Constitutia Romaniei ajunsa pe mana lui neica nimeni (Opinii)

Joi, 06 Iunie 2013, ora 19:26
5871 citiri
Constitutia Romaniei ajunsa pe mana lui neica nimeni (Opinii)
Foto: Antena 3

Rareori diletantismul s-a simtit ca la el acasa atat de bine, precum la pretentioasele si sforaitoarele lucrari de revizuire a Constitutiei.

Sub pretextul ca din cauza legii fundamentale n-a putut fi demis presedintele asta vara, asa cum dorea USL, dar si din nevoia de a mai imparti ceva ciolane la obisnuitii clienti prin regionalizare, comisia a ajuns pana la urma sa dezabata verzi si uscate.

Caci ce altceva decat verzi si uscate observi atunci cand se deschide cutia Pandorei si vezi tasnind de acolo confiscarea automobilelor, miraculoasa sintagma despre casatoria intre "un barbat si o femeie", cea despre deviza "Nihil sine Deo", despre un referendum cu prag de 30% si altele?

Zero absolut

Dar nu sufla nimeni niciun cuvant cu privire la principala motivare, care ar justifica modificarea Constitutiei: vointa poporului suveran, cea exprimata printr-un referendum validat cu 77,78% voturi "da", privind o singura Camera si un total de 300 parlamentari.

In stilul sau caracteristic, Crin Antonescu a dat si aici replica: la referendum, electoratul a fost manipulat. Bravo! A fost manipulat la cel din 2009 si n-a fost manipulat la cel din 2012, cand Antenele de serviciu puneau toate tunurile pe inamicul nr.1 al USL, iar combatantii pierdeau, ca Haplea, o partida care parea dinainte castigata. Halal! Asta da diletantism, din partea politicienilor nostri.

Diletantism e si acuma, cand Crin Antonescu s-a cocotat la comisia pentru revizuirea Constitutiei, cam ca Gigi Becali la cea juridica. Adica, nici in clin nici in maneca. Un simplu absolvent al facultatii de istorie (de doua ori repetent), un simplu profesor intr-o comuna vasluiana, iar apoi in alta tulceana si muzeograf tot pe acolo. Zero studii in contiuare, zero cercetari, zero publicatii, zero absolut.

Predecesorul lui Crin

Ei bine, acest zero absolut - conform biografiei de pe site - hotaraste cum va arata Constitutia Romaniei in urmatorii ani, poate chiar in urmatoarele decenii, daca nu cumva pentru urmatoarele generatii.

Nostimada apare insa abia cand observam ca omul aflat la nivel de zero absolut isi ia responsabilitatea de a corecta pe ici, pe colo, litera legii, trudita cu inalt profesionalism de o personalitate marcanta a anilor '90: regretatul Antonie Iorgovan.

Indiferent de politica lui Iorgovan, palmaresul sau profesional te lasa mut de admiratie. Citesti si simti cam cum trebuie sa arate omul potrivit pentru elaborarea lucrarii asumate.

Pe site, sta scris ca "Din anul 1972, Antonie Iorgovan a fost incadrat cadru didactic la Catedra de Drept Public a Facultatii de Drept la Universitatea din Bucuresti. A urcat pe rand treptele ierarhiei didactice: asistent universitar stagiar (1972-1975); asistent universitar titular la disciplinele: Drept constitutional, Drept administrativ, Drept financiar, Dreptul muncii (1975-1980); lector universitar la disciplina Drept administrativ si stiinta administratiei (1981-1990); conferentiar universitar la disciplina Drept administrativ, numit prin Ordinul Ministrului invamantului nr. 6696/1993 (1990-1993)".

Si asta inca nu e tot: "Incepand cu 1995, a fost conducator de doctorat la disciplina Drept administrativ. Intre anii 1995-1996 si 2003-2004 a fost profesor invitat la Universitatea din Paris, Facultatea de Drept, (Pantheon - Sorbonne)".

Nici functiile publice nu sunt de neglijat: a functionat ca judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei si a condus sau a facut parte din numeroase delegatii parlamentare sau ale Curtii Constitutionale: Franta, Italia, Spania, Elvetia, SUA, Canada, Venezuela, Tunisia si altele.

Trei variante, toate strambe

Cu acest greu palmares la activ, profesorul Iorgovan si-a permis sa conduca lucrarile privind elaborarea Constitutiei. Cu ce palmares isi permite fostul repetent Crin Antonescu sa retuseze lucrarea celui care, pe langa el, a fost totusi un maestru?

Dar viata merge inainte. Crin Antonescu e autorizat sa intre cu bocancii sai in Constitutia noastra si s-o prezinte poporului suveran, resapata de el. Iar poporul are in fata trei variante: ori inghite ca fraierul galusca lui Crin, ori raspunde "nu", ori nu se prezinta la urna.

Aceasta este o varianta foarte posibila, pentru ca nici macar pe Liviu Dragnea nu-l mai cred capabil sa manipuleze oamenii, intr-un moment cand tocmai se pregateste amnistia, menita sa elibereze spatiul locativ din puscarii.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#revizuirea Constitutiei Antonescu, #biografie Antonescu , #constitutie