Doua parlamente unicamerale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Iunie 2013, ora 12:25
2985 citiri
Doua parlamente unicamerale (Opinii)

Rezultatele unui referendum nu pot fi decat obligatorii pentru ca suveranitatea pe care o exprima nu poate fi facultativa. Deci nu cred ca este scuzabil faptul ca rezultatele referendumului din 2009 nu au fost introduse in modificarile aduse Constitutiei. Este o aberatie pe care ma indoiesc sa o lase nesanctionata CCR.

Pot intelege insa argumentele celor care susin ca bicameralismul este o solutie mai buna decat unicameralismul. Este o chestiune care merita dezbatuta cu adevarat in 2009, cand PSD si PNL s-au multumit cu boicotarea intiativei presedintelui. Daca o luau in serios si acceptau provocarea unei dezbateri pe fond, poate ca oamenii ar fi inteles mai multe.

Am asteptat pana in ultima zi de dezbateri in comisia de revizuire, pana cand aceasta a inchis proiectul, sa vad materializarea acestor argumente si a viziunii. Dar modificarile aduse Constitutiei ma fac sa cred ca actuala Putere habar nu are, de fapt, despre diferenta dintre unicameralism si bicameralism, ca ultimul lucru care o preocupa sunt principiile si nu doreste de fapt decat doua lucruri: sa se opuna lui Traian Basescu si sa conserve cat mai multe locuri in Legislativ.

Daca ar fi crezut intr-adevar in solutia bicamerala, vajnicii membri ai Comisiei de revizuire ar fi trebuit macar sa opuna referendumului din 2009 un bicameralism autentic. Modelul pe care am incercat noi sa-l copiem, dupa cum a explicat profesorul Gheorghe Iancu intr-un recent interviu pentru Ziare.com, este cel german, numai ca, dupa cum se intampla in general, am pocit modelul.

Sistemul german presupune ca prima camera sesizata sa fie cea decidenta, a doua care dezbate proiectul poate exprima obiectii, daca ele exista, proiectul revine in prima Camera care trebuie sa tina cont de ele, iar daca nu o face intra in joc Curtea Constitutionala germana.

La noi prima camera sesizata nu este cea decidenta. Ca voteaza intr-un fel sau altul nu conteaza, motiv pentru care cele mai multe proiecte trec de ea prin adoptare tacita, fara dezbatere si vot, se duc la a doua camera care ia decizia si asta e legea. Deci, practic, decide o singura camera, fie Senatul, fie Camera Deputatilor, in functie de impartirea competentelor.

Asa incat noi avem doua parlamente unicamerale, fiecare cu deciziile proprii, care se mai intalnesc din cand in cand intr-un plen reunit.

Daca tineau la bicameralism cu adevarat, parlamentarii majoritatatii ar fi trebuit sa separe atributiile celor doua camere, sa le faca intr-adevar complementare, cu roluri bine definite. Dar daca tot decide de facto o singura camera si de cealalta proiectele de lege trec ca acceleratul prin gara, de ce ne mai trebuie doua camere?

La intrebarea aceasta simpla nu a raspuns inca nimeni in mod coerent, desi lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei s-au incheiat si lipsa acestui raspuns ma face sa cred ca in spatele rezistentei actualei Puteri nu exista niciun argument pertinent principial si viabil, ci doar o lupta pentru propriul interes.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Parlament unicameral referendum, #modificare Constitutie 2013 , #constitutie