce sa ne mai obosim cu referendum?

Este foarte probabil ca aceasta amanare de la CCR a ingropat insusi demersul de modificare a Constitutiei pentru ceva vreme de acum incolo. Ceea ce ar fi foarte bine, avand in vedere ineptiile din proiectul dictat de USL. Decat o Constitutie mai proasta, mai bine ramanem cu actuala lege.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#CCR legea referendumului, #referendum Constitutie, #referendum alegeri prezidentiale , #constitutie