Chelaru, despre chemarea magistratilor in fata Parlamentului: Semn al evolutiei democratiei

Luni, 01 Iulie 2013, ora 15:28
1508 citiri
Chelaru, despre chemarea magistratilor in fata Parlamentului: Semn al evolutiei democratiei

Senatorul PSD Ioan Chelaru considera ca introducerea in proiectul de revizuire a Constitutiei a prevederii conform careia orice persoana, inclusiv magistratii, trebuie sa se prezinte, atunci cand e chemata, in fata unei comisii parlamentare, e o prevedere necesara pentru intarirea sistemului democratic.

"Un prim aspect pe care doresc sa-l subliniez in legatura cu prevederile alin. (11) al art.64 este acela ca obligativitatea prezentarii unei persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, in fata unei comisii parlamentare trebuie privita ca un semn al evolutiei democratiei si, totodata, ca un instrument necesar menit sa asigure efectivitatea controlului parlamentar. Astfel, controlul parlamentar este una dintre consecintele nemijlocite ale principiului democrat al reprezentarii.

Constitutie: Cum e cu magistrati in fata Parlamentului, puterile CCR si ICCJ - Interviu cu Ioan Chelaru (I)

Parlamentarii ca reprezentanti ai natiunii, au dreptul si, mai ales, obligatia, in virtutea mandatului reprezentativ obtinut prin alegeri, sa controleze afacerile publice care, prin natura lor, sunt legate de asigurarea binelui public si de apararea interesului national", considera Chelaru, intr-o declarative remisa Ziare.com.

El aminteste ca au mai fost probleme cu oameni care nu s-au prezentat in fata unei comisii speciale a Parlamentului, cum a fost cazul Elenei Udrea.

"Cu atat mai mult consider ca este necesar acest text, cu cat, cred ca toti ne amintim situatia in care, in urma cu mai multi ani, un ministru, care era si parlamentar, respectiv doamna Elena Udrea, a fost chemat in fata unei comisii parlamentare de ancheta, care nu si-a putut realiza pe deplin misiunea de control pentru care fusese instituita, tocmai datorita faptului ca acesta a refuzat sa compare in fata colegilor sai", a mai explicat senatorul PSD.

Functionarul trebuie responsabilizat

Chelaru considera si ca prevederea din proiectul de revizuire a Constitutiei nu lasa loc unor abuzuri.

Acesta vorbeste si despre faptul ca in mai toate statele europene exista prevederea de a te prezenta in fata Parlamentului. Pe de alta parte, conform specialistilor in stiinte politice, in democratiile occidentale, prezenta magistratilor e posibila doar in SUA, si acolo in unele conditii.

Parvulescu: Audierea magistratilor, doar in Burkina Faso. Sanctionarea, o mare problema

"Obligativitatea prezentei persoanelor chemate in fata unei comisii parlamentare nu constituie o noutate in practica parlamentara, legislatia majoritatii statelor europene cuprinzand dispozitiile imperative si chiar sanctiuni pentru cei care nu raspund unei solicitari scrise a acesteia.

Astfel, cu titlu de exemplu, mentionam cazul Germaniei, Finlandei, Danemarcei sau al Portugaliei care, este adevarat, ca nu la nivelul Constitutiei, dar prin legi sau regulamente parlamentare prevad obligatii si responsabilitati atat pentru cei chemati in fata unei comisii parlamentare, cat si pentru membrii comisiilor respective. Spre deosebire de toate aceste state, in Romania era necesar ca efectivitatea controlului parlamentar sa fie instituita direct prin Constitutie intrucat in sistemul nostru legislativ numai reglementarea la nivel constitutional primar poate permite adoptarea unei legislatii subsecvente corespunzatoare", a conchis Chelaru.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Chelaru magistrati comisii Parlament, #Chelaru Constitutie audieri Parlament , #constitutie