Cernea: Romania va fi tara homofoba. Antonescu: Familia e familie!

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 23:08
3865 citiri
Cernea: Romania va fi tara homofoba. Antonescu: Familia e familie!

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, ca Romania va fi pusa pe lista tarilor homofobe daca amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constitutiei care defineste casatoria ca relatie dintre un barbat si femeie va fi validat de plen si de referendum.

"Intrebarea care se pune e de ce facem o noua Constitutie - pentru a avea mai multa democratie in Romania sau mai putina democratie? Decizia de azi a Comisiei reflecta acest lucru, din pacate, ca se doreste mai putina democratie in Romania, mai putine drepturi si libertati individuale", a spus Cernea.

El a aratat ca spera ca amendamentul adoptat miercuri, care defineste casatoria ca relatie intre un barbat si o femeie sa fie invalidat de plen.

"Daca decizia va fi confirmata de plen, Romania va fi pusa pe lista tarilor homofobe. Este absurd si nu s-a invocat niciun argument azi in discutii in favoarea unui astfel de amendament care defineste prin Constitutie - absurd - casatoria drept relatia dintre un barbat si o femeie", a mai spus Cernea.

El a aratat ca adoptarea acestui amendament este un mare pas inapoi pentru democratie si care nu reflecta decat atitudinea nedemocratica si prejudecatile care vor pune Romania intr-o lumina extrem de nefavorabila pe plan european.

Antonescu: Casatoria se face intre un barbat si o femeie. Asta nu inseamna homofobie

In schimb, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca prevederea votata de Comisia de revizuire a Constitutiei potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria barbat-femeie nu limiteaza drepturile cetatenilor, indiferent de orientarea lor sexuala, si nu echivaleaza cu homofobia.

"Am votat si eu 'Da'. Asta este familia, asta este un lucru de nediscutat. Asta nu inseamna in niciun fel, cum inteleg ca pare tentat colegul Cernea, nici homofobie - asta e un lucru foarte grav - si Constitutia Romaniei tocmai a extins articolele impotriva discriminarii explicit vorbind despre orientarea sexuala - si nu inseamna nici o taiere a vreunui drept. Dar familia e familie, casatoria e casatorie si se face intre un barbat si o femeie", a spus Antonescu.

El a subliniat ca nu se poate confunda aceasta prevedere constitutionala cu vreo limitare a drepturilor cetatenilor, indiferent de orientarea sexuala.

Antonescu a admis ca nu era neaparat nevoie ca aceasta situatie sa fie reglementata si in Constitutie, avand in vedere ca prevederi explicite in acest sens exista in Codul Civil aflat in vigoare.

"Constitutia actuala vorbeste de familia intemeiata, liber consimtita, intre soti. Codul Civil in vigoare, la randul lui, spune foarte clar ca sotii acestia trebuie sa fie de sexe diferite, cand vorbeste de barbat si de femeie. A existat aceasta propunere solicitata, de clarificare in sensul acesta, la nivelul Constitutiei, si de Biserica Ortodoxa Romana, si propunerea de a introduce ce avem in Codul Civil si in Constitutie a intrunit o larga majoritate", a spus Antonescu.

Revizuirea Constitutiei: Familia ramane traditionala, intre un barbat si o femeie

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Remus Cernea Romania homofoba, #Remus Cernea casatorie barbat femeie, #prevedere Constitutie casatorie barbat femeie, #Crin Antonescu casatorie Constitutie , #constitutie