Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR - Vezi reactii

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:20
3470 citiri
Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR - Vezi reactii

Proiectul de revizuire a Constitutiei realizat de Guvern si modificat de presedintele Traian Basescu a fost respins de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), fiind considerat neconstitutional. Reactiile din partea politicienilor, dar si a magistratilor, nu au intarziat sa apara.

Mona Pivniceru, presedintele Asocatiei Magistratilor Romani, avertizeaza ca proiectul de revizuire a Constitutiei nu trebuia sa fie intocmit de presedinte, care nu are atributii legislative, iar actul in sine inlatura drepturi ale cetatenilor.

Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR

"Acest proiect este un proiect prezidential. Modificarea Constitutiei trebuie realizata printr-un proiect al Guvernului, noi am comparat proiectul Guvernului si proiectul presedintelui si peste juamtate din substanta textelor sunt noi. Presedintele neavand dreptul de initiativa legislativa, el avea posibilitatea sa negocieze textele cu Guvernul, dar titularul proiectului era Guvernul Romaniei.

Pe fond, noi am considerat ca articolul 152 care statueaza limitele in care poate fi revizuita Constitutia au fost grav incalcate. A fost incalcata independenta puterii judecatoresti, dar si mai grav au fost inlaturate drepturi ale cetatenilor sau lipsite de garantii constitutionale cele care exista", a declarat Mona Pivniceru, la Realitatea TV, referindu-se la prezumtia de dobandire licita a bunurilor.

Sulfina Barbu, deputat PDL, este de parere ca Guvernul va fi obligat sa modifice proiectul de modificare a Constitutiei, dupa decizia CCR.

"Orice decizie a Curtii Constitutionale trebuie respectata. Oricum, nu suntem in fata unui act care sa fi fost aprobat. E un proiect care poate fi adaptat. Este foarte bine ca avem o decizie, asteptam motivarea.

Sunt doua variante: Guvernul cand va trimite proiectul de modificare a Constitutiei, luand in calcul decizia CC si motivarea sa faca adaptarile necesare si al doilea filtru si cel mai important il reprezinta dezbaterile din Parlamentul Romaniei", a declarat Sulfina Barbu, la Radio France International.

Aceasta a adaugat ca nu este nevoie de amanare a consultarilor presedintelui cu partidele, in ceea ce priveste Constitutia, dupa decizia CCR.

Articolul privind dobandirea averilor, neconstitutional

Potrivit unor surse, CCR a constatat modificarea art. 44 din Constitutie, alin. 8, care prevede inlaturarea dispozitiei privitoare la prezumarea caracterului licit al dobandirii averilor. Aceasta modificare a fost considerata neconstitutionala.

Cristian Petrescu, deputat PDL, este de parere ca articolul privind prezumtia de dobandire licita a averii era unul important pentru reforma.

"Era un articol important din punct de vedere al reformei, pentru ca ne lovim de aceste averi uriase ale unor ceateni, pe de alta parte este si o problema a instituiilor statului (...), acestea trebuie sa dovedeasca daca averile sunt dobandite legal sau nu", a declarat Cristian Petrescu, la Realitatea TV.

Dan Sova, jurist si senator al Partidului Social-Democrat, a declarat ca decizia CCR este una corecta, avand in vedere ca proiectul PDL continea, in opinia sa, "idei foarte periculoase".

"Am primit si eu vestea cu bucurie. Nu sunt in tema cu motivatiile CCR si ce a declarat Curtea neconstitutional, insa pot sa spun cu mare bucurie ca este un moment in care dreptul si ratiunea au batut propaganda si presiunea. In afara de chestiunea procedurala pe care USL a insistat, presedintele nu are dreptul de initativa si nu putea adauga 13 articole si modifica 24 din continutul initiativei prezentate de Guvern", a declarat Dan Sova, la Realitatea TV.

Sova a precizat ca modificarea Constitutiei in sensul eliminarii prezumtiei de dobandire licita a averii este "o idee foarte periculoasa pentru sistemul constitutional si juridic.

Acesta este de parere ca votul judecatorilor a fost unul liber, avand in vedere ca raportul de voturi pentru si impotriva a fost sase la trei (sase voturi impotriva, trei voturi pentru).

La randul sau, Victor Ponta, presedintele PSD, este de parere ca, intr-adevar, Constitutia ar trebui revizuita, insa numai dupa ce va exista un alt Parlament, un "Parlament legitim". "Cred ca trebuie discutat mult mai serios, nu printr-o iesire de vedeta de televiziune a presedintelui Traian Basescu. Cred ca presedintele ar trebui accepte ideea ca, in Romania, trebui facuta o tranzitie si o schimbare democratica de putere si ca toate aceste incercari de a ramane la putere, de a-si pastra propiul mod de a ramane la putere, nu duce la nimic", a spus Ponta, la Antena 3.

Proiectul de modificare a Constitutiei mai prevede, printre altele, trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral. O alta prevedere este ca retinerea unei persoane nu poate depasi 48 de ore. In plus, retinerea sau arestarea parlamentarilor se vor face fara avizul Legislativului. Se mai precizeaza ca orice lege trebuie sa aiba doua citiri: o prima lectura si, la minimum 30 de zile, o a doua lectura, dupa care sa se dea votul final.

O alta prevedere este ca remanierea ministrilor se face doar dupa consultarea presedintelui, urmand ca hotararea de suspendare a acestuia sa fie validata de Curtea Constitutionala. In plus, in caz de criza politica, Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe buget, conform proiectului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#constitutie Basescu, #proiect revizuire constitutie, #revizuire constitutie neconstitutional , #constitutie