Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Diversiuni si manipulari ''constitutionale" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 08:42
2484 citiri
Diversiuni si manipulari ''constitutionale" (Opinii)

Casatoriile gay si stema din steag au acaparat discutiile despre modificarea Constitutiei. Sa punem stema sau sa nu punem stema pe steag?, aceasta e intrebarea cheie.

Sa legalizam casatoriile gay sau nu? Si toata atentia, toata forta dezbaterii s-a mutat pe aceste subiecte de viata si de moarte. Cand a intrat in discutie si problema bisericii, lucrurile s-au inflamat si mai rau.

Diversiunile perfecte in spatele carora clasa politica si-a vazut linistita de treaba umbland la chestiuni esentiale ale Constitutiei, cu implicatii cu mult mai importante decat stema sau studiul religiei. Cat noi ne uitam fascinati la gaura din tricolor, penalii incearca sa-si rezolve cele mai arzatoare probleme.

De exemplu, sa cheme pe cine vor ei, de la procurori sefi la judecatori, la frecat ridichea in Parlament. Se dau lupte la baioneta pentru a ingradi posibilitatea procurorilor de a face interceptari. Arestarile preventive vor deveni cu mult mai dificil de dispus.

Termenul maxim de retinere ramane de 24 de ore, in schimb cererea de arestare ar urma sa fie decisa doar de un complet de 3 judecatori, nu de unul ca acum. Adica o procedura mai complexa, mai lunga, care are toate sansele sa depaseasca cele 24 de ore.

Este posibil ca un cuvintel introdus in privinta perchezitiilor, care sa nu mai fie dispuse de orice instante, ci de instantele competente, sa ingreunze si aceasta procedura in favoarea celor in pericol de a fi luati la puricat.

Si mogulii de presa par sa se fi inteles macar intr-o privinta. Ca nu trebuie sa aiba vreo grija, asa ca viitoarea Constitutie va elimina raspunderea lor pentru ceea ce difuzeaza institutiile media pe care le detin. Adica ei pot da comenzi politice mercenarilor care sa hacuiasca mediatic pe oricine, dar la o adica nu raspunde decat mercenarul.

Revenind la diversiuni, si ele sunt de mai multe feluri. Stema e una beninga, spre deosebire de casatoriile gay, spre exemplu.

As vrea sa fiu bine inteleasa, nu am nici simpatie, nici antipatie pentru homosexuali. Consider pur si simplu ca au dreptul la optiunea lor sexuala si cat timp ea nu derapeaza intr-o infractiune, ea trebuie respectata.

Tot mai multe tari UE accepta casatoriile gay, cu tensiuni mai mici sau mai mari, tocmai in ideea tolerantei si libertatii individuale. Nu vad niciun motiv obiectiv pentru care Constitutia sa scoata in afara legii acest tip de uniune. Niciun motiv in afara de populismul grosier, profitand de homofobia unei mari parti a populatiei, dar si din dorinta de a face pe plac bisericii ortodoxe, un clasic si important agent electoral.

De altfel, BOR a mai obtinut o victorie importanta, tot o incalcare a liberatilor individuale. Parintii nu vor mai putea sa opteze pentru ora de istorie a religiei, in loc de cea de religie pentru copiii lor. Sa ne intelegem, copilul meu merge la ora de religie si as continua sa-l trimit indiferent de prevederile constitutionale. Dar cred in dreptul fiecarui parinte de a socoti altfel decat mine. Ateismul nu poate fi neconstitutional.

Dar cu asa prevederi va dati seama cum o sa se duca lumea la vot direct de la biserica in duminica referendumului? Incolonata si cu preotul in frunte. La noi asa se face, din pacate, politica, asa sunt luate deciziile esentiale, iar efectele se vad cu ochiul liber.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Constitutie revizuire homosexuali BOR, #arestare procurori perchezitie, #revizuire Constitutie stema steag , #constitutie