Ce amendamente are Initiativa Romania Liberala la revizuirea Constitutiei

Duminica, 19 Mai 2013, ora 22:34
2082 citiri
Ce amendamente are Initiativa Romania Liberala la revizuirea Constitutiei
Foto: EVZ

Marirea numarului judecatorilor Curtii Constitutionale, in paralel cu introducerea obligativitatii desemnarii completelor de judecata prin tragere la sorti, reglementarea dreptului cetatenilor de a decide singuri forma de guvernamant a tarii, precum si eliminarea sintagmei de "stat social" din legea fundamentala a tarii sunt cateva dintre amendamentele formulate de Initiativa Romania Liberala (IRL) la Constitutia Romaniei.

Amendamentele au fost prezentate, duminica, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de presedintele IRL, Vlad Moisescu (foto), deputatul Diana Tusa si Bogdan Duca, reperezentant al societatii civile si membru fondator al Initiativei Romania Liberala, si vor fi depuse de IRL, ca organizatie non-guvernamentala, in cursul saptamanii viitoare, la Forumul Constitutional.

IRL mai propune reglementarea posibilitatii oricarui cetatean de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea unei legi sau articol de lege, interdictia cumularii functiei de ministru si deputat sau senator, precum si limitarea procedurii adoptarii legilor prin angajarea raspunderii Guvernului la urmatoarele domenii: politica fiscala si protectia sociala, iar numeric, la numai o lege sau declaratie pe sesiune.

"Trebuie subliniat un lucru: mai inainte de a fi un proces de tehnica juridica, revizuirea Constitutiei este un act de vointa politica. Un act de vointa politica ce trebuie sa raspunda nevoilor societatii romanesti", a subliniat liderul Initiativei, Vlad Moisescu.

"Am formulat amendamentele noastre tinand cont de cerintele romanilor de dreapta, ale romanilor care produc"

El a explicat ca lansarea IRL a plecat de la o realitate incontestabila: "romanii de dreapta, romanii liberali, asteapta o oferta politica credibila, liberal-conservatoare, care sa le sustina si sa le promoveze convingerile si interesele. (...) Tocmai de aceea, am formulat amendamentele noastre tinand cont de cerintele romanilor de dreapta, ale romanilor care produc, ale romanilor care vor sa traiasca intr-o societate libera, normala si prospera".

Vlad Moisescu a precizat ca societatea romaneasca isi doreste un stat de drept functional, care sa functioneze eficient si sa asigure eficienta mecanismelor economiei de piata, cresterea posibilitatii de implicare a cetatenilor in mecanismele de decizie politica, inclusiv a posibilitatii de a hotari ei asupra formei de guvernamant, limitarea, prin Consitutie, a jocurilor politicianiste cu institutiile statului, precum si afirmarea, promovarea si protejarea valorilor traditionale, precum familia.

"Din pacate, multi dintre politicieni au tendinta de a revizui Constitutia in functie de propriile scopuri politicianiste, si nu de agenda reala a societatii, de nevoile reale ale societatii", a spus liderul IRL, remarcand ca aceasta tendinta se regaseste si in partidul al carui membru e, PNL: "Mai nou, PNL sustine, printre altele, mentinerea actualelor atributii ale presedintelui Romaniei si a raporturilor actuale dintre presedinte si celelalte institutii ale statului roman".

Vlad Moisescu a amintit ca multi dintre liderii care astazi sustin acest lucru votau cu doua maini, acum opt ani, o rezolutie prin care PNL se pronunta pentru o republica parlamentara.

"Fac un apel la colegii mei din PNL sa nu se lase imbatati cu apa rece de o posibilitate - aceea ca partidul sa dea presedintele in 2014 - si sa porneasca procesul de revizuire de la realitatea cerintelor societatii romanesti", a conchis liderul Initiativei Romania Liberala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Initiativa Romania Liberala amendamente constitutie, #IRL amendamente constitutie , #constitutie