Ce facem cu referendumul de revizuire? Strategii de laborator (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 21:02
2982 citiri
Ce facem cu referendumul de revizuire? Strategii de laborator (Opinii)

In laboratoarele USL se lucreaza intens la o strategie noua, in urma deciziei CCR in privinta referendumului. Dar, se pare, separat, nu impreuna.

La PSD, Liviu Dragnea nu vrea sa renunte inca la ideea unui referendum in aceasta toamna, pentru ca de adoptarea noii legi fundamentale depinde si soarta proiectului pe care-l moseste de luni de zile si de care a facut tot ce a putut sa-si lege numele, adica regionalizarea.

E drept ca aventura verii trecute a aratat ce greu e sa aduci la vot jumatate din electorat chiar si atunci cand e vorba despre o lupta foarte pasionala. Cu toti mortii din morminte si toate satele fara gara devenite puncte de maxima atractie turistica si tot n-a iesit cvorumul.

Dar, la disperare, Liviu Dragnea se gandeste probabil, ca in doua trei-zile de referendum, poate-l trece, cu chiu, cu vai, la limita. Presedintele executiv al PSD si vicepremier este dispus la o sfortare, pentru ca are mare nevoie ca acest prim proiect al sau la nivel national sa fie un succes care sa-l legitimieze pentru marile lui ambitii.

Socoteala e simpla. Daca referendumul nu se tine, regionalizarea nu are nicio sansa, daca se tine, capata una, la fel de fragila ca aceea de validare a referendumului, dar mai mare decat zero totusi. Si apoi marele risc in caz de esec nu este al PSD si al lui Liviu Dragnea, ci al lui Crin Antonescu, parintele revizuirii Constitutiei.

Este exact motivul pentru care liberalii se gandesc sa faca pasul inapoi. Crin Antonescu a anuntat deja ca este probabila amanarea referendumului pentru Constitutie pana in toamna anului viitor, adica pana la prezidentiale.

In felul acesta, gandeste probabil domnia sa, ii tine in sah si pe social-democrati, impiedica evacuarea PNL de la guvernare si isi conserva calitatea de candidat USL, pentru ca PSD trebuie sa mentina majoritatea de doua treimi pentru Constitutie, iar votul pe proiect nu poate fi dat decat cu o luna inainte de referendum.

Dar planul liberalilor merge mai departe, dupa cum a dezvaluit sau mai degraba a amenintat Sorin Rosca Stanescu. PNL se gandeste sa intoarca referendumul propus de Traian Basescu impotriva acestuia.

Cum cvormul de 50% este in vigoare, liberalii se gandesc sa il organizeze rapid, sa il propuna ei, daca presedintele renunta cumva, ca sa il ingroape, se intelege, si ca sa incheie discutia, pentru ca este putin probabil ca romanii sa se mai mobilizeze din nou pe aceeasi tema.

In plus, este cu mult mai usor sa demobilizezi decat sa mobilizezi, dupa cum s-a vazut si in vara trecuta.

Dar nu numai atat. PNL ia in calcul, spune SRS, sa transforme revizuirea Constitutiei in adoptarea unei Constitutii noi, in privinta careia prerogativele CCR sunt mult reduse. Si tocmai de aceea, aceasta noua Constitutie ar putea sa includa si reducerea substantiala a puterilor CCR, pentru ca riscurile "accidentelor" sa fie eliminate.

Este o strategie credibila si extrem de perversa, care ar putea arunca Romania cu adevarat din randul tarilor civilizate. Ramane de vazut daca Victor Ponta ar fi de acord cu asa ceva, daca isi va asuma previzibila reactie externa defavorabila si reconsolidarea pozitiei lui Crin Antonescu drept prezidentiabil USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#modificare Constitutie 2013, #Liviu Dragnea regionalizare, #Crin Antonescu Constitutie , #constitutie