Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cristian Preda: Constitutia trebuie blocata daca e un produs 100% USL

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:36
1362 citiri
Cristian Preda: Constitutia trebuie blocata daca e un produs 100% USL
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda a precizat, vineri, ca noua Constitutie va trebui sa fie blocata daca este un produs 100% USL, in contextul in care Comisia de revizuire a adoptat, marti, mai multe amendamente controversate.

Cristian Preda a scris pe blogul personal despre modificarea Constitutiei, spunand ca este suprins de doua aspecte. Primul se refera la interesul public foarte scazut pentru aceasta tema, iar al doilea este legat de faptul ca USL nu a renuntat la "strategia confruntarii", in opinia europarlamentarului.

Revizuirea Constitutiei PDL ameninta USL cu Curtea Constitutionala: E un atac la adresa statului

"Dezbaterea despre revizuirea Constitutiei a reinceput, dupa mai multe luni de intrerupere. Doua sunt lucrurile care surprind. Am in vedere, mai intai de toate, interesul public foarte scazut pentru tema. Se discuta de ani de zile despre revizuire, asa ca azi putini sunt cei care mai par a urmari ce se petrece.

In al doilea rand, e de remarcat ca USL nu a renuntat la strategia confruntarii. O Constitutie modificata ar cere un compromis. Ponta si Antonescu vor sa bifeze revizuirea, mizand pe impunerea unei variante improvizate fara concursul partidelor din opozitia parlamentara sau al presedintelui.

USL pare sa fi uitat ca sprijinul de care s-a bucurat in decembrie 2012 reprezenta doar circa 24% din totalul corpului electoral. E putin pentru cine are ambitia unei modernizari veritabile a textului constitutioanl. Iar ideea ca totul s-ar putea rezolva prin organizarea referendumului de revizuire in doua zile, suprapus partial peste europene, e o iluzie", a detaliat Preda.

Opozitia trebuie sa blocheze proiectul

El a afirmat ca Opozitia trebuie sa lupte pe toate caile pentru blocarea Constitutiei, daca este un produs 100% USL, insa a mentionat ca "boicotul" sau "demobilizarea de la urne" nu sunt printre variante.

"In opozitie, avem datoria de a bloca pe toate caile adoptarea unui proiect care refuza un minim consens. Curtea Constitutionala, Comisia de la Venetia, presedintele pot fi din nou actori decisivi.

Daca USL nu abandoneaza confruntarea, trebuie sa aiba in fata adversari gata de lupta, nicidecum de boicot. Daca se ajunge la referendum, trebuie sa ne propunem respingerea unei Constitutii 100% USL, nu demobilizarea de la urne.

Un 'nu' masiv ar delegitima si proiectul revizuirii, dar si temelia USL.

Sigur, dat fiind timpul foarte scurt pana in 25 mai, e posibil ca revizuirea sa fie din nou un proiect blocat sau amanat. Dar trebuie sa fim pregatiti pentru un calendar accelerat din senin", a incheiat Preda.

Revizuirea Constitutiei: Arestarea preventiva, doar dupa inceperea actiunii penale

Revizuirea Constitutiei: Este posibila folosirea unei probe obtinute ilegal doar in apararea acuzatului

Revizuirea Constitutiei: Cine decide cand si cum ne pot fi ascultate telefoanele

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, trei amendamnete care au nascut vii controverse. Primul de refera la modul de realizare a interceptarilor, al doilea este legat de arestarea preventiva, iar al treilea prevede ca probele obtinute ilegal pot fi folosite numai in apararea acuzatului.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Cristian Preda Constitutie, #Cristian Preda blocare Constitutie, #Cristian Preda constitutie USL , #constitutie