Iliescu: Referendumul din 2009 nu e obligatoriu, a fost facut sub presiune

Marti, 12 Martie 2013, ora 16:05
4802 citiri
Iliescu: Referendumul din 2009 nu e obligatoriu, a fost facut sub presiune

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede ca referendumul din 2009, cand romanii au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, nu e obligatoriu la revizuirea Constitutiei, ci reprezinta doar "un punct de vedere".

"Nu e deloc obligatoriu - un referendum facut in pripa, sub presiune, nu e un criteriu, e doar un punct de vedere care se va supune discutiei", a spus Iliescu pentru Ziare.com

Iliescu a dat de inteles ca propunerea a fost una populista si impulsiva, de aceea a fost votata.

"Aia (referendumul -n.red) a fost o chestiune complet impulsiva. Daca le spunem oamenilor 'desfiintam Parlamentul', ar vota, asta nu e un criteriu. Nu cu porniri subiective trebuie abordata problema.

Parlament monocameral exista doar in statele foarte mici. Toate statele mari si mijlocii au parlamente bicamerale, noi am avut monocameral doar dupa 1946", a spus fostul sef al statului.

Referendumul din 2009 privind trecerea la un parlament cu o singura camera si 300 de parlamentari a fost validat, la el participand peste 50% dintre alegatorii cu drept de vot din Romania. Cu toate astea, liderii USL considera ca nu ar trebui sa se tina cont de el.

In 2013, revizuirea Constitutiei a intrat in linie dreapta, iar luni 11 martie toate grupurile parlamentare au trimis asa-numitele "teze politice", propunerile si principiile pe care si le doresc in noua Constitutie. Ele vor fi trimise comisiei de modificare a Constitutiei, iar aceasta le va dezbate si ea si va trimite rezultatele pentru dezbatere publica Forumului Constitutional.

Vezi mai jos propunerile facute de partidele parlamentare pentru revizuirea Constitutiei:

Modificarea Constitutiei: Vezi articolele pe care USL le vrea schimbate

Modificarea Constitutiei: Vezi cele 10 teze ale PDL

Modificarea Constitutiei: Tezele PP-DD, ca de obicei, cele mai interesante

Modificarea Constitutiei: UDMR vrea limbi regionale, statut special, nu si stat national

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu constitutie referendum, #Iliescu referendum 2009 obligatoriu , #constitutie