CCR: Articolul privind desemnarea premierului, neconstitutional - surse

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 13:24
5838 citiri
CCR: Articolul privind desemnarea premierului, neconstitutional - surse

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au declarat neconstitutional articolul din proiectul de revizuire a Constitutiei cu privire la desemnarea premierului, potrivit unor surse citate de B1 TV.

Conform textului proiectului, este desemnat premier candidatul propus de partidul sau alianta care a obtinut cel mai mare numar de mandate, reducand astfel rolul presedintelui in desemnarea premierului.

Prin urmare, presedintele ar trebui sa accepte propunerea venita din partea partidului sau aliantei care are cel mai mare numar de mandate, conform rezultatului oficial al alegerilor.

Basescu: Doamna Nuland ne-a transmis un mesaj ingrijorator. Suntem pe marginea prapastiei

Presedintele Traian Basescu a criticat, pe 14 ianuarie, modificarea acestei prevederi din Constitutie, catalogand-o drept "trasnaie". Totodata, el a afirmat ca mandatul de premier poate fi acordat si partidului cu cel mai mic scor la alegeri.

"Mai vad o trasnaie: Prevederea prin care partidul cu cel mai mare numar de mandate sa dea automat prim-ministrul, luand presedintelui atributul de a da mandatul. In multe democratii, mandatul se poate da si celui mai mic partid. Pot fi doua partide echilibrate, care nu se inteleg, si atunci se da mandatul reprezentantului partidului celui mai mic.

In propunerea PSD, cu certitudine vom avea situatii ca, dupa alegeri, nimeni nu se va duce la guvernare si cu un partid care ia 35 la suta, cade Guvernul si se reiau alegerile. PSD ar trebui sa se gandeasca si la tara, nu doar la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru ca nu va reusi. Niciun partid nu va da un cec in alb", a declarat Traian Basescu.

In prezent, conform articolului 103 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Judecatorii CCR dau verdictul pe modificarile aduse Constitutiei

CCR trebuie sa termine raportul si sa se pronunte pana la sfarsitul zilei de duminica asupra modificarilor aduse Legii fundamentale de comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei. Judecatorii au avut la dispozitie 10 zile pentru a se pronunta asupra modificarilor.

Cel putin 10 articole din proiectul de revizuire, neconstitutionale

Sambata, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat ca au fost analizate cateva dintre amendamentele aduse Constitutiei de proiectul de revizuire si s-a constatat ca peste 10 dintre noile articole nu sunt constitutionale.

La momentul declaratiilor, discutiile ajunsesera la art. 102 din actuala Constitutie. Potrivit presedintelui CCR, s-a constatat ca amendamentele propuse de parlamentari sunt in contradictie cu art.152. alin.2 din Constitutie, fiind vorba despre articole care nu pot fi revizuite pentru ca se incalca sau sunt afectate drepturile fundamentale.

"Textele trebuie sa fie in acord cu Constitutia si cu principiile dreptului constitutional si statului de drept", a precizat Augustin Zegrean sambata.

Zegrean (CCR): 10 articole din viitoarea Constitutie, neconstitutionale

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#CCR desemnare premier neconstitutional, #articole neconstitutionale proiect revizuire Constitutie , #constitutie