Cine a votat impotriva "familiei traditionale" in Camera Deputatilor si de ce

Marti, 09 Mai 2017, ora 19:38
13218 citiri
Cine a votat impotriva "familiei traditionale" in Camera Deputatilor si de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii au decis, marti, sa defineasca familia traditionala ca fiind cea care "se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie", 232 dintre acestia votand in favoare. Au fost insa si 22 de deputati care s-au opus, care provin de la toate partidele parlamentare, mai putin PMP.

Potrivit Digi 24, este vorba despre 15 deputati USR, adica jumatate din totalul de deputati ai formatiunii conduse de Nicusor Dan, care insa nu apare personal pe lista celor care s-au opus. Acesta nu a votat, desi a fost in sala.

Ceilalti 7 sunt cate doi de la UDMR (Botond Csoma si Petru Farago), ALDE (Anton Anton si Dumitru Lovin) si PNL (Mara Mares si Mihai Voicu), precum si un social-democrat, Petre-Florin Manole.

Liviu Dragnea si Kelemen Hunor au fost absenti, in timp ce presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, s-a abtinut.

In ce o priveste pe Mara Mares, cea mai tanara parlamentara si-a exprimat nemultumirea, pe contul de Facebook, fata de votul majoritatii colegilor sai, reclamand ca "Romania are lucruri mai importante de facut decat fragmentarea populatiei pe teme religioase si ultraconservatoare".

"Am asistat astazi la un vot aproape in bloc pentru referendumul initiat de Coalitia pentru Familie. Ca liberal, atunci cand drepturile si libertatile altora sunt ingradite, consider ca trebuie sa iau atitudine.

Votul meu de astazi a fost conform constiintei si anume IMPOTRIVA acestui demers de declansare al unui referendum pe tema familiei traditionale. Coalitia pentru Familie doreste modificarea Constitutiei astfel incat FAMILIA sa fie formata numai prin 'casatoria intre un barbat si o femei'.

Pe cale de consecinta, o mama sau un tata care isi cresc singuri copiii, o bunica care isi creste singura nepotul, doi frati orfani, un cuplu heterosexual sau homosexual care nu doresc respectiv nu pot sa se casatoreasca NU vor forma o familie.

Romania are lucruri mai importante de facut decat fragmentarea populatiei pe teme religioase si ultraconservatoare. Aceasta este o tema falsa, menita sa dezbine, iar religia este o stare spirituala, nu un mijloc de manipulare politic!

Imi propun ca pana la sfarsitul mandatului meu sa apar necontenit libertatile TUTUROR romanilor, indiferent de diferentele de orice natura dintre acestia. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", a scris pe Facebook Mara Mares.

Iata si cum si-a motivat votul singurul PSD-ist care a fost impotriva: "Am votat, astazi, de Ziua Europei, impotriva referendumului pentru modificarea Constitutiei. Motivul meu este acesta: FORMULAREA PROPUSA - 'familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie' - RESTRANGE DREPTURILE OMULUI. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a explicat ca 'viata de familie, conform art. 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului nu se limiteaza numai la familii intemeiate pe casatorie, ci include si alte relatii de facto' - familii monoparentale, cupluri care traiesc in uniuni consensuale s.a.m.d".

Coalitia pentru Familie a strans 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolului 48, alineatul 1.

In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

F.N.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#deputati contra familie traditionala, #vot Camera Deputatilor familie traditionala, #Mara Mares vot familia traditionala , #constitutie