Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 16:46
9783 citiri
Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR
Foto:DC News

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional proiectul de modificare a Constitutiei trimis de presedintele Traian Basescu.

Potrivit primelor informatii, punctele ce au fost declarate neconstitutionale ar fi articolul 44, alineatul 8, care se referea la eliminarea prezumtiei ca averea cetatenilor a fost dobandita pe cai legale, cel privind imunitatea parlamentara si ministeriala, cel referitor la componenta CSM si cel privind exceptarea politicilor fiscale ale Guvernului de la controlul judecatoresc, informeaza Realitatea TV.

"Cu majoritate de voturi, constata ca modificarea alin. (6) al art.126 din Constitutie, in sensul introducerii sintagmei << precum si a celor care privesc politicile financiare si bugetare ale Guvernului, in conditiile legii contenciosului administrativ >> este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justitie, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin. (2) din Constitutie", se arata in decizia Curtii Constitutionale.

Totodata, judecatorii CCR au hotarat, tot cu majoritate de voturi, ca reducerea numarului de magistrati din CSM de la 14 la 10 este neconstitutionala, precum si marirea numarului de reprezentanti ai societatii civile in Consiliu de la doi la sase. De asemenea, este neconstitutional si alineatul 3 al articolului 133, care prevede ca presedintele CSM poate fi ales si din randul reprezentantilor societatii civile. Judecatorii CCR au consdierat ca toate aceste prevederi au ca efect incalcarea independentei justitiei, in contradictie cu dispozitiile art.152 alin. (1) din Constitutie.

Un proiect controversat

Presedintele Traian Basescu a trimis Consiliului Legislativ proiectul de modificare a Constitutiei, care, desi pastreaza multe dintre prevederile actualei legi fundamentale, are o serie de modificari importante.

Basescu a trimis spre avizare proiectul de revizuire a Constitutiei

Noul proiect prevede, printre altele, modificari importante in structura unor institutii ale statului, incepand cu introducerea unui parlament unicameral cu maximum 300 de membri, pana la prevederi referitoare la functionarea acestora - cum ar fi suspendarea presedintelui doar cu avizul obligatoriu, nu consultativ al Curtii Constitutionale, eliminarea acordului Parlamentului privind anchetele sau perchezitiile la adresa membrilor Legislativului sau acordul dintre presedinte si premier pentru numirea unor noi ministri, in cazul unei remanieri.

Basescu a trimis la CCR legea privind revizuirea Constitutiei

Parlament unicameral, parlamentari fara scut juridic

Presedintele Traian Basescu a considerat ca e obligatorie includerea in noua Constitutie a prevederii ca Parlamentul devine unul unicameral, iar numarul membrilor sai e limitat la 300, asa cum au decis alegatorii romani la referendumul de la sfarsitul anului 2009.

Seful statului a amintit ca rezultatul acestui referendum nu e unul consultativ, fiind vorba de suveranitatea poporului, iar Parlamentul e obligat sa puna in practica aceste modificari.

O alta prevedere importanta, cea de la articolul 72, e cea prin care se elimina votul din Parlament pentru urmarirea, retinerea, perchezitia sau arestarea unor membri ai Parlamentului, care va tine doar de Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat alesii nu mai pot scapa de justitie prin votul colegilor lor.

Suspendarea presedintelui, doar daca vrea CCR

Procedura de suspendare a presedintelui se modifica si ea, astfel ca rolul cel mai important nu ramane doar in seama Parlamentului, ci si a Curtii Constitutionale.

Vezi cum isi apara Basescu proiectul de Constitutie: Mandatul meu nu e vizat

Astfel, daca pana acum avizul Curtii Constitutionale era doar consultativ si Parlamentul era cel care decidea, prin noua lege fundamentala, daca CCR decide ca presedintele nu a incalcat Constitutia, Parlamentul nu il mai poate suspenda pe seful statului.

Deficitul bugetar, limitat prin lege

Traian Basescu a propus ca responsabilitatea bugetara sa fie stabilita prin lege, astfel incat deficitul bugetar sa nu poata depasi 3%.

Depasirea acestei cifre va putea fi facuta doar in situatii exceptionale, printr-un vot in Parlament. Mai mult, orice depasire a deficitului, de la 0 la 3%, va putea fi facuta doar pentru investitii, nu pentru altfel de cheltuieli guvernamentale.

Intrebat cum se vor stabili sanctiunile pentru cei care depasesc deficitul, presedintele a explicat faptul ca sanctiunile se vor stabili in Legea raspunderii Guvernului si ca primul care va raspunde e primul ministru.

Schimbari pentru Guvern

Proiectul propus de Traian Basescu schimba si multe lucruri in functionarea institutionala si in relatiile cu alte institutii ale statului ale Guvernului Romaniei.

Una dintre ele e faptul ca Guvernul nu-si va mai putea asuma raspunderea in Parlament mai des de o data pe sesiune parlamentara, fata de situatia de acum, cand numarul de asumari nu era limitat.

O a doua prevedere importanta e cea prin care presedintele si premierul trebuie sa se puna de acord in privinta unui nou ministru, in cazul unei remanieri guvernamentale.

Cat priveste aprobarea sau respingerea unui Guvern de catre Parlament, Basescu propune ca Legislativul sa se pronunte in termen de 10 zile pe un nou Guvern.

Schimbari majore la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii e si el vizat de schimbari majore, atat in structura sa, cat si in transparentizarea activitatii acestuia.

Astfel, presedintele Romaniei nu mai are dreptul de a prezida sedintele CSM si nici de a participa la acestea.

Componenta acestui for se modifica - Legea fundamentala in vigoare prevede ca presedintele CSM este ales doar dintre cei 14 magistrati mambri ai Consiliului, dar conform proiectului de modificare a Constitutiei, numarul reprezentantilor magistratilor scade de la 14 la 10, crescand in schimb cel al reprezentantilor societatii civile, de la 2 la 6 - 3 numiti de Parlament, 3 de catre presedinte.

Mai mult, pentru transparentizare, votul din Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa fie public, nu ca pana acum.

Judecatori, legi si justitie

Rolul judecatorilor si raspunderea lor ar suferi schimbari importante prin viitoarea Constitutie, stabilind mult mai clar ca acestia trebuie sa se supuna deciziilor Curtii Constitutionale.

Articolul 124 prevede, in loc de "Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii", ca "Judecatorii sunt independenti si se supun numai Constitutiei, legii si deciziilor Curtii Constitutionale. Raspunderea judecatorilor si procurorilor se stabileste prin lege organica".

Cu alte cuvinte, corelat cu Articolul 73, da posibilitatea Parlamentului sa stabileasca raspunderea magistratilor, prin lege organica.

O alta modificare e cea a articolului 44, astfel ca se elimina prezumtia caracterului licit al dobandirii averii. Formularea in actuala Constitutie e "averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii averii se prezuma". Formularea mea e "averea dobandita licit nu poate fi confiscata".

Tot in domeniul Justitiei, perioada de retinere se extinde de la 24 la 48 de ore, pentru a da mai mult timp magistratilor sa verifice probele.

Antonescu: Modificarea Constitutiei se va face doar cand climatul politic va fi favorabil

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#proiect Constitutie neconstitutional, #CCR caracter licit averi , #constitutie
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Poza Radu Nicolae
Radu Nicolae
rank 1
DESI ESTE AIUREA SI SE DORESTE IN CONTINUAREA PROTEJAREA ILICITULUI